Ruokatorista viinibaariksi : muuntojoustava tilasuunnitelma Yritys- ja kulttuurikeskus Malskiin
Vahto, Sanna (2015)
Vahto, Sanna
Lahden ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201505127696
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201505127696
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena on uudenlainen lähi- ja luomuruokaan pohjautuva liiketoiminta- sekä tilakonsepti. Konseptisuunnitelma toteutetaan rakenteilla olevaan Yritys- ja kulttuurikeskus Malskiin.
Tavoitteena on suunnitella vapaa-ajanviettotila, joka muuntuu eri käyttötarkoituksiin vuorokaudenajan ja käyttötarpeen mukaan. Tila toimii niin myymälänä, ravintolana, väliaikaisena hengähdyspaikkana kuin tapahtuma-areenana. Tarkoituksena on suunnitella tila, jota voidaan käyttää mahdollisimman tehokkaasti toimintojen, ajan sekä tilan käytön kannalta.
Työssä käsitellään ruokakulttuurin muuttumisen merkitystä tilasuunnittelussa sekä suojelukohteen käyttötarkoituksen muutokseen liittyviä haasteita. Lisäksi työssä käydään läpi ravintola- ja myymäläsuunnittelun perusteita.
Taustoituksen pohjalta toteutetaan tilasuunnitelma, jossa painotetaan tilan käytön tehokkuutta, muunneltavuutta ja elämyksellisyyttä.
Konsepti on monistettavissa muihin vastaavanlaisiin rakennuksiin ja siksi hyödyllinen työkalu suunniteltaessa suojelukohteen käyttötarkoituksen muutosta.
Tavoitteena on suunnitella vapaa-ajanviettotila, joka muuntuu eri käyttötarkoituksiin vuorokaudenajan ja käyttötarpeen mukaan. Tila toimii niin myymälänä, ravintolana, väliaikaisena hengähdyspaikkana kuin tapahtuma-areenana. Tarkoituksena on suunnitella tila, jota voidaan käyttää mahdollisimman tehokkaasti toimintojen, ajan sekä tilan käytön kannalta.
Työssä käsitellään ruokakulttuurin muuttumisen merkitystä tilasuunnittelussa sekä suojelukohteen käyttötarkoituksen muutokseen liittyviä haasteita. Lisäksi työssä käydään läpi ravintola- ja myymäläsuunnittelun perusteita.
Taustoituksen pohjalta toteutetaan tilasuunnitelma, jossa painotetaan tilan käytön tehokkuutta, muunneltavuutta ja elämyksellisyyttä.
Konsepti on monistettavissa muihin vastaavanlaisiin rakennuksiin ja siksi hyödyllinen työkalu suunniteltaessa suojelukohteen käyttötarkoituksen muutosta.