Kasvisvaihtoehdosta kasvisannokseksi : Kasvisruokasarjan kehittäminen Campusravita Oy:lle
Kaakkolammi, Johanna (2015)
Kaakkolammi, Johanna
Tampereen ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015091914723
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015091914723
Tiivistelmä
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tarkoituksena oli kehittää Tampereen ammattikorkeakoululla toimivalle opiskelija- ja henkilöstöravintola, Campusravita Oy:lle uusia, ravitsemuksellisesti laadukkaita kasvisruokia. Kasvis- ja erityisruokavalioasiakkaiden osuus Campusravita Oy.n asiakaskunnasta lisääntyy vuosittain ja uusille vakioiduille kasvisruokaresepteille oli yrityksessä tarvetta. Työn tavoitteena oli, että kehitettävät kasvisruoat soveltuisivat myös yleisimmille erityisruokavalioille ja noudattaisivat Kelan ja valtion ravitsemislautakunnan asettamia suosituksia ja kriteereitä ammattikorkeakouluruokailulle.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa perehdytään kasvisruokavalioihin sekä niiden koostamiseen, ammattikorkeakouluruokailulle asetettuihin ravitsemussuosituksiin sekä tuotekehitykseen ammattikeittiöissä. Tuotekehitystyön apuna käytettiin aistinvaraista arviointia, kuluttajille suunnatulla mieltymysmenetelmällä. Arviointiraatina toimi Campusravita Oy:n oma henkilöstö.
Kehittämistyön tuloksena syntyi viisi uutta vakioitua kasvisruokareseptiä. Kaikki kehitetyt kasvisruoat täyttivät ennalta asetetut erityisruokavaliovaatimukset sekä neljä näistä myös Kelan ja valtion ravitsemislautakunnan asettamat kriteerit ammattikorkeakouluruokailulle. Työn tuloksena syntyneet kasvisruokareseptit sekä niihin liittyvät laskelmat ovat salassa pidettäviä eikä niitä julkaista.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa perehdytään kasvisruokavalioihin sekä niiden koostamiseen, ammattikorkeakouluruokailulle asetettuihin ravitsemussuosituksiin sekä tuotekehitykseen ammattikeittiöissä. Tuotekehitystyön apuna käytettiin aistinvaraista arviointia, kuluttajille suunnatulla mieltymysmenetelmällä. Arviointiraatina toimi Campusravita Oy:n oma henkilöstö.
Kehittämistyön tuloksena syntyi viisi uutta vakioitua kasvisruokareseptiä. Kaikki kehitetyt kasvisruoat täyttivät ennalta asetetut erityisruokavaliovaatimukset sekä neljä näistä myös Kelan ja valtion ravitsemislautakunnan asettamat kriteerit ammattikorkeakouluruokailulle. Työn tuloksena syntyneet kasvisruokareseptit sekä niihin liittyvät laskelmat ovat salassa pidettäviä eikä niitä julkaista.