Tulevaisuuden opetus- ja osaamistarpeet elintarvikealan perustutkinnossa
Laukka, Heli (2015)
Avaa tiedosto
Lataukset:
Laukka, Heli
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201505198932
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201505198932
Tiivistelmä
Elintarvikealan koulutusohjelmaa säätelee laki ammatillisesta koulutuksesta. Laki määrittää opetussuunnitelman tekemisen jokaisen koulutuksen järjestäjän tutkintoalalle. Opetushallitus määrittää koulutusalan opetuskokonaisuuksien ammattitaitovaatimukset ja opetussuunnitelmatyössä määritetään opetussuunnitelmaan opetettavat opinnot niin, että ammattitaitovaatimukset saavutetaan. Tavoitteiden saavuttamiseen voidaan käyttää erilaisia opetusmenetelmiä, jotka aineen opettaja saa itse määrittää. Opetusmenetelmien valinta onkin hyvin kriittinen osa opettajan työtä, jotta opiskelijalla on mahdollisuus saavuttaa opetussuunnitelman mukaiset ammattitaitovaatimukset.
Työn tarkoituksena on selvittää elintarvikealan tulevaisuuden osaamistarpeita sekä sitä, mitkä ovat ne opetusmenetelmät, joilla kyseiset osaamistarpeet voidaan parhaiten opiskelijanäkökulmasta saavuttaa. Työ koostuu teoria- ja tutkimusosioista. Teoriaosiossa käsitellään opetussuunnitelmatyötä, joka määrittää ope-tuksen järjestämisen, opetusmenetelmiä yleisesti ja niiden valintaa sekä eri elintaviketeollisuuden aloja. Tutkimusosiossa haastateltiin elintarviketeollisuuden henkilöstöä ja opiskelijoille tehtiin kyselytutkimus. Haastattelujen avulla saatiin selville elintarviketeollisuuden näkökulmasta tärkeimmät osaamisalueet ja opiskelijoiden vastauksista osaamisalueiden opetusmenetelmiä, joilla opiskelijat oppisivat tiettyä aihealuetta parhaiten.
Saatujen tulosten avulla tärkeimmät osaamisalueet elintarviketeollisuuden edustajien mielestä olivat: henkilökohtaiset ominaisuudet ja työyhteisöosaaminen, mikrobiologia ja hygieniaosaaminen sekä ATK- ja automaatioprosessiosaaminen. Näitä aihealueita opiskelijat oppisivat parhaiten erilaisilla käytannönharjoitteilla sekä aihealueatta havainnollistavalla opetuksella. Teorian opiskelua, joko itsenäisesti lukien tai ryhmässä opettajan ohjauksessa läpikäyden, opiskelijat pitivät myös hyvänä oppimismuotona.
Saatuja tutkimustuloksia voidaan käyttää elitarvikealan perustutkinnon koulutusohjelmien, opetussuunnitelmien perusteiden, oppimisympäristöjen sekä opetuksen sisältöjen kehittämisessä. Tutkimustulokset voivat ohjata myös opetusmenetelmien painotusalueita enemmän käytännönläheiseen ja havainnolistavaan opettamistyyliin pelkän kirjasta lukemisen sijaan. Tämä vaatii kuitenkin sekä koulutuksen järjestäjältä resursseja erilaisien opetusmenetelmien toteuttamiseen että elintarvikealan opettajilta hyvää yhteistyötä ja suunnitelmallista opettamista.
Työn tarkoituksena on selvittää elintarvikealan tulevaisuuden osaamistarpeita sekä sitä, mitkä ovat ne opetusmenetelmät, joilla kyseiset osaamistarpeet voidaan parhaiten opiskelijanäkökulmasta saavuttaa. Työ koostuu teoria- ja tutkimusosioista. Teoriaosiossa käsitellään opetussuunnitelmatyötä, joka määrittää ope-tuksen järjestämisen, opetusmenetelmiä yleisesti ja niiden valintaa sekä eri elintaviketeollisuuden aloja. Tutkimusosiossa haastateltiin elintarviketeollisuuden henkilöstöä ja opiskelijoille tehtiin kyselytutkimus. Haastattelujen avulla saatiin selville elintarviketeollisuuden näkökulmasta tärkeimmät osaamisalueet ja opiskelijoiden vastauksista osaamisalueiden opetusmenetelmiä, joilla opiskelijat oppisivat tiettyä aihealuetta parhaiten.
Saatujen tulosten avulla tärkeimmät osaamisalueet elintarviketeollisuuden edustajien mielestä olivat: henkilökohtaiset ominaisuudet ja työyhteisöosaaminen, mikrobiologia ja hygieniaosaaminen sekä ATK- ja automaatioprosessiosaaminen. Näitä aihealueita opiskelijat oppisivat parhaiten erilaisilla käytannönharjoitteilla sekä aihealueatta havainnollistavalla opetuksella. Teorian opiskelua, joko itsenäisesti lukien tai ryhmässä opettajan ohjauksessa läpikäyden, opiskelijat pitivät myös hyvänä oppimismuotona.
Saatuja tutkimustuloksia voidaan käyttää elitarvikealan perustutkinnon koulutusohjelmien, opetussuunnitelmien perusteiden, oppimisympäristöjen sekä opetuksen sisältöjen kehittämisessä. Tutkimustulokset voivat ohjata myös opetusmenetelmien painotusalueita enemmän käytännönläheiseen ja havainnolistavaan opettamistyyliin pelkän kirjasta lukemisen sijaan. Tämä vaatii kuitenkin sekä koulutuksen järjestäjältä resursseja erilaisien opetusmenetelmien toteuttamiseen että elintarvikealan opettajilta hyvää yhteistyötä ja suunnitelmallista opettamista.