Grundandet av ett restaurangföretag : case Eloisa Wine & Deli
Pirtelä, Heidi (2015)
Pirtelä, Heidi
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015052811160
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015052811160
Tiivistelmä
Uppdragsgivaren för detta lärdomsprov är restaurang Eloisa Wine & Deli. Restaurangen är en vinbar, som fungerar som lunchrestaurang och café dagtid. Restaurangen öppnades i september 2014 på Fredsgatan 20 i Borgå centrum. Skribenten jobbar som restaurangchef på Eloisa Wine & Deli. Skribenten ville genom lärdomsprovet lära sig vad det krävs av en restaurangföretagare samt vilka utmaningar och skeden grundandet av en restaurang hämtar med sig. Syftet med lärdomsprovet var att ge ett konkret exempel på restaurangföretagande. Lärdomsprovet är ett stöd för dem som funderar på att grunda en restaurang. Lärdomsprovet innehåller teori om grundandet av en restaurang. Teorin behandlar bland annat risker och utmaningar en restaurangföretagare skall vara medveten om och diverse tillstånd och anmälningar som bör göras på restaurangbranschen. Lärdomsprovet innehåller också en berättelse om restaurang Eloisa Wine & Delis grundande ur restaurangföretagaren Marika Sandströms perspektiv. Målsättningen med lärdomsprovet var att ge en realistisk bild av restaurangföretagande och ge en uppfattning om vilka resurser som krävs för att grunda en restaurang. Med hjälp av lärdomprovet fick skribenten en bättre uppfattning om hur processen att grunda en restaurang går till och vad som krävs av en företagare inom restaurangbranschen. De som funderar på att öppna sin egen restaurang får stöd och hjälp av lärdomsprovet. Arbetet hjälper oerfarna en bit på vägen vid grundande av en egen restaurang.