Hävikinhallinta tuoretuotelogistiikassa
Heikkilä, Jaani (2015)
Heikkilä, Jaani
HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201504305548
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201504305548
Tiivistelmä
Hävikinhallinnan taustalla on ensisijaisena tarpeena supistaa turhasta hävikistä aiheutuvia kuluja. Hävikkiin liittyvien kustannusten merkitys on kasvanut Inex Partners Oy:n vuoden 2013 lopussa tehdyn liikkeenluovutuksen johdosta, jolloin Inexillä varastoitavat ja käsiteltävät tuotteet siirtyivät SOK:n omistukseen.
Opinnäytetyön toimeksianto on saatu työnantajaorganisaation kehittämisosastolta ja toimeksiannon aiheena oli tutkia sekä kehittää hävikinhallintaa tuoretuotelogistiikassa. Opinnäytetyössä tutkitaan hävikkiä myös yritys- ja yhteiskuntavastuullisuuden kautta ympäristövastuun näkökulmasta.
Opinnäytetyön tutkimuksellisena osana on käytetty 2014 syksyllä tehtyä raporttia, jossa taustatietona on sovellettu erilaisten hävikkiin liittyvien palaverien muistioita ja muuta aiheeseen liittyvää dokumentointia, nykyisiä hävikinseurantajärjestelmiä ja niistä koostettuja taulukoita sekä erinäisiä Inexin henkilöstön haastatteluja. Tutkimuksellisesti menetellen on saatu kartoitettua hävikin osalta nykytilanne koko organisaatiossa. Opinnäytetyö on rajattu koskemaan ainoastaan tuoretuotevarastoa ja sen logistiikkaa sekä hallintoa.
Hävikin syyt ovat moninaiset ja yhtä selkeää aiheuttajaa ei voida osoittaa. Ketjun prosessien hahmottaminen on kuitenkin tärkeässä roolissa hävikin kokonaiskuvan ymmärtämisessä, jolloin voidaan tarkastella eri osa-alueita mahdollisimman tarkasti samalla ymmärtäen niiden syy-seuraussuhteet. Eri osa-alueille tulisi mahdollisesti nimetä vastuuhenkilöt, jotka syventyisivät tarkemmin hävikinhallintaan omilla sektoreillaan sekä huolehtisivat omien osastoidensa tarpeiden täyttymisestä. Jotta hävikkiin päästäisiin mahdollisimman tehokkaasti käsiksi, olisi siihen liittyvä raportointi tehtävä mahdollisimman helpoksi ja nopeaksi.
Opinnäytetyön toimeksianto on saatu työnantajaorganisaation kehittämisosastolta ja toimeksiannon aiheena oli tutkia sekä kehittää hävikinhallintaa tuoretuotelogistiikassa. Opinnäytetyössä tutkitaan hävikkiä myös yritys- ja yhteiskuntavastuullisuuden kautta ympäristövastuun näkökulmasta.
Opinnäytetyön tutkimuksellisena osana on käytetty 2014 syksyllä tehtyä raporttia, jossa taustatietona on sovellettu erilaisten hävikkiin liittyvien palaverien muistioita ja muuta aiheeseen liittyvää dokumentointia, nykyisiä hävikinseurantajärjestelmiä ja niistä koostettuja taulukoita sekä erinäisiä Inexin henkilöstön haastatteluja. Tutkimuksellisesti menetellen on saatu kartoitettua hävikin osalta nykytilanne koko organisaatiossa. Opinnäytetyö on rajattu koskemaan ainoastaan tuoretuotevarastoa ja sen logistiikkaa sekä hallintoa.
Hävikin syyt ovat moninaiset ja yhtä selkeää aiheuttajaa ei voida osoittaa. Ketjun prosessien hahmottaminen on kuitenkin tärkeässä roolissa hävikin kokonaiskuvan ymmärtämisessä, jolloin voidaan tarkastella eri osa-alueita mahdollisimman tarkasti samalla ymmärtäen niiden syy-seuraussuhteet. Eri osa-alueille tulisi mahdollisesti nimetä vastuuhenkilöt, jotka syventyisivät tarkemmin hävikinhallintaan omilla sektoreillaan sekä huolehtisivat omien osastoidensa tarpeiden täyttymisestä. Jotta hävikkiin päästäisiin mahdollisimman tehokkaasti käsiksi, olisi siihen liittyvä raportointi tehtävä mahdollisimman helpoksi ja nopeaksi.