Koululounaan ravitsemuslaadun kehittäminen : Case: Seinäjoen Ruokapalvelut
Lahti, Marja-Leena (2015)
Lahti, Marja-Leena
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201505229585
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201505229585
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää Seinäjoen Ruokapalvelujen tarjoamien koululounaiden ravitsemuslaatua ja kehittää ravitsemuslaatua vastaamaan ravitsemussuosituksia. Toimeksiantajana oli Seinäjoen Ruokapalvelut ja kehittämiskohteena oli peruskoululaisten lounasruoka. Työ rajattiin koskemaan kahta viikkoa ruokalistan kuuden viikon kiertävästä listasta.
Koululaisten ruokailua ohjaa kouluruokailusuositus vuodelta 2008. Ravitsemussuosituksia on sen jälkeen päivitetty. Terveyttä ruoasta Suomalaiset ravitsemussuositukset julkaistiin vuonna 2014, ja ne pohjautuvat vuonna 2012 julkaistuihin pohjoismaisiin ravitsemussuosituksiin.
Ravitsemuslaatua voidaan tarkastella usealta eri suunnalta. Ravitsemuslaadun lähtökohtana voidaan pitää ravitsemussuositukset täyttäviä elintarvikehankintoja. Ruokalistojen suunnittelu ravitsemuksellisista lähtökohdista ja henkilökunnan ravitsemusosaaminen lisäävät asiakkaalle tarjottavien ruokien ravitsemuslaatua. Uusissa ravitsemussuosituksissa ruokapalvelujen suunnittelun lähtökohtana pidetään Sydänmerkki-aterioiden kriteerejä.
Kehittämistyössä tarkasteltiin ruokaohjeita, tarkastettiin ravintosisältötietoja ja vaihdettiin elintarvikevalikoimaa vastaamaan suosituksia.
Energiansaannin osalta vertailuna käytettiin kouluruokailusuositusta 2008. Energiaravintoaineiden, vitamiinien sekä kivennäisaineiden osalta kehittämisen lähtökohtana oli Terveyttä ruoasta Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014 ja sieltä ruokapalvelujen suunnittelussa käytettävät viitearvot.
Kehittämisen tuloksena saatiin koululaisten ruokalista vastaamaan suositeltua energiasaantia ja energiaravintoaineiden sekä vitamiinien ja kivennäisaineiden osalta päästiin lähes täydellisesti suosituksiin. Raudan osalta ei aivan tavoitettu suosituksia.
Koululaisten ruokailua ohjaa kouluruokailusuositus vuodelta 2008. Ravitsemussuosituksia on sen jälkeen päivitetty. Terveyttä ruoasta Suomalaiset ravitsemussuositukset julkaistiin vuonna 2014, ja ne pohjautuvat vuonna 2012 julkaistuihin pohjoismaisiin ravitsemussuosituksiin.
Ravitsemuslaatua voidaan tarkastella usealta eri suunnalta. Ravitsemuslaadun lähtökohtana voidaan pitää ravitsemussuositukset täyttäviä elintarvikehankintoja. Ruokalistojen suunnittelu ravitsemuksellisista lähtökohdista ja henkilökunnan ravitsemusosaaminen lisäävät asiakkaalle tarjottavien ruokien ravitsemuslaatua. Uusissa ravitsemussuosituksissa ruokapalvelujen suunnittelun lähtökohtana pidetään Sydänmerkki-aterioiden kriteerejä.
Kehittämistyössä tarkasteltiin ruokaohjeita, tarkastettiin ravintosisältötietoja ja vaihdettiin elintarvikevalikoimaa vastaamaan suosituksia.
Energiansaannin osalta vertailuna käytettiin kouluruokailusuositusta 2008. Energiaravintoaineiden, vitamiinien sekä kivennäisaineiden osalta kehittämisen lähtökohtana oli Terveyttä ruoasta Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014 ja sieltä ruokapalvelujen suunnittelussa käytettävät viitearvot.
Kehittämisen tuloksena saatiin koululaisten ruokalista vastaamaan suositeltua energiasaantia ja energiaravintoaineiden sekä vitamiinien ja kivennäisaineiden osalta päästiin lähes täydellisesti suosituksiin. Raudan osalta ei aivan tavoitettu suosituksia.