Ruokakurssin suunnittelu ja toteutus muistisairaiden omaisille: case Patakukko
Rinkinen, Jonna; Ruhkanen, Tiia (2015)
Rinkinen, Jonna
Ruhkanen, Tiia
Savonia-ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015070213813
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015070213813
Tiivistelmä
Opinnäytetyön lähtökohtana oli suunnitella ja toteuttaa ruokakurssi muistisairaiden omaishoitajille. Kurssi oli osana toimeksiantaja Pohjois-Savon Muisti Ry:n kehittämää ”Elä unoha evväitä” – hanketta, jonka tarkoituksena on parantaa muistisairaan ja hänen perheensä ravitsemusta. Ruokakurssin tavoitteena oli antaa uusia ideoita ja eväitä terveellisen ja monipuolisen arkiruuan valmistukseen muistisairaan kotona. Valmistettavien ruokien suunnittelun perustana toimivat Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ikääntyvien ravitsemussuositukset.
Tämä on toiminnallinen opinnäytetyö, jonka teoriaosuudessa käydään läpi tietoa yleisimmistä muistisairauksista, ikääntyneiden ravitsemussuosituksista sekä omaishoitajuudesta. Teoriaosuuden jälkeen avataan ja kuvataan koko suunnitteluprosessin, sekä itse käytännön toteutuksen eri vaiheet.
Opinnäytetyön tuloksena toteutettiin kahtena erillisenä kertana Pohjois-Savon Marttojen toimitiloissa ruokakurssi. Kurssin lisäksi valmistui myös reseptivihko, joka sisälsi kurssilla valmistettavien ruokien reseptien lisäk-si muitakin reseptejä kotona kokeiltavaksi. Lisäksi hankkeen puitteissa toteutettiin muistisairaiden omaisten kanssa ostosreissu, jota täydensi kaupassakävijän pieni muistilista.
Hyvä ravitsemustila on avainasemassa muistisairaan terveyden ja toimintakyvyn ylläpitämiseksi. Siksi oikeiden raaka-aineiden valinta ja käyttö on merkittävässä roolissa päivittäisessä ruuanlaitossa. Kurssin ajatuksena oli johdatella muistisairaan omaiset monipuolisen ja terveellisen ravinnon lähteille. Kurssin sisällössä korostui erityisesti proteiinin ja kuidun riittävä saaminen, pehmeiden rasvojen suosiminen sekä vaihteleva kasvisten ja marjojen käyttäminen. Ruuat oli suunniteltu niin, että ne ovat helppoja ja nopeita valmistaa omaishoitajan arjessa.
Ruokakurssille osallistui yhteensä yhdeksän henkilöä ja heiltä jokaiselta pyydettiin kurssin viimeisellä toteutuskerralla palautetta sen onnistumisesta. Palautteesta selvisi, että osallistujat olivat tyytyväisiä kurssin sisäl-töön ja osallistuisivat mielellään uudestaan samanlaiseen toteutukseen. Ruokakurssia varten valmistettu reseptivihko jää toimeksiantajan käyttöön Pohjois-Savon Muisti Ry:n toimintaa varten.
Tämä on toiminnallinen opinnäytetyö, jonka teoriaosuudessa käydään läpi tietoa yleisimmistä muistisairauksista, ikääntyneiden ravitsemussuosituksista sekä omaishoitajuudesta. Teoriaosuuden jälkeen avataan ja kuvataan koko suunnitteluprosessin, sekä itse käytännön toteutuksen eri vaiheet.
Opinnäytetyön tuloksena toteutettiin kahtena erillisenä kertana Pohjois-Savon Marttojen toimitiloissa ruokakurssi. Kurssin lisäksi valmistui myös reseptivihko, joka sisälsi kurssilla valmistettavien ruokien reseptien lisäk-si muitakin reseptejä kotona kokeiltavaksi. Lisäksi hankkeen puitteissa toteutettiin muistisairaiden omaisten kanssa ostosreissu, jota täydensi kaupassakävijän pieni muistilista.
Hyvä ravitsemustila on avainasemassa muistisairaan terveyden ja toimintakyvyn ylläpitämiseksi. Siksi oikeiden raaka-aineiden valinta ja käyttö on merkittävässä roolissa päivittäisessä ruuanlaitossa. Kurssin ajatuksena oli johdatella muistisairaan omaiset monipuolisen ja terveellisen ravinnon lähteille. Kurssin sisällössä korostui erityisesti proteiinin ja kuidun riittävä saaminen, pehmeiden rasvojen suosiminen sekä vaihteleva kasvisten ja marjojen käyttäminen. Ruuat oli suunniteltu niin, että ne ovat helppoja ja nopeita valmistaa omaishoitajan arjessa.
Ruokakurssille osallistui yhteensä yhdeksän henkilöä ja heiltä jokaiselta pyydettiin kurssin viimeisellä toteutuskerralla palautetta sen onnistumisesta. Palautteesta selvisi, että osallistujat olivat tyytyväisiä kurssin sisäl-töön ja osallistuisivat mielellään uudestaan samanlaiseen toteutukseen. Ruokakurssia varten valmistettu reseptivihko jää toimeksiantajan käyttöön Pohjois-Savon Muisti Ry:n toimintaa varten.