Oluen käymisen pilaajamikrobit : Diagnostiikka qPCR-tekniikalla
Järvinen, Sari-Johanna (2015)
Järvinen, Sari-Johanna
Hämeen ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015060712691
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015060712691
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena ovat pilaajamikrobit oluen käymisen eri vaiheissa ja mikrobien diagnostiikka PCR-tekniikkaa hyväksi käyttäen. Kirjallisuusosiossa keskitytään potentiaalisiin oluen pilaajamikrobeihin, maito-happobakteereihin ja gram-negatiivisiin anaerobeihin.
Opinnäytetyön tavoitteena oli paikantaa kontaminaatiolähde oluen valmistusprosessissa Oy Hartwall Ab:n Lahden tehtaalla. Aihe rajattiin oluen käymiseen, jotta päästiin mahdollisimman suureen näytemäärään tutkitun prosessivaiheen osalta. Toimeksiannon tavoitteena oli löytää ja tunnistaa prosessissa mahdollisesti hyvin pieninä määrinä esiintyvät oluenpilaajabakteerit, löytää bakteerien alkuperä sekä kohdistaa korjaavat toimenpiteet oikeisiin kohteisiin, esimerkiksi tehostetut pesu- ja hygieniatoimenpiteet.
Mikrobiologisessa laadunvalvonnassa maljakasvatuksen rinnalle on kehitetty uusia sovelluksia, kuten PCR (Polymerase Chain Reaction), joka nopeuttaa ja yksinkertaistaa mikrobien tunnistamista. Opinnäytetyöhön sisältyi näytteenotto prosessista, näytteiden rikastusviljely sekä analysointi qPCR-laitteistolla (Quantitative PCR). Opinnäytetyössä kerättiin yhteensä 71 näytettä, joista 15 oli vierrenäytteitä, 32 suodatusnäytteitä ja 24 CO2-näytteitä.
Panimokontaminantteja löytyi seuraavasti: yksi vierteestä (L.buchneri), yksi suodatusvaiheesta (L.casei) ja 12 käymistankkien CO2-linjoilta (L.casei, L.brevis). Osoitetuista kontaminanteista kaikki ovat mahdollisia oluenpilaajia, L.brevis merkittävin. Herkemmillä osoitusmenetelmillä ei prosessista löydetty vakavia kontaminaatioita. Johtopäätös oli, että tehtaan omavalvonta toimii hyvin. Laadunvalvontaa voidaan kehittää parantamalla CO2-linjojen ja näytteenoton hygieniakäytäntöjä.
Opinnäytetyön tavoitteena oli paikantaa kontaminaatiolähde oluen valmistusprosessissa Oy Hartwall Ab:n Lahden tehtaalla. Aihe rajattiin oluen käymiseen, jotta päästiin mahdollisimman suureen näytemäärään tutkitun prosessivaiheen osalta. Toimeksiannon tavoitteena oli löytää ja tunnistaa prosessissa mahdollisesti hyvin pieninä määrinä esiintyvät oluenpilaajabakteerit, löytää bakteerien alkuperä sekä kohdistaa korjaavat toimenpiteet oikeisiin kohteisiin, esimerkiksi tehostetut pesu- ja hygieniatoimenpiteet.
Mikrobiologisessa laadunvalvonnassa maljakasvatuksen rinnalle on kehitetty uusia sovelluksia, kuten PCR (Polymerase Chain Reaction), joka nopeuttaa ja yksinkertaistaa mikrobien tunnistamista. Opinnäytetyöhön sisältyi näytteenotto prosessista, näytteiden rikastusviljely sekä analysointi qPCR-laitteistolla (Quantitative PCR). Opinnäytetyössä kerättiin yhteensä 71 näytettä, joista 15 oli vierrenäytteitä, 32 suodatusnäytteitä ja 24 CO2-näytteitä.
Panimokontaminantteja löytyi seuraavasti: yksi vierteestä (L.buchneri), yksi suodatusvaiheesta (L.casei) ja 12 käymistankkien CO2-linjoilta (L.casei, L.brevis). Osoitetuista kontaminanteista kaikki ovat mahdollisia oluenpilaajia, L.brevis merkittävin. Herkemmillä osoitusmenetelmillä ei prosessista löydetty vakavia kontaminaatioita. Johtopäätös oli, että tehtaan omavalvonta toimii hyvin. Laadunvalvontaa voidaan kehittää parantamalla CO2-linjojen ja näytteenoton hygieniakäytäntöjä.