Istukassipulin avomaaviljelyn mahdollisuudet Suomessa
Niela, Samuli (2015)
Niela, Samuli
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201505066223
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201505066223
Tiivistelmä
Keltainen ruokasipuli on yksi eniten Suomessa viljeltyjä vihanneksia. Se on tunnettu mauste- ja terveyskasvi. Sitä voidaan viljellä kolmella tavalla: siementen suorakylvöllä, esikasvatetuista taimista tai edellisvuonna siemenistä kasvatetuista istukassipuleista. Näistä istukassipulimenetelmä on suosituin.
Pääosa Suomessa käytetyistä istukassipuleista tuodaan ulkomailta. Suomessa istukassipulin viljely olisi ilmaston kannalta mahdollista ainakin eteläisimmässä Suomessa, koska sen kasvuaika on 3–3,5 kuukautta.
Istukassipuli kylvetään mahdollisimman aikaisin keväällä. Se viihtyy parhaiten hieta-, moreeni- sekä savimultamaassa. Istukassipulilla on monia haitallisia taute-ja ja tuhoeläimiä, joita voidaan torjua ruiskuttamalla ja peittaamalla. Istukassipulin kasvuaika on noin kolme kuukautta. Sadonkorjuu aloitetaan nostamalla istukas-sipulit maanpinnalle esikuivatukseen, josta istukkaat myöhemmin siirretään var-sinaiseen sipulikuivaamoon. Kuivaamisen jälkeen istukassipulit varastoidaan. Varastoinnin keskeisenä tehtävänä on säilyttää sato terveenä sekä estää istukas-sipulin virittymistä kukintaan.
Opinnäytetyöni sisältää tutkimuksen, jossa haastattelin kymmentä ruokasipulin viljelijää. Työn tarkoituksena oli selvittää viljelijöiden mielipidettä ulkomaisen is-tukkaan laadusta sekä halusta viljellä itse istukassipulia tai kokeilla Suomessa tuotettua istukasta. Tutkimuksesta kävi ilmi, että jonkin verran kiinnostusta olisi kokeilla suomalaista istukasta, mutta yksikään haastattelemistani viljelijöistä ei kuitenkaan ollut valmis itse tuottamaan sitä. Viljelijöiden mielipide ulkomaisen istukkaan laadusta oli vaihteleva.
Pääosa Suomessa käytetyistä istukassipuleista tuodaan ulkomailta. Suomessa istukassipulin viljely olisi ilmaston kannalta mahdollista ainakin eteläisimmässä Suomessa, koska sen kasvuaika on 3–3,5 kuukautta.
Istukassipuli kylvetään mahdollisimman aikaisin keväällä. Se viihtyy parhaiten hieta-, moreeni- sekä savimultamaassa. Istukassipulilla on monia haitallisia taute-ja ja tuhoeläimiä, joita voidaan torjua ruiskuttamalla ja peittaamalla. Istukassipulin kasvuaika on noin kolme kuukautta. Sadonkorjuu aloitetaan nostamalla istukas-sipulit maanpinnalle esikuivatukseen, josta istukkaat myöhemmin siirretään var-sinaiseen sipulikuivaamoon. Kuivaamisen jälkeen istukassipulit varastoidaan. Varastoinnin keskeisenä tehtävänä on säilyttää sato terveenä sekä estää istukas-sipulin virittymistä kukintaan.
Opinnäytetyöni sisältää tutkimuksen, jossa haastattelin kymmentä ruokasipulin viljelijää. Työn tarkoituksena oli selvittää viljelijöiden mielipidettä ulkomaisen is-tukkaan laadusta sekä halusta viljellä itse istukassipulia tai kokeilla Suomessa tuotettua istukasta. Tutkimuksesta kävi ilmi, että jonkin verran kiinnostusta olisi kokeilla suomalaista istukasta, mutta yksikään haastattelemistani viljelijöistä ei kuitenkaan ollut valmis itse tuottamaan sitä. Viljelijöiden mielipide ulkomaisen istukkaan laadusta oli vaihteleva.