Työohjekansion laatiminen Pesosen kanalaan
Ruokolainen, Heidi (2015)
Ruokolainen, Heidi
Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu)
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015052911297
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015052911297
Tiivistelmä
Opinnäytetyönä laadittiin työohjekansio Pesosen kanalaan. Kyseessä on toiminnallinen opinnäytetyö. Työn tuloksena syntyi työohjekansio ja kirjallinen raportti munivien kanojen hyvinvoinnista. Tilalla kananmunat pakataan suoraan kuluttajapakkauksiin, ja siksi laadussa ei saa tapahtua vaihtelua. Vuonna 2012 viljelijän ilmoittaman päätuotantosuunnan mukaan kananmunia tuottavia tiloja oli Pohjois-Karjalassa 6 ja lypsykarjatiloja 669. Lomittajilla ei ole yleensä yhtä paljon kokemusta kanojen hoidosta ja munien pakkaamisesta kuin lehmien hoitamisesta. Siksi tilalla haluttiin laatia kunnollinen työohjekansio helpottamaan lomittajien perehdyttämistä ja työskentelyä.
Kansioissa kuvataan kanalassa päivittäin tehtävät työt. Työn tavoitteena oli saada selkeä ja napakka kokonaisuus työtehtävistä. Työohjeiden selkeyttämiseksi työvaiheita kuvattiin ja videoitiin. Kansio toteutetaan sähköisessä muodossa, jolloin sitä on helppo muokata ja se voidaan tarvittaessa toimittaa lomittajille etukäteen.
Kirjallisessa raportissa käsitellään munivien kanojen hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä. Hyvinvointi koostuu monista eri tekijöistä. Työssä perehdytään sellaisiin hyvinvointiin liittyviin tekijöihin, joihin tuottaja voi itse vaikuttaa. Käsiteltäviä aiheita ovat lajinmukainen käyttäytyminen, ruokinta ja vesi, olosuhteet, terveys, hoitaja ja lopetus.
Kansioissa kuvataan kanalassa päivittäin tehtävät työt. Työn tavoitteena oli saada selkeä ja napakka kokonaisuus työtehtävistä. Työohjeiden selkeyttämiseksi työvaiheita kuvattiin ja videoitiin. Kansio toteutetaan sähköisessä muodossa, jolloin sitä on helppo muokata ja se voidaan tarvittaessa toimittaa lomittajille etukäteen.
Kirjallisessa raportissa käsitellään munivien kanojen hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä. Hyvinvointi koostuu monista eri tekijöistä. Työssä perehdytään sellaisiin hyvinvointiin liittyviin tekijöihin, joihin tuottaja voi itse vaikuttaa. Käsiteltäviä aiheita ovat lajinmukainen käyttäytyminen, ruokinta ja vesi, olosuhteet, terveys, hoitaja ja lopetus.