Ravitsemustilan määrittely Porvoon kaupungin osastoilla ja vanhainkodeissa.
Tiihonen, Jonna (2016)
Tiihonen, Jonna
Laurea-ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201604084035
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201604084035
Tiivistelmä
Ikääntyneiden henkilöiden ravitsemustilaan on viime vuosina alettu kiinnittämään huomiota yhä enenevässä määrin. Aiheesta ovat julkaisseet tutkimuksia muun muassa Merja Suominen (2007, 2012), Vappu Salo (2012) sekä Itä-Suomen Yliopisto (2013). Heidän tutkimuksistaan saamiensa tulosten perusteella ali,- ja virheravitsemus on hyvin yleistä laitoshoidossa olevien ikääntyneiden henkilöiden kohdalla. Suomisen mukaan tutkimukseen osallistuneista 3157 henkilöstä 57% kärsi virhe- tai aliravitsemuksesta. On todettu, että ali,- ja virheravitsemustilaan vaikuttavat suuressa määrin muistisairaudet, heikentynyt toimintakyky, suun ja ruoansulatuskanavan ongelmat sekä psyykkinen hyvinvointi. Onnistuneen ravitsemushoidon edellytys on moniammatillinen yhteistyö, johon lukeutuvat hoitohenkilökunta, ateriapalvelu sekä eri erikoisalojen osaajat, kuten esimerkiksi ravitsemusterapeutit. Näiden tutkimustulosten perusteella säännölliseen ravitsemustilan seurantaan tulisi kiinnittää entistä enemmän huomiota ja henkilökuntaa tulisi kouluttaa ravitsemukseen liittyen.
Opinnäytetyössä tarkoituksena oli selvittää missä määrin ravitsemustilan määrittelyä ja seurantaa Porvoon kaupungin vuodeosastoilla ja vanhainkodeissa suoritetaan, mitkä seikat ovat esteenä hyvälle ja laadukkaalle ravitsemushoidolle sekä miten henkilökunta kokee ravitsemustilan merkityksen potilaan sairaudesta toipumiseen, toimintakyvyn ylläpitoon ja elämänlaatuun. Tutkimus toteutettiin kyselylomakkeen avulla, joka toimitettiin Porvoon kaupungin vanhainkoteihin ja vuodeosastoille. Potilaspaikkoja näissä toimipaikoissa on yhteensä 210.
Aiemmat tutkimustulokset tukivat opinnäytetyön avulla saatuja tuloksia. Saatujen tulosten perusteella todettiin, että henkilökunta kokee tarvitsevansa koulutusta ravitsemuksen eri osaalueilla. Hoitohenkilökunnan asenne potilaan ravitsemustilan merkitystä kohtaan oli osittain huono eikä esimerkiksi ravitsemussuunnitelmaa aina potilaan tilan niin edellyttäessä liitetä hoitosuunnitelmaan. Tuloksissa todettiin myös, että ravitsemustilan säännöllisessä seurannassa käytetään puutteellisia menetelmiä. Vastanneista 20% ei käyttänyt lainkaan vaakaa potilaan ravitsemustilan säännöllisessä seurannassa. Vastaajista 51% koki, että ei ole saanut oppilaitokselta, josta on ammattiin valmistunut riittävästi tietoa ravitsemuksesta. 72,5% vastaajista koki, että oppilaitos ei ole antanut riittävässä määrin valmiuksia ravitsemustilan määrittelyyn.
Opinnäytetyö on toteutettu Porvoon kaupungin terveystoimelle, joka saatujen tulosten perusteella voi täydennys kouluttaa henkilökuntaansa ja näin ollen parantaa ravitsemushoitoa vuodeosastoilla ja vanhainkodeissa.
Opinnäytetyössä tarkoituksena oli selvittää missä määrin ravitsemustilan määrittelyä ja seurantaa Porvoon kaupungin vuodeosastoilla ja vanhainkodeissa suoritetaan, mitkä seikat ovat esteenä hyvälle ja laadukkaalle ravitsemushoidolle sekä miten henkilökunta kokee ravitsemustilan merkityksen potilaan sairaudesta toipumiseen, toimintakyvyn ylläpitoon ja elämänlaatuun. Tutkimus toteutettiin kyselylomakkeen avulla, joka toimitettiin Porvoon kaupungin vanhainkoteihin ja vuodeosastoille. Potilaspaikkoja näissä toimipaikoissa on yhteensä 210.
Aiemmat tutkimustulokset tukivat opinnäytetyön avulla saatuja tuloksia. Saatujen tulosten perusteella todettiin, että henkilökunta kokee tarvitsevansa koulutusta ravitsemuksen eri osaalueilla. Hoitohenkilökunnan asenne potilaan ravitsemustilan merkitystä kohtaan oli osittain huono eikä esimerkiksi ravitsemussuunnitelmaa aina potilaan tilan niin edellyttäessä liitetä hoitosuunnitelmaan. Tuloksissa todettiin myös, että ravitsemustilan säännöllisessä seurannassa käytetään puutteellisia menetelmiä. Vastanneista 20% ei käyttänyt lainkaan vaakaa potilaan ravitsemustilan säännöllisessä seurannassa. Vastaajista 51% koki, että ei ole saanut oppilaitokselta, josta on ammattiin valmistunut riittävästi tietoa ravitsemuksesta. 72,5% vastaajista koki, että oppilaitos ei ole antanut riittävässä määrin valmiuksia ravitsemustilan määrittelyyn.
Opinnäytetyö on toteutettu Porvoon kaupungin terveystoimelle, joka saatujen tulosten perusteella voi täydennys kouluttaa henkilökuntaansa ja näin ollen parantaa ravitsemushoitoa vuodeosastoilla ja vanhainkodeissa.