Terveellisiä välipaloja -tapahtuma nuorille
Kankkunen, Riitu; Kouko, Susanna (2015)
Kankkunen, Riitu
Kouko, Susanna
Laurea-ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201505066282
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201505066282
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö on saanut alkunsa THL:n antamasta haasteesta ammattikorkeakouluopiskelijoille. Haasteen tavoitteena on luoda uusia innovatiivisia käytänteitä sekä keinoja lihavuuden ehkäisyyn. Haaste liittyy Lihavuus laskuun – Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnasta, Kansalliseen lihavuusohjelmaan 2012–2015. Ohjelma pyrkii ehkäisemään väestön lihavuutta ja lisäämään terveyttä edistäviä toimenpiteitä. Haaste kattaa laajasti terveydenhuollon ammattilaiset, kunnat, päättäjät, erilaiset järjestöt sekä teollisuuden, kaupan ja median osallistumaan kansallisiin talkoisiin.
Ohjelman pohjalta valitsimme kohderyhmäksemme nuoret. Opinnäytetyömme tavoitteena on edistää nuorten terveellisiä välipalavalintoja. Nuoret valitsimme kohderyhmäksi, koska ajattelimme heidän hyötyvän oikeanlaisesta tiedosta ja mahdollisuudesta oppia uutta käytännön toteutuksen avulla. Yhteistyökumppaniksi saimme Hyvinkään Puolimatkan koulun. Terveellisiä välipaloja -tapahtuman toteutimme yhdeksäsluokkalaisille kotitalouden valinnaisryhmän opiskelijoille 23.3.2015. Toteutuneen tunnin pituus oli 95 minuuttia ja se sisälsi teoriaa sekä käytännön harjoitteita.
Tapahtumassa keskityimme kasvisten, hedelmien ja marjojen sekä täysjyväviljojen käytön lisäämiseen. Samalla kiinnitimme huomiota lisätyn sokerin käytön vähentämiseen ja rasvan laadun parantamiseen. Teoriamme perustui vahvasti viimeisimpiin ravitsemussuosituksiin. Ohjauksessa halusimme keskittyä nuorten osallistamiseen ja heidän omien vaikutusmahdollisuuksiensa lisäämiseen.
Oppilailta ja opettajalta saadun palautteen perusteella tapahtuma oli onnistunut kokonaisuus. Tapahtuman kaltaiselle toteutukselle olisi kysyntää jatkossa. Tapahtuman jälkeen saimme kiitosta kotitalousopettajalta onnistuneesta ohjauksesta, joka oli rauhallista ja ammatillista.
Ohjelman pohjalta valitsimme kohderyhmäksemme nuoret. Opinnäytetyömme tavoitteena on edistää nuorten terveellisiä välipalavalintoja. Nuoret valitsimme kohderyhmäksi, koska ajattelimme heidän hyötyvän oikeanlaisesta tiedosta ja mahdollisuudesta oppia uutta käytännön toteutuksen avulla. Yhteistyökumppaniksi saimme Hyvinkään Puolimatkan koulun. Terveellisiä välipaloja -tapahtuman toteutimme yhdeksäsluokkalaisille kotitalouden valinnaisryhmän opiskelijoille 23.3.2015. Toteutuneen tunnin pituus oli 95 minuuttia ja se sisälsi teoriaa sekä käytännön harjoitteita.
Tapahtumassa keskityimme kasvisten, hedelmien ja marjojen sekä täysjyväviljojen käytön lisäämiseen. Samalla kiinnitimme huomiota lisätyn sokerin käytön vähentämiseen ja rasvan laadun parantamiseen. Teoriamme perustui vahvasti viimeisimpiin ravitsemussuosituksiin. Ohjauksessa halusimme keskittyä nuorten osallistamiseen ja heidän omien vaikutusmahdollisuuksiensa lisäämiseen.
Oppilailta ja opettajalta saadun palautteen perusteella tapahtuma oli onnistunut kokonaisuus. Tapahtuman kaltaiselle toteutukselle olisi kysyntää jatkossa. Tapahtuman jälkeen saimme kiitosta kotitalousopettajalta onnistuneesta ohjauksesta, joka oli rauhallista ja ammatillista.