Elämyksen tuotteistaminen - Prototyyppi lounasravintolaan
Loponen, Laura (2015)
Loponen, Laura
Laurea-ammattikorkeakoulu
2015
Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 1.0 Suomi
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015090814417
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015090814417
Tiivistelmä
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön aihe keskittyy elämykseen. Työn tarkoituksena oli tuotteistaa lounasravintolalle elämyksellinen tapa tarjota lounaspalveluita. Opinnäytetyön tavoitteena oli luoda lounasravintolalle uusi ja erilainen tapa lähestyä asiakkaita, sitouttaa heitä ravintolan palvelujen käyttäjinä sekä kasvattaa ravintolan imagoa elämyksellisten lounashetkien tarjoajana. Uudistuvan imagon avulla on mahdollista edistää myynnin, kilpailukyvyn ja kysynnän kasvua. Työn tuotoksena kehiteltävän prototyypin tavoitteeksi asetettiin sen kopioitavuus muihin teemoihin sekä toimeksiantajan muihin toimipisteisiin. Kehittämisympäristönä opinnäytetyössä toimi lounasravintola.
Teoriaosuus koostui tuotteistamisesta sekä elämyksestä. Elämyksellisen prototyypin kokoaminen pohjautui Lapin yliopistossa kehiteltyyn elämyskolmiomalliin. Tuotteistamisprosessi eteni ideointi-, suunnittelu- ja kehittelyvaiheiden avulla. Prosessi käynnistyi työstettäväksi otettavan teeman ideoinnilla. Teemaksi valittiin terveys. Perusteluna oli, että terveyden edistäminen voisi näkyä asiakkaissa mahdollisesti uuden oppimisena sekä pieninä elämäntapamuutoksina. Asiakaslähtöisesti toteutetussa tuotteistamisprosessin ideointi-, suunnittelu- ja kehittelyvaiheissa menetelminä käytettiin kyselyä ja haastattelua.
Prosessin tuotoksena terveysteemasta tuotteistettiin elämyksellisen lounaskokemuksen prototyyppi. Tuotettua prototyyppiä ei testattu. Sen arviointi pohjautuu opinnäytetyön tilaajilta koottuihin näkemyksiin. Saatujen arviointien pohjalta prototyyppiä voidaan edelleen kehitellä. Lisäksi sitä on mahdollista muokata uusiin teemoihin sopivaksi sekä kopioida toimeksiantajan muihin toimipisteisiin.
Teoriaosuus koostui tuotteistamisesta sekä elämyksestä. Elämyksellisen prototyypin kokoaminen pohjautui Lapin yliopistossa kehiteltyyn elämyskolmiomalliin. Tuotteistamisprosessi eteni ideointi-, suunnittelu- ja kehittelyvaiheiden avulla. Prosessi käynnistyi työstettäväksi otettavan teeman ideoinnilla. Teemaksi valittiin terveys. Perusteluna oli, että terveyden edistäminen voisi näkyä asiakkaissa mahdollisesti uuden oppimisena sekä pieninä elämäntapamuutoksina. Asiakaslähtöisesti toteutetussa tuotteistamisprosessin ideointi-, suunnittelu- ja kehittelyvaiheissa menetelminä käytettiin kyselyä ja haastattelua.
Prosessin tuotoksena terveysteemasta tuotteistettiin elämyksellisen lounaskokemuksen prototyyppi. Tuotettua prototyyppiä ei testattu. Sen arviointi pohjautuu opinnäytetyön tilaajilta koottuihin näkemyksiin. Saatujen arviointien pohjalta prototyyppiä voidaan edelleen kehitellä. Lisäksi sitä on mahdollista muokata uusiin teemoihin sopivaksi sekä kopioida toimeksiantajan muihin toimipisteisiin.