VÄHÄHIILIHYDRAATTISEN RUNSASRASVAISEN RUOKAVALION TERVEYSVAIKUTUKSET : Kirjallisuuskatsaus
Itävaara, Inka (2016)
Itävaara, Inka
Diakonia-ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201604104102
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201604104102
Tiivistelmä
TIIVISTELMÄ
Inka Itävaara. Kirjallisuuskatsaus vähähiilihydraattisen runsasrasvaisen ruoka-valion terveysvaikutuksista. Helsinki, kevät 2016, 46 sivua. Diakonia-ammattikorkeakoulu. Hoitotyön koulutusohjelma, sairaanhoitaja (AMK).
Ylipaino, metabolinen oireyhtymä sekä diabetes kuormittavat maamme taloutta, mutta terveydenhoitoon sekä lääkitykseen ohjatut varat eivät kuitenkaan tunnu parantavan tilannetta eivätkä ihmisiä. Viimeisten vuosikymmenten ohjeet rasvan välttämisestä, liikunnan lisäämisestä ja täysjyväviljatuotteiden suosimisesta ei-vät ole tuottaneet toivottuja tuloksia. Ylipaino, metabolinen oireyhtymä ja tyypin II diabetes ovat päinvastoin huomattavasti lisääntyneet.
Vähähiilihydraattisesta, reilusti proteiinia sekä runsaasti rasvaa sisältävästä ruokavaliosta on viime vuosina käyty vilkasta keskustelua lehdissä, televisiossa sekä sosiaalisessa mediassa. Vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavat ovat kertoneet ruokavalion aikaansaamista positiivisista tuloksista, kuten vaivat-tomasta laihtumisesta ja painonhallinnan helppoudesta, parantuneista verenso-keri- ja rasva-arvoista sekä madaltuneesta verenpaineesta. Lisäksi ruokavalion kerrotaan vaikuttaneen mielialan virkistymiseen, vatsan turvotuksen sekä ilma-vaivojen katoamiseen. Tyypin II diabeetikot ovat kertoneet päässeensä ruoka-valiolla eroon lääkityksestä tai saaneensa sokeriarvonsa tasapainoon.
Hain opinnäytetyöhön aineistoa Medline- ja Medic-tietokannoista. Aineisto koos-tuu kahdesta kansainvälisestä meta-analyysistä, suomalaisesta sekä amerikka-laisesta tutkimuksesta. Kirjallisuuskatsauksen tulosten mukaan vähähiilihydraat-tisella runsasrasvaisella ruokavaliolla on saavutettu painon putoamisen ohella veren triglyseridiarvon, systolisen sekä diastolisen verenpaineen, paastosoke-rin, pitkän sokerin sekä insuliinipitoisuuden laskua. Lisäksi HDL-kolesterolin määrä sekä joissain tutkimuksissa myös LDL-kolesterolin määrä on lisääntynyt. Amerikkalaisessa tutkimuksessa todettiin hyperglykemiaa ja diabeteksen riskiä ennustavan palmitoleenihapon määrän vähenevän verestä hiilihydraatteja vä-hennettäessä ja lisääntyvän niiden määrää lisättäessä.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tuoda julki tieteellistä tutkimustietoa vähähiili-hydraattisen ruokavalion positiivisista terveysvaikutuksista. Työn tavoitteena oli kuvailevan kirjallisuuskatsauksen keinoin selvittää syitä suomalaisiin ravitse-mussuosituksiin sekä diabeetikkojen ravitsemussuosituksiin kohdistuneelle kri-tiikille sekä lisätä terveysalan ammattilaisten ravitsemustietämystä ja ravitse-mukseen liittyvää ohjaustaitoa. Katsaus perustuu kansainvälisiin ja kansallisiin tutkimuksiin.
Avainsanat: low carb diet, cholesterol, dyslipidemia
Inka Itävaara. Kirjallisuuskatsaus vähähiilihydraattisen runsasrasvaisen ruoka-valion terveysvaikutuksista. Helsinki, kevät 2016, 46 sivua. Diakonia-ammattikorkeakoulu. Hoitotyön koulutusohjelma, sairaanhoitaja (AMK).
Ylipaino, metabolinen oireyhtymä sekä diabetes kuormittavat maamme taloutta, mutta terveydenhoitoon sekä lääkitykseen ohjatut varat eivät kuitenkaan tunnu parantavan tilannetta eivätkä ihmisiä. Viimeisten vuosikymmenten ohjeet rasvan välttämisestä, liikunnan lisäämisestä ja täysjyväviljatuotteiden suosimisesta ei-vät ole tuottaneet toivottuja tuloksia. Ylipaino, metabolinen oireyhtymä ja tyypin II diabetes ovat päinvastoin huomattavasti lisääntyneet.
Vähähiilihydraattisesta, reilusti proteiinia sekä runsaasti rasvaa sisältävästä ruokavaliosta on viime vuosina käyty vilkasta keskustelua lehdissä, televisiossa sekä sosiaalisessa mediassa. Vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavat ovat kertoneet ruokavalion aikaansaamista positiivisista tuloksista, kuten vaivat-tomasta laihtumisesta ja painonhallinnan helppoudesta, parantuneista verenso-keri- ja rasva-arvoista sekä madaltuneesta verenpaineesta. Lisäksi ruokavalion kerrotaan vaikuttaneen mielialan virkistymiseen, vatsan turvotuksen sekä ilma-vaivojen katoamiseen. Tyypin II diabeetikot ovat kertoneet päässeensä ruoka-valiolla eroon lääkityksestä tai saaneensa sokeriarvonsa tasapainoon.
Hain opinnäytetyöhön aineistoa Medline- ja Medic-tietokannoista. Aineisto koos-tuu kahdesta kansainvälisestä meta-analyysistä, suomalaisesta sekä amerikka-laisesta tutkimuksesta. Kirjallisuuskatsauksen tulosten mukaan vähähiilihydraat-tisella runsasrasvaisella ruokavaliolla on saavutettu painon putoamisen ohella veren triglyseridiarvon, systolisen sekä diastolisen verenpaineen, paastosoke-rin, pitkän sokerin sekä insuliinipitoisuuden laskua. Lisäksi HDL-kolesterolin määrä sekä joissain tutkimuksissa myös LDL-kolesterolin määrä on lisääntynyt. Amerikkalaisessa tutkimuksessa todettiin hyperglykemiaa ja diabeteksen riskiä ennustavan palmitoleenihapon määrän vähenevän verestä hiilihydraatteja vä-hennettäessä ja lisääntyvän niiden määrää lisättäessä.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tuoda julki tieteellistä tutkimustietoa vähähiili-hydraattisen ruokavalion positiivisista terveysvaikutuksista. Työn tavoitteena oli kuvailevan kirjallisuuskatsauksen keinoin selvittää syitä suomalaisiin ravitse-mussuosituksiin sekä diabeetikkojen ravitsemussuosituksiin kohdistuneelle kri-tiikille sekä lisätä terveysalan ammattilaisten ravitsemustietämystä ja ravitse-mukseen liittyvää ohjaustaitoa. Katsaus perustuu kansainvälisiin ja kansallisiin tutkimuksiin.
Avainsanat: low carb diet, cholesterol, dyslipidemia