Tuetusti asuvien kehitysvammaisten ravitsemusohjaus pienryhmässä
Lehtokumpu, Maarit; Ranta-aho, Sanni (2015)
Lehtokumpu, Maarit
Ranta-aho, Sanni
Savonia-ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201505045861
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201505045861
Tiivistelmä
Kehitysvammaisten eliniänodote ei ole viimeisen vuosisadan aikana noussut teollistuneissa maissa niin paljon kuin muun väestön, mihin on syynä kehitysvammaisten keskimääräistä heikompi terveydentila. Vaikka kehitysvammaisilla on elinikää ja terveydentilaa alentavia sairauksia ja vammoja, useat yhteiskunnalliset ja sosiaaliset tekijät heikentävät heidän saavutettavissa olevaa terveydentilaansa. Kehitysvammaiset tarvitsevat tukea ja ohjausta ympärillään olevilta ihmisiltä, minkä takia sosiaalisilla suhteilla on suuri merkitys kehitysvammaisen ravitsemuksen toteuttamisessa. Kehitysvammaisilla on oikeus tehdä mahdollisimman itsenäisiä päätöksiä ruokaostos- ja ruokailutilanteissa, minkä takia he tarvitsevat heidän tarpeitaan vastaavaa ravitsemusohjausta.
Opinnäytetyössä suunniteltiin ja toteutettiin neljä toiminnallista ravitsemusohjauskertaa ohjatusti Kotirinteellä ja tuetusti omissa asunnoissa asuville kehitysvammaisille. Ravitsemusohjaus toteutettiin neljän henkilön pienryhmälle. Opinnäytetyön tarkoituksena oli yhdessä keskustelun ja toimimisen avulla tukea pienryhmän jäseniä tunnistamaan syömisen herättämiä tunteita. Opinnäytetyössä käytettiin valokuvausta ruuan määrän ja laadun havainnollistamisessa ryhmän jäsenille. Tavoitteena oli saada aikaan pienryhmän jäsenillä elämäntapamuutoksia, joilla voidaan pienentää riskiä sairastua sairauksiin, joiden syntyyn voidaan vaikuttaa elintavoilla. Pienryhmän antaman palautteen mukaan toiminnallinen ravitsemusohjaus vastasi heidän ravitsemusohjauksen tarpeeseensa. Opinnäytetyö tukee myös Kotirinteen ohjaajien tekemää ravitsemusohjaustyötä.
Kehittämisaihe voisi olla yksilöllisten painonhallinta- ja liikuntatavoitteiden suunnittelu ravitsemusohjaukseen osallistuneille kehitysvammaisille. Esimerkiksi ruokapäiväkirjan avulla voidaan arvioida syödyn ruuan laatua, eri ruoka-aineiden suhdetta ja päivittäin saadun energian määrää. Toiminnallista ravitsemusohjausta voidaan toteuttaa sellaisenaan projektiopintoina ja soveltaen nuorten ja mielenterveyskuntoutujien ohjaamisessa.
Opinnäytetyössä suunniteltiin ja toteutettiin neljä toiminnallista ravitsemusohjauskertaa ohjatusti Kotirinteellä ja tuetusti omissa asunnoissa asuville kehitysvammaisille. Ravitsemusohjaus toteutettiin neljän henkilön pienryhmälle. Opinnäytetyön tarkoituksena oli yhdessä keskustelun ja toimimisen avulla tukea pienryhmän jäseniä tunnistamaan syömisen herättämiä tunteita. Opinnäytetyössä käytettiin valokuvausta ruuan määrän ja laadun havainnollistamisessa ryhmän jäsenille. Tavoitteena oli saada aikaan pienryhmän jäsenillä elämäntapamuutoksia, joilla voidaan pienentää riskiä sairastua sairauksiin, joiden syntyyn voidaan vaikuttaa elintavoilla. Pienryhmän antaman palautteen mukaan toiminnallinen ravitsemusohjaus vastasi heidän ravitsemusohjauksen tarpeeseensa. Opinnäytetyö tukee myös Kotirinteen ohjaajien tekemää ravitsemusohjaustyötä.
Kehittämisaihe voisi olla yksilöllisten painonhallinta- ja liikuntatavoitteiden suunnittelu ravitsemusohjaukseen osallistuneille kehitysvammaisille. Esimerkiksi ruokapäiväkirjan avulla voidaan arvioida syödyn ruuan laatua, eri ruoka-aineiden suhdetta ja päivittäin saadun energian määrää. Toiminnallista ravitsemusohjausta voidaan toteuttaa sellaisenaan projektiopintoina ja soveltaen nuorten ja mielenterveyskuntoutujien ohjaamisessa.