Gastroskopia toimenpiteenä : Ohje potilaalle
Holmavuo, Heidi (2015)
Holmavuo, Heidi
Tampereen ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201504305622
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201504305622
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tehdä laadukas potilasohje gastroskopiasta. Tuotokseen painottuvassa työelämälähtöisessä opinnäytetyössä selvitettiin potilasohjauksen lähtökohtia sekä vuorovaikutuksen tärkeyttä ohjaustyössä. Opinnäytetyön teoreettiset lähtökohdat olivat laadukas ohjaus ja kirjallinen potilasohje. Tämän lisäksi opinnäytetyössä tarkasteltiin hoitotyön etiikan merkitystä ohjaustyössä sekä hoitajan ammatillisia valmiuksia toteuttaa hyvää ohjaustyötä. Opinnäytetyön tehtävinä oli vastata kysymyksiin siitä, mikä on gastroskopia toimenpiteenä, millaista on laadukas potilasohjaus ja millainen on laadukas potilasohje. Tavoitteena oli tehdä toimiva ohje gastroskopiaan tulevalle potilaalle.
Gastroskopia eli mahalaukun tähystys on toimenpide, jossa taipuisa tähystinletku viedään suun kautta mahalaukkuun. Toimenpide on yleensä kestoltaan lyhyt. Tutkimus ei itsessään aiheuta kipua ja on vaaraton, mutta tuntuu useimmista epämiellyttävältä. Potilas ohjautuu gastroskopiaan yleensä vatsavaivojen syiden selvittelyn vuoksi. Gastroskopia on nykyisin hyvin yleinen ja rutiinimainen toimenpide yli 50-vuotiailla. Nuoremmille gastroskopia tehdään jos hemoglobiini on alhainen, potilas laihtuu, tai ilmenee nielemisvaikeuksia.
Opinnäytetyö koostuu raporttiosasta ja sen liitteenä olevasta kirjallisesta potilasohjeesta. Ohjetta voidaan hyödyntää hoitajien tukena potilaan ohjauksessa, sekä se toimii myös muistilistana potilaalle toimenpiteeseen valmistautumisessa. Jatkossa olisi tärkeää tutkia ovatko potilaat hyötyneet kirjallisesta ohjauksesta ja kuinka kirjallinen ohje hoitajien mielestä on toiminut heidän ohjauksen apuna.
Gastroskopia eli mahalaukun tähystys on toimenpide, jossa taipuisa tähystinletku viedään suun kautta mahalaukkuun. Toimenpide on yleensä kestoltaan lyhyt. Tutkimus ei itsessään aiheuta kipua ja on vaaraton, mutta tuntuu useimmista epämiellyttävältä. Potilas ohjautuu gastroskopiaan yleensä vatsavaivojen syiden selvittelyn vuoksi. Gastroskopia on nykyisin hyvin yleinen ja rutiinimainen toimenpide yli 50-vuotiailla. Nuoremmille gastroskopia tehdään jos hemoglobiini on alhainen, potilas laihtuu, tai ilmenee nielemisvaikeuksia.
Opinnäytetyö koostuu raporttiosasta ja sen liitteenä olevasta kirjallisesta potilasohjeesta. Ohjetta voidaan hyödyntää hoitajien tukena potilaan ohjauksessa, sekä se toimii myös muistilistana potilaalle toimenpiteeseen valmistautumisessa. Jatkossa olisi tärkeää tutkia ovatko potilaat hyötyneet kirjallisesta ohjauksesta ja kuinka kirjallinen ohje hoitajien mielestä on toiminut heidän ohjauksen apuna.