Viinin valmistus- ja suodatusprosessissa syntyvän hävikin tutkiminen
Varpula, Jussi (2015)
Varpula, Jussi
Turun ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201505249820
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201505249820
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia omenaviinin valmistus- ja suodatusprosessissa syntyvää hävikkiä. Opinnäytetyön toimeksiantaja on Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, jonka Laitilassa sijaitsevassa tehtaassa opinnäytetyö suoritettiin. Tehtaassa valmistetaan omenaviiniä, josta tehdään lukuisia erilaisia siidereitä ja lonkeroita.
Omenaviinin vierre valmistetaan omenamehutiivisteestä, glukoosista ja vedestä. Lisäksi vier-teeseen lisätään vähän rikkiä ja hiivaravinnetta. Käyminen saadaan aikaan hiivalla, joka otetaan jo käyvästä viinierästä. Viinin annetaan käydä kunnes sen ominaispaino on alle 1.000, jonka jälkeen se suodatetaan. Omenaviinistä valmistetaan, sekä lonkeroita, että siidereitä. Siidereihin omenaviini suodatetaan crossflow suodattimella ja lonkeroihin viini suodatetaan, sekä crossflow suodattimella, että käänteisosmoositekniikkaan perustuvalla nanosuodattimella.
Viinin valmistus- ja suodatusprosesseissa syntyvä hävikki saatiin selville suodattimien virtausmittareiden avulla. Suodatusmäärät taulukoitiin ja niitä verrattiin viinierien reseptikohtaisiin valmistusmääriin. Työssä mitattiin alkoholipitoisuus jokaisesta viinierästä ja selvitettiin vaikuttavatko erot viinien alkoholipitoisuudessa syntyviin eroihin hävikissä.
Tuloksista saatiin selville, että viinierien välisissä hävikeissä on suuria eroja. Erovaisuuksia syntyy sekä viinin valmistuksessa että suodatuksessa Opinnäytetyössä on esitetty erilaisia tekijöitä, mistä nämä erovaisuudet johtuvat ja kuinka eroavaisuuksia ja hävikkiä olisi mahdollista pienentää.
Omenaviinin vierre valmistetaan omenamehutiivisteestä, glukoosista ja vedestä. Lisäksi vier-teeseen lisätään vähän rikkiä ja hiivaravinnetta. Käyminen saadaan aikaan hiivalla, joka otetaan jo käyvästä viinierästä. Viinin annetaan käydä kunnes sen ominaispaino on alle 1.000, jonka jälkeen se suodatetaan. Omenaviinistä valmistetaan, sekä lonkeroita, että siidereitä. Siidereihin omenaviini suodatetaan crossflow suodattimella ja lonkeroihin viini suodatetaan, sekä crossflow suodattimella, että käänteisosmoositekniikkaan perustuvalla nanosuodattimella.
Viinin valmistus- ja suodatusprosesseissa syntyvä hävikki saatiin selville suodattimien virtausmittareiden avulla. Suodatusmäärät taulukoitiin ja niitä verrattiin viinierien reseptikohtaisiin valmistusmääriin. Työssä mitattiin alkoholipitoisuus jokaisesta viinierästä ja selvitettiin vaikuttavatko erot viinien alkoholipitoisuudessa syntyviin eroihin hävikissä.
Tuloksista saatiin selville, että viinierien välisissä hävikeissä on suuria eroja. Erovaisuuksia syntyy sekä viinin valmistuksessa että suodatuksessa Opinnäytetyössä on esitetty erilaisia tekijöitä, mistä nämä erovaisuudet johtuvat ja kuinka eroavaisuuksia ja hävikkiä olisi mahdollista pienentää.