Suomen vallitsevat kahvitrendit pienpaahtimoiden näkökulmasta
Koivisto, Katri; Kakko, Hanna-Maria (2015)
Lataukset:
Koivisto, Katri
Kakko, Hanna-Maria
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201602162286
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201602162286
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää tämänhetkisiä kahvitrendejä Suomessa. Lisäksi työssä tutkittiin kahvitrendien kehityssuuntia, gastronomisten trendien vaikutusta kahvitrendeihin sekä pienkahvipaahtimoiden roolia kahvitrendien muodostuksessa. Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi jyväskyläläinen pienkahvipaahtimo Paahtimo Papu. Tutkimuksen avulla Paahtimo Papu voi analysoida omaa kahvin tuottamistaan ja löytää uusia näkökulmia toimintaansa.
Opinnäytetyössä käytettiin kvalitatiivista eli laadullista tutkimusotetta. Tutkimus toteutettiin haastattelemalla kahvin paahtamisen ammattilaisia, ja haastatteluaineisto kerättiin hyödyntämällä teemahaastattelumenetelmää. Tutkimukseen osallistui kolme suomalaista pienkahvipaahtimoa sekä yksi ruotsalainen ja yksi saksalainen paahtimo. Teemahaastattelu toteutettiin suomalaisten paahtimoiden ja ruotsalaisen paahtimon kanssa Helsingissä 19.–20.10.2015. Saksalaisen pienpaahtimon kanssa haastattelu toteutettiin kyselylomakkeella, mikä sisälsi avoimia kysymyksiä samoista teemoista.
Tutkimuksesta saatujen tulosten perusteella kahvin valmistusmenetelmien ja paahtoasteiden sijaan vallitsevana trendinä tällä hetkellä arvostetaan sitä, mitä kahvi sisältää ja miten se on tuotettu. Tulos on liitettävissä tämän hetkisiin gastronomisiin trendeihin. Nykyään on saatavilla enemmän tietoa kahvin alkuperästä ja laatutekijöistä, jotka vaikuttavat kahvitrendeihin. Tällä hetkellä arvostetaan myös sitä, että yritys kertoo avoimesti liiketoiminnastaan. Tutkimuksessa korostetun vastuullisuuden myötä Paahtimo Papun liiketoimintaa olisi mahdollista kehittää tekemällä yritykselle vastuullisuusraportti, jossa tuodaan esille tuotantoketjun luotettavuus ja läpinäkyvyys. Pienkahvipaahtimoiden uskotaan myös tulevaisuudessa lisääntyvän entisestään ympäri Suomea.
Opinnäytetyössä käytettiin kvalitatiivista eli laadullista tutkimusotetta. Tutkimus toteutettiin haastattelemalla kahvin paahtamisen ammattilaisia, ja haastatteluaineisto kerättiin hyödyntämällä teemahaastattelumenetelmää. Tutkimukseen osallistui kolme suomalaista pienkahvipaahtimoa sekä yksi ruotsalainen ja yksi saksalainen paahtimo. Teemahaastattelu toteutettiin suomalaisten paahtimoiden ja ruotsalaisen paahtimon kanssa Helsingissä 19.–20.10.2015. Saksalaisen pienpaahtimon kanssa haastattelu toteutettiin kyselylomakkeella, mikä sisälsi avoimia kysymyksiä samoista teemoista.
Tutkimuksesta saatujen tulosten perusteella kahvin valmistusmenetelmien ja paahtoasteiden sijaan vallitsevana trendinä tällä hetkellä arvostetaan sitä, mitä kahvi sisältää ja miten se on tuotettu. Tulos on liitettävissä tämän hetkisiin gastronomisiin trendeihin. Nykyään on saatavilla enemmän tietoa kahvin alkuperästä ja laatutekijöistä, jotka vaikuttavat kahvitrendeihin. Tällä hetkellä arvostetaan myös sitä, että yritys kertoo avoimesti liiketoiminnastaan. Tutkimuksessa korostetun vastuullisuuden myötä Paahtimo Papun liiketoimintaa olisi mahdollista kehittää tekemällä yritykselle vastuullisuusraportti, jossa tuodaan esille tuotantoketjun luotettavuus ja läpinäkyvyys. Pienkahvipaahtimoiden uskotaan myös tulevaisuudessa lisääntyvän entisestään ympäri Suomea.