Muonitusohjeistus partion leiritoimintaan
Seppälä, Krista (2015)
Seppälä, Krista
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015110916129
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015110916129
Tiivistelmä
Opinnäytetyö on muonitusohjeistus partion leiritoimintaan. Vapaaehtoisuuteen perustuvassa toiminnassa muonittajia ovat usein auttamaan tulleet äidit ja isät tai muut partiojohtajat. Tä-män työn tarkoituksena on helpottaa partioleireillä olevien muonittajien työtä kokoamalla käy-tännössä hyväksi koettuja neuvoja ja ohjeita ruoanlaiton suunnitteluun sekä erilaisia resepte-jä, jotka sopivat partioleireille. Opinnäytetyössä käsitellään partiotoimintaa ja ateriasuunnitte-lua. Opinnäytetyöprosessi alkoi syksyllä 2014 ja valmistui syyskuussa 2015.
Partio on maailmanlaajuinen aatteellinen nuorisoliike, joka sai alkunsa 1900-luvun alussa Robert Baden-Powellin kesäleiristä. Nykyään partiolaisia on Suomessa useita kymmeniä tuhansia. Partioaatteella on kaksi maailmanjärjestöä, johon Suomenkin keskusjärjestö kuu-luu. Keskusjärjestö jakautuu maantieteellisesti piireihin, joihin kaupungissa toimivat lippukun-nat puolestaan kuuluvat. Partion aatteiden mukaan on kehitetty kasvatustavoitteet ja partio-menetelmä, joihin toiminta perustuu. Partion tavoitteena on kasvattaa ajattelevia ja yhteistyö-kykyisiä ihmisiä erätaitojen, sosiaalisten taitojen ja leikkien kautta. Partiotoiminnan ydin ovat retket ja leirit, joita tehdään useita vuodessa.
Ateriasuunnittelun tavoitteena on maistuva ja ravitseva ateria. Suunnitteluun vaikuttavat muun muassa raha, aika, ympäristö, raaka-aineet ja ajankohta. Ateriasuunnittelun avulla to-teutus helpottuu. Suunnittelussa tulee huomioida myös erityisruokavaliot. Niitä noudatetaan allergian, vakaumuksen tai terveydellisen syyn takia. Yleisimmät erityisruokavaliot ovat mai-doton, gluteeniton ja eri tasoiset kasvisruokavaliot.
Muonitusohjeistuksessa on ohjeita ruoanlaittoon ja sen suunnitteluun partiotoiminnassa. Oh-jeistuksessa käsitellään hygieniaa ja ruoanlaittoa. Hygienia kattaa niin ruokailijan, ruoanlaitta-jan kuin ruoankin hygienian. Ruoanlaitto kattaa puolestaan sen suunnittelun, aikataulutuksen ja itse ruoanlaittamisen. Siinä käsitellään myös yleisimpiä erityisruokavalioita ja allergioita. Ohjeistuksessa on paljon käytännön vinkkejä. Partioleireille ei usein ole ammattikeittiöiden resursseja, joten vaihtoehtoisia tapoja on pakko keksiä. Lisäksi ohjeistuksessa on erilaisia suolaisia ja makeita reseptejä sekä erityisruokavalioreseptejä. Resepteissä on otettu huomi-oon se, että ne voidaan valmistaa helposti suurellekin joukolle eikä niiden valmistamiseen tarvita erikoisia työvälineitä. Reseptien yhteydessä on laskuri, jolla voi laskea ruokamäärät eri ikäkaudet huomioiden.
Muonitusohjeistus onnistui hyvin, koska siitä on tullut hyvää palautetta niiltä henkilöiltä, jotka sen ovat lukeneet. Sitä ei ole päästy vielä testaamaan käytännössä, joten todelliset puutteet ja epäkohdat eivät ole tulleet esille. Kehitysehdotuksina muonitusohjeistuksen toiminnallisuut-ta voisi parantaa. Esimerkiksi reseptien yhteydessä voisi olla enemmän valmista materiaalia käyttäjälle, kuten tarvikelista. Myös reseptejä voisi olla enemmän. Nämä varmasti tullaan huomioimaan jatkossa, kun muonitusohjeistus saadaan julkaistua.
Partio on maailmanlaajuinen aatteellinen nuorisoliike, joka sai alkunsa 1900-luvun alussa Robert Baden-Powellin kesäleiristä. Nykyään partiolaisia on Suomessa useita kymmeniä tuhansia. Partioaatteella on kaksi maailmanjärjestöä, johon Suomenkin keskusjärjestö kuu-luu. Keskusjärjestö jakautuu maantieteellisesti piireihin, joihin kaupungissa toimivat lippukun-nat puolestaan kuuluvat. Partion aatteiden mukaan on kehitetty kasvatustavoitteet ja partio-menetelmä, joihin toiminta perustuu. Partion tavoitteena on kasvattaa ajattelevia ja yhteistyö-kykyisiä ihmisiä erätaitojen, sosiaalisten taitojen ja leikkien kautta. Partiotoiminnan ydin ovat retket ja leirit, joita tehdään useita vuodessa.
Ateriasuunnittelun tavoitteena on maistuva ja ravitseva ateria. Suunnitteluun vaikuttavat muun muassa raha, aika, ympäristö, raaka-aineet ja ajankohta. Ateriasuunnittelun avulla to-teutus helpottuu. Suunnittelussa tulee huomioida myös erityisruokavaliot. Niitä noudatetaan allergian, vakaumuksen tai terveydellisen syyn takia. Yleisimmät erityisruokavaliot ovat mai-doton, gluteeniton ja eri tasoiset kasvisruokavaliot.
Muonitusohjeistuksessa on ohjeita ruoanlaittoon ja sen suunnitteluun partiotoiminnassa. Oh-jeistuksessa käsitellään hygieniaa ja ruoanlaittoa. Hygienia kattaa niin ruokailijan, ruoanlaitta-jan kuin ruoankin hygienian. Ruoanlaitto kattaa puolestaan sen suunnittelun, aikataulutuksen ja itse ruoanlaittamisen. Siinä käsitellään myös yleisimpiä erityisruokavalioita ja allergioita. Ohjeistuksessa on paljon käytännön vinkkejä. Partioleireille ei usein ole ammattikeittiöiden resursseja, joten vaihtoehtoisia tapoja on pakko keksiä. Lisäksi ohjeistuksessa on erilaisia suolaisia ja makeita reseptejä sekä erityisruokavalioreseptejä. Resepteissä on otettu huomi-oon se, että ne voidaan valmistaa helposti suurellekin joukolle eikä niiden valmistamiseen tarvita erikoisia työvälineitä. Reseptien yhteydessä on laskuri, jolla voi laskea ruokamäärät eri ikäkaudet huomioiden.
Muonitusohjeistus onnistui hyvin, koska siitä on tullut hyvää palautetta niiltä henkilöiltä, jotka sen ovat lukeneet. Sitä ei ole päästy vielä testaamaan käytännössä, joten todelliset puutteet ja epäkohdat eivät ole tulleet esille. Kehitysehdotuksina muonitusohjeistuksen toiminnallisuut-ta voisi parantaa. Esimerkiksi reseptien yhteydessä voisi olla enemmän valmista materiaalia käyttäjälle, kuten tarvikelista. Myös reseptejä voisi olla enemmän. Nämä varmasti tullaan huomioimaan jatkossa, kun muonitusohjeistus saadaan julkaistua.