Moniosaaja-tulevaisuuden työntekijä : Selvitys palvelualan moniosaajien osaamisvaatimuksista Pirkanmaalla
Haapalehto, Anne (2015)
Haapalehto, Anne
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015121420585
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015121420585
Tiivistelmä
Opinnäytetyö on tehty Tampereen seudun ammattiopiston toimeksiantona. Opinnäytetyössä on tavoitteena selvittää millaista moniosaamista matkailu-, ravitsemis- ja talousalan työtehtävissä tarvitaan ja mitä moniosaajalla tarkoitetaan. Työssä selvitettiin millaisena alan työelämän edustajat näkevät toimintaympäristöjen ja työtehtävien muutokset ja miten ne vaikuttavat osaamistarpeisiin. Työssä on koottu työelämässä tarvittavat osaamisvaatimukset ja mitä toimialan rajapintoihin liittyvää osaamista voidaan sisällyttää työtehtäviin.
Opinnäytetyö on tehty teemahaastattelun avulla. Haastattelut on tehty avoimena teemahaastatteluna 12 henkilölle, jotka toimivat julkisen hallinnon organisaatioissa tai yksityissektorilla matkailu- ja ravitsemisalan esimiestehtävissä.
Työn keskeiset tulokset ovat matkailu-, ravitsemis- ja talousalalla vaadittavat osaamisvaatimukset. Työssä esille nousivat julkisella sektorilla työtehtäviin ja osaamisvaatimuksiin vaikuttavat ruoka- ja siivouspalveluiden yhdistäminen kunnissa sekä tuotantokeittiöiden määrän vähenemisen vaikutukset työtehtäviin. Yksityisellä sektorilla muutokset liittyivät asiakaspalvelutehtävien laajenemiseen siivous-, aula-, kokous- ja turvallisuuspalveluihin.
Tulosten avulla voidaan kehittää matkailu- ja ravitsemisalan koulutusta työelämälähtöiseksi siten, että koulutus tuottaa moniosaajia työelämän tarpeisiin.
Opinnäytetyö on tehty teemahaastattelun avulla. Haastattelut on tehty avoimena teemahaastatteluna 12 henkilölle, jotka toimivat julkisen hallinnon organisaatioissa tai yksityissektorilla matkailu- ja ravitsemisalan esimiestehtävissä.
Työn keskeiset tulokset ovat matkailu-, ravitsemis- ja talousalalla vaadittavat osaamisvaatimukset. Työssä esille nousivat julkisella sektorilla työtehtäviin ja osaamisvaatimuksiin vaikuttavat ruoka- ja siivouspalveluiden yhdistäminen kunnissa sekä tuotantokeittiöiden määrän vähenemisen vaikutukset työtehtäviin. Yksityisellä sektorilla muutokset liittyivät asiakaspalvelutehtävien laajenemiseen siivous-, aula-, kokous- ja turvallisuuspalveluihin.
Tulosten avulla voidaan kehittää matkailu- ja ravitsemisalan koulutusta työelämälähtöiseksi siten, että koulutus tuottaa moniosaajia työelämän tarpeisiin.