Leijapuiston päiväkodin ruokalistan kehittäminen
Virtala, Heini (2015)
Virtala, Heini
Turun ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015120118679
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015120118679
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia Leijapuiston päiväkodin aamu- ja välipalojen ravintoarvoja ja selvittää, toteutuvatko päiväkodissa valtakunnalliset ravitsemussuositukset. Tavoitteena oli kehittää myös aamu- ja välipalojen ravitsemuksellista laatua ja karsia ruokavaliosta ylimääräistä suolaa ja sokeria. Opinnäytetyössä vertailtiin valmisruokaa luomu- ja lähiruokaan, tavoitteena lisätä säilöntäaineettomampaa ja tuoreempaa ruokaa lapsille.
Opinnäytetyö on kvantitatiivinen tutkimus ja tutkimuksen apuna käytettiin Jamix-ruokatuotannon – ohjelmaa. Tutkimuksessa tutkittiin ruokalistaa neljän viikon ajalta. Jamix- ohjelmaan syötettiin tarkat raaka-aine- ja ateriatiedot, jotta saatiin luotettavat ravintoainelaskelmat ja -vertailut. Ruokalistaa tutkittiin kokonaisuudessaan ja tutkittavat ravintoarvot olivat energia, rasva, hiilihydraatti, proteiini, suola, sokeri, ravintokuidut sekä useat vitamiinit ja kivennäisaineet.
Tutkimuksen tuloksina selvisi, että lasten energiantarve täyttyi Leijapuiston päiväkodissa hyvin ja energiaa lapset saavat hieman yli saantisuositusten. Tärkeiden rasvojen saantisuositukset eivät täyttyneet, mutta proteiinia lapset saivat 20 E %, joka on saantisuositusten mukainen. Hiilihydraatteja saatiin hyvin, 52 E % 60 E %:sta. Suolan ja sokerin määrä oli yli kaksinkertainen saantisuosituksiin verrattuna sekä vitamiineja, kivennäisaineita ja ravintokuitujen saatiin runsaasti yli saantisuositusten.
Opinnäytetyö on kvantitatiivinen tutkimus ja tutkimuksen apuna käytettiin Jamix-ruokatuotannon – ohjelmaa. Tutkimuksessa tutkittiin ruokalistaa neljän viikon ajalta. Jamix- ohjelmaan syötettiin tarkat raaka-aine- ja ateriatiedot, jotta saatiin luotettavat ravintoainelaskelmat ja -vertailut. Ruokalistaa tutkittiin kokonaisuudessaan ja tutkittavat ravintoarvot olivat energia, rasva, hiilihydraatti, proteiini, suola, sokeri, ravintokuidut sekä useat vitamiinit ja kivennäisaineet.
Tutkimuksen tuloksina selvisi, että lasten energiantarve täyttyi Leijapuiston päiväkodissa hyvin ja energiaa lapset saavat hieman yli saantisuositusten. Tärkeiden rasvojen saantisuositukset eivät täyttyneet, mutta proteiinia lapset saivat 20 E %, joka on saantisuositusten mukainen. Hiilihydraatteja saatiin hyvin, 52 E % 60 E %:sta. Suolan ja sokerin määrä oli yli kaksinkertainen saantisuosituksiin verrattuna sekä vitamiineja, kivennäisaineita ja ravintokuitujen saatiin runsaasti yli saantisuositusten.