Vastaako ruokalista ravintosuosituksia : Case Kangasalan ateriapalvelu
Vainionpää, Minna (2015)
Vainionpää, Minna
Tampereen ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015052510102
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015052510102
Tiivistelmä
Kangasalan kunnan ateriapalvelu on kehittänyt reseptikkaa vakioimalla ruokaohjeita keväästä 2014 lähtien. Lounasreseptit ovat samat sekä päiväkotilapsilla että laitoshoidossa olevilla. Ruokalistasuunnittelussa tulisi ottaa huomioon eri ikäryhmät. Tämän työn tarkoituksena on tarkastella ruokalistan kautta, että vastaako ruokaohjeet ikääntyvien ihmisten ravitsemussuosituksia energiaravintoaineiden ja kokonaisenergian osalta.
Ikääntyvien ihmisten huonosta ravitsemustilasta ollaan tänä päivänä hyvin tietoisia. Aiheesta on tehty paljon opinnäytetöitä. Tämän työn yhtenä tavoitteena on että ateriapalvelu kiinnittäisi enemmän huomiota tarjoamiensa ruokien ravintoainesisältöihin energiaravintoaineiden osalta. Tulevaisuudessa heidän tarjoama ravinto voisi saada aikaan hyvän ravitsemustilan.
Tämän työn tutkimuksellinen osuus tehtiin apuna käyttäen Jamix- tuotannonohjausjärjestelmää keväällä 2015. Ohjelma on otettu käyttöön Kangasalan ateriapalvelussa tammikuussa 2015. Tutkimuksen edetessä ilmeni, että ohjelmassa oli puutteelliset tiedot raaka-aineiden ravintoarvotiedoissa. Tutkimuksen rajallisen ajan takia vertailu suoritettiin vain kahdesta viikosta. Näiden kahden viikon ravintoarvotiedot on tarkastettu.
Ohjelmasta saatuja tietoja verrattiin ikääntyvien ihmisten ravitsemussuosituksiin energiaravintoaineiden osalta. Vertailussa ilmeni, että energiaravintoaineiden suhteet olivat oikean suuntaisia, jääden hieman alle ruokapalveluille annetun tavoitteen. Tuloksissa havaittiin epävarmuustekijöitä, jonka takia tulokset ovat viitteellisiä. Saatujen tietojen perusteella ehdotettiin korjausehdotuksia ruokalistaa, jotta ruokalista vastaisi paremmin energiaravintoaineiden ja kokonaisenergian osalta suosituksia.
Ikääntyvien ihmisten huonosta ravitsemustilasta ollaan tänä päivänä hyvin tietoisia. Aiheesta on tehty paljon opinnäytetöitä. Tämän työn yhtenä tavoitteena on että ateriapalvelu kiinnittäisi enemmän huomiota tarjoamiensa ruokien ravintoainesisältöihin energiaravintoaineiden osalta. Tulevaisuudessa heidän tarjoama ravinto voisi saada aikaan hyvän ravitsemustilan.
Tämän työn tutkimuksellinen osuus tehtiin apuna käyttäen Jamix- tuotannonohjausjärjestelmää keväällä 2015. Ohjelma on otettu käyttöön Kangasalan ateriapalvelussa tammikuussa 2015. Tutkimuksen edetessä ilmeni, että ohjelmassa oli puutteelliset tiedot raaka-aineiden ravintoarvotiedoissa. Tutkimuksen rajallisen ajan takia vertailu suoritettiin vain kahdesta viikosta. Näiden kahden viikon ravintoarvotiedot on tarkastettu.
Ohjelmasta saatuja tietoja verrattiin ikääntyvien ihmisten ravitsemussuosituksiin energiaravintoaineiden osalta. Vertailussa ilmeni, että energiaravintoaineiden suhteet olivat oikean suuntaisia, jääden hieman alle ruokapalveluille annetun tavoitteen. Tuloksissa havaittiin epävarmuustekijöitä, jonka takia tulokset ovat viitteellisiä. Saatujen tietojen perusteella ehdotettiin korjausehdotuksia ruokalistaa, jotta ruokalista vastaisi paremmin energiaravintoaineiden ja kokonaisenergian osalta suosituksia.