Selvitys luomukananmunatuotannon aloittamisesta
Kehus, Karoliina (2015)
Kehus, Karoliina
Oulun ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201505087045
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201505087045
Tiivistelmä
Työn toimeksiantaja, yrittäjä Tmi Jari Karhu omistaa lounasravintolan, joka sijaitsee Oulun Limingantullissa. Yrittäjä pyrkii toiminnassaan mahdollisimman laajaan lähiruoka- ja luomuimagoon, ja on siksi kiinnostunut mahdollisuudesta tuottaa kananmunia yrityksen käyttöön sekä kuluttajille myyntiin, joko luonnonmukaisena tai ulkotuotantona. Tuotantoon aiotaan kunnostaa Kainuussa, Vaalan Otermalla sijaitseva 1990-luvulta peräisin oleva kotitarvekanala. Tuotanto halutaan aloittaa noin sadalla kanalla.
Työn tavoite on kehittää toimeksiantajalle toimiva, ajanmukainen ohjeistus, ensisijaisesti luomukananmunatuotannon aloittamiseen, vertaillen myös ulkokanalatuotannon mahdollisuuksia. Työssä selvitetään tuotannon aloituksen viranomaisprosessia, tuotantoedellytyksiä ja lainsäädäntöä sekä vanhan kotitarvekanalan soveltuvuus luomutuotantoon ja tarvittavat muutokset. Teoriaosuudessa kerrotaan vaatimuksista yleisesti, huomioon ottaen tarkastelun kohteen rajoitukset ja suunnitellut tuotantoehdot sekä sijainti.
Tuloksista käy ilmi, että molemmat tuotantomuodot ovat tilalla toteutettavissa, eikä tuotannon toteutuksessa ole merkittäviä eroja. Kummankin tuotantomuodon toteutukseen on hyvät edellytykset ja riittävät tilat. Suurimmat eriävyydet ovat luomutuotannon tiukempien rajoitusten aiheuttamat kustannukset ja työmäärä sekä lisäkustannuksia aiheuttava luomuvalvonta. Yrittäjä onkin harkinnut mahdollisuutta toteuttaa tuotanto luomurajoituksin, kuitenkaan liittymättä viralliseen valvontaan, välttyäkseen ylimääräiseltä byrokratialta ja luomuvalvontamaksuilta. Koska tilan pintaala ja eläinmäärä ovat riittämättömät luomusitoumuksesta saatavan tuen hakemiseen, ei valvontaan liittyminen toisi edes luomutuen etua. Kun myynti tapahtuu pääasiassa jo hankitulle asiakaskunnalle, ei luomusertifikaatilla ole myöskään suurta merkitystä markkinointiin. Koska molemmat tuotantomuodot ovat toiminnaltaan arvostettuja, riippuu lopullinen valinta yrittäjän omista mieltymyksistä ja siitä, kuinka suurena hän pitää luomurajoitusten tuomaa lisäarvoa verrattuna sen vaatimaan työmäärään ja kustannuksiin.
Työn tavoite on kehittää toimeksiantajalle toimiva, ajanmukainen ohjeistus, ensisijaisesti luomukananmunatuotannon aloittamiseen, vertaillen myös ulkokanalatuotannon mahdollisuuksia. Työssä selvitetään tuotannon aloituksen viranomaisprosessia, tuotantoedellytyksiä ja lainsäädäntöä sekä vanhan kotitarvekanalan soveltuvuus luomutuotantoon ja tarvittavat muutokset. Teoriaosuudessa kerrotaan vaatimuksista yleisesti, huomioon ottaen tarkastelun kohteen rajoitukset ja suunnitellut tuotantoehdot sekä sijainti.
Tuloksista käy ilmi, että molemmat tuotantomuodot ovat tilalla toteutettavissa, eikä tuotannon toteutuksessa ole merkittäviä eroja. Kummankin tuotantomuodon toteutukseen on hyvät edellytykset ja riittävät tilat. Suurimmat eriävyydet ovat luomutuotannon tiukempien rajoitusten aiheuttamat kustannukset ja työmäärä sekä lisäkustannuksia aiheuttava luomuvalvonta. Yrittäjä onkin harkinnut mahdollisuutta toteuttaa tuotanto luomurajoituksin, kuitenkaan liittymättä viralliseen valvontaan, välttyäkseen ylimääräiseltä byrokratialta ja luomuvalvontamaksuilta. Koska tilan pintaala ja eläinmäärä ovat riittämättömät luomusitoumuksesta saatavan tuen hakemiseen, ei valvontaan liittyminen toisi edes luomutuen etua. Kun myynti tapahtuu pääasiassa jo hankitulle asiakaskunnalle, ei luomusertifikaatilla ole myöskään suurta merkitystä markkinointiin. Koska molemmat tuotantomuodot ovat toiminnaltaan arvostettuja, riippuu lopullinen valinta yrittäjän omista mieltymyksistä ja siitä, kuinka suurena hän pitää luomurajoitusten tuomaa lisäarvoa verrattuna sen vaatimaan työmäärään ja kustannuksiin.