Ravitsemushoidon laadun kehittäminen ravitsemuskäsikirjan avulla
Similä, Heli (2015)
Similä, Heli
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015121120402
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015121120402
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli ravitsemushoidon laadun kehittäminen päivittämällä Keski-Pohjanmaan keskussairaalan ravitsemuskäsikirja vastaamaan uusia ravitsemushoitosuosituksia ja sairaalan nykytarpeita. Ravitsemuskäsikirja on tarkoitettu sairaalan hoitohenkilöstön käyttöön ja avuksi ravitsemushoidon toteuttamiseen. Potilasruokien tilaaminen ravintokeskuksesta tapahtuu ravitsemuskäsikirjan ohjeiden mukaisesti. Toimeksiantajana työlle toimii Keski-Pohjanmaan keskussairaalan ravintokeskus.
Ravitsemushoito on terveyttä edistävää ja monien sairauksien keskeinen hoitomuoto. Ravitsemushoitoa toteuttavat useat eri ammattiryhmät ja sen tulokselliseen toteuttamiseen tarvitaan selkeää vastuunjakoa ammattiryhmien välillä sekä sujuvaa yhteistyötä. Laadukas ravitsemushoito on oikea-aikaista, asiakaslähtöistä ja vaikuttavaa. (Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2010a.) Laadukas ja asiantun-teva ravitsemushoito tuottaa myös kustannussäästöjä ja sen ansiosta potilaan lääkityksen tai laitoshoidon tarve vähenee, kotona selviytyminen pitenee ja elämänlaatu paranee (Haapa & Pölönen 2002, 16 – 17).
Ravitsemuskäsikirjan päivitysprosessissa lähdettiin liikkeelle selvityksellä käsikirjojen käytöstä ja rakenteesta suomalaisissa sairaaloissa ja selvityksen tuloksia käytettiin hyväksi uuden käsikirjan suunnittelussa. Ravitsemuskäsikirjan laadinta aloitettiin tutustumalla ravintokeskuksen toimintaprosesseihin sekä AIVO2000 -ohjelman käyttöön. Päivityksen myötä ravitsemuskäsikirjasta poistettiin vanhen-tuneet ja ylimääräiset tiedot sekä sisältö muokattiin vastaamaan nykyisiä käytäntöjä ja ohjeita.
Tämän opinnäytetyön tuloksena on syntynyt ravitsemuskäsikirja, joka sisältää lyhyesti teoriaa ravitsemushoidosta, vajaaravitsemuksen riskin arvioinnista ja potilasruokailun käytännön toteuttamisesta. Käsikirja sisältää perustiedot perusruokavaliosta, käytössä olevista erityisruokavalioista ja rakennemuutetusta ruoasta sekä tarkat tilausohjeet jokaisen ruokavalion kohdalla. Ravitsemuskäsikirja palvelee Keski-Pohjanmaan keskussairaalan ravitsemushoidon laadun kehittämistä.
Ravitsemushoito on terveyttä edistävää ja monien sairauksien keskeinen hoitomuoto. Ravitsemushoitoa toteuttavat useat eri ammattiryhmät ja sen tulokselliseen toteuttamiseen tarvitaan selkeää vastuunjakoa ammattiryhmien välillä sekä sujuvaa yhteistyötä. Laadukas ravitsemushoito on oikea-aikaista, asiakaslähtöistä ja vaikuttavaa. (Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2010a.) Laadukas ja asiantun-teva ravitsemushoito tuottaa myös kustannussäästöjä ja sen ansiosta potilaan lääkityksen tai laitoshoidon tarve vähenee, kotona selviytyminen pitenee ja elämänlaatu paranee (Haapa & Pölönen 2002, 16 – 17).
Ravitsemuskäsikirjan päivitysprosessissa lähdettiin liikkeelle selvityksellä käsikirjojen käytöstä ja rakenteesta suomalaisissa sairaaloissa ja selvityksen tuloksia käytettiin hyväksi uuden käsikirjan suunnittelussa. Ravitsemuskäsikirjan laadinta aloitettiin tutustumalla ravintokeskuksen toimintaprosesseihin sekä AIVO2000 -ohjelman käyttöön. Päivityksen myötä ravitsemuskäsikirjasta poistettiin vanhen-tuneet ja ylimääräiset tiedot sekä sisältö muokattiin vastaamaan nykyisiä käytäntöjä ja ohjeita.
Tämän opinnäytetyön tuloksena on syntynyt ravitsemuskäsikirja, joka sisältää lyhyesti teoriaa ravitsemushoidosta, vajaaravitsemuksen riskin arvioinnista ja potilasruokailun käytännön toteuttamisesta. Käsikirja sisältää perustiedot perusruokavaliosta, käytössä olevista erityisruokavalioista ja rakennemuutetusta ruoasta sekä tarkat tilausohjeet jokaisen ruokavalion kohdalla. Ravitsemuskäsikirja palvelee Keski-Pohjanmaan keskussairaalan ravitsemushoidon laadun kehittämistä.