Kasvisruokamenujen kehittäminen Sydänmerkki-aterian kriteerien mukaisesti hyödyntämällä luomu- ja lähiruokaa : Case: Opetusravintola Prikka
Syväluoma, Marjaana (2015)
Syväluoma, Marjaana
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015120319165
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015120319165
Tiivistelmä
Suomalaisten suhtautuminen ruokaan on muuttunut vuosien aikana ja samalla epäterveelliset ruokavalinnat ovat lisänneet elintapasairauksia (Gould & Voutilainen 2009, 33). Kuluttajille on olemassa erilaisia apuvälineitä terveellisemmän ruokavalion muodostamiseksi. Tästä hyvä esimerkki on Sydänmerkki. Sydänmerkki voidaan myöntää tuotteelle tai aterialle, jossa on huomioitu Suomen Sydänliitto ry:n laatimat kriteerit rasvan ja suolan käytöstä sekä kuidun ja kasvisten määristä. (Ammattikeittiöt, [viitattu 20.11.2015].)
Opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää kaksi kasvisruokamenua Sydänmerkki-aterian kriteerien mukaisesti opetusravintola Prikkaan. Prikka on Seinäjoen ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijoiden opetusravintola. Opetusravintola Prikalla on ollut jo Sydänmerkin käyttöoikeus, mutta sillä ei ollut vielä tarjolla yhtäkään Sydänmerkki-ateriaa. Kehitettävät kasvisruokamenut sisälsivät alku-, pää- ja jälkiruoan. Ruokalistojen kehittämisessä pyrittiin hyödyntämään myös opetusravintola Prikan toiminta-ajatuksen mukaisesti lähi- ja luomutuotteet. Prikassa on tarjolla aina kolmen ruokalajin menu, joten aterioihin haluttiin sisällyttää myös jälkiruoka, vaikka Sydänmerkki-ateriaan ei sellaista sisälly. Jälkiruoan kehittämisessä ei käytetty mitään kriteeristöä, mutta niissä pyrittiin hyödyntämään terveellisempiä raaka-aineita.
Kehitetyt pääruoat, lisäkkeet ja muut aterian osat sopivat Sydänliitto ry:n asettamiin kriteereihin hyvin. Kun kehitetyt reseptit saatiin sopimaan Sydänliitto ry:n määrittämiin kriteereihin, ne testattiin kahteen kertaan reseptien vakioimiseksi. Työn tavoitteena oli myös luomutuotteiden käyttöasteen nostaminen. Esimerkiksi linssien osalta luomutuotteiden lisääminen toteutui hyvin, koska niitä käytettiin molempien pääruokien raaka-aineena.
Suomen Sydänliitto ry hyväksyi kehitetyt Sydänmerkki-aterioiden osat, joten opinnäytetyön tavoitteet täyttyivät hyvin. Kehitettyjen ruokalistojen avulla Prikka saa hyödynnettyä Sydänmerkin käyttöoikeuden. Sydänmerkitty kasvisruoka-ateria tuo Prikalle näkyvyyttä ja herättää lisäarvostusta asiakkaissa. Prikkaan voisi kehittää toisena opinnäytetyönä myös liha- ja kala-aterian Sydänmerkki-aterian kriteerien mukaisesti.
Opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää kaksi kasvisruokamenua Sydänmerkki-aterian kriteerien mukaisesti opetusravintola Prikkaan. Prikka on Seinäjoen ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijoiden opetusravintola. Opetusravintola Prikalla on ollut jo Sydänmerkin käyttöoikeus, mutta sillä ei ollut vielä tarjolla yhtäkään Sydänmerkki-ateriaa. Kehitettävät kasvisruokamenut sisälsivät alku-, pää- ja jälkiruoan. Ruokalistojen kehittämisessä pyrittiin hyödyntämään myös opetusravintola Prikan toiminta-ajatuksen mukaisesti lähi- ja luomutuotteet. Prikassa on tarjolla aina kolmen ruokalajin menu, joten aterioihin haluttiin sisällyttää myös jälkiruoka, vaikka Sydänmerkki-ateriaan ei sellaista sisälly. Jälkiruoan kehittämisessä ei käytetty mitään kriteeristöä, mutta niissä pyrittiin hyödyntämään terveellisempiä raaka-aineita.
Kehitetyt pääruoat, lisäkkeet ja muut aterian osat sopivat Sydänliitto ry:n asettamiin kriteereihin hyvin. Kun kehitetyt reseptit saatiin sopimaan Sydänliitto ry:n määrittämiin kriteereihin, ne testattiin kahteen kertaan reseptien vakioimiseksi. Työn tavoitteena oli myös luomutuotteiden käyttöasteen nostaminen. Esimerkiksi linssien osalta luomutuotteiden lisääminen toteutui hyvin, koska niitä käytettiin molempien pääruokien raaka-aineena.
Suomen Sydänliitto ry hyväksyi kehitetyt Sydänmerkki-aterioiden osat, joten opinnäytetyön tavoitteet täyttyivät hyvin. Kehitettyjen ruokalistojen avulla Prikka saa hyödynnettyä Sydänmerkin käyttöoikeuden. Sydänmerkitty kasvisruoka-ateria tuo Prikalle näkyvyyttä ja herättää lisäarvostusta asiakkaissa. Prikkaan voisi kehittää toisena opinnäytetyönä myös liha- ja kala-aterian Sydänmerkki-aterian kriteerien mukaisesti.