Tee se itse! : Työkalupakki omakohtaisen työhyvinvoinnin kehittämiseen Helsingin yliopiston henkilöstölle
Rajala, Jenni (2015)
Rajala, Jenni
HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201504164452
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201504164452
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli tuoda esille yksilön oma vastuu työhyvinvoinnista sekä antaa yksinkertaisia ja helppoja työkaluja Helsingin yliopiston henkilöstölle oman työhyvinvointinsa kehittämiseen. Tärkeimpänä lähtökohtana oli tuotoksen kytkeytyminen työn arkeen.
Kehittämistyön tekeminen lähti liikkeelle henkilöstön toiveesta. Työn tekeminen aloitettiin keväällä 2014. Työ saatettiin loppuun keväällä 2015. Kokonaisuudessaan työn tekemiseen kului aikaa noin vuosi. Työ on tehty yhteistyössä työfysioterapeutin, työhyvinvoinnin kehityspäällikön ja viestinnän asiantuntijan kanssa.
Tuotoksena syntyi työkalupakki, jossa työkaluina ovat fyysisen aktiivisuuden lisääminen ja ruokailutottumuksien parantaminen työpäivän aikana. Pakki tulee olemaan koko Helsingin yliopiston henkilöstön saatavilla Helsingin yliopiston intranetissä Flammassa.
Työkalupakkia kokeiltiin käytännössä yhdellä työntekijäryhmällä kahden viikon ajan. Koko tuon ajan ryhmä piti päiväkirjaa työpäivän aikaisista ruokailutottumuksistaan ja fyysisen aktiivisuuden määrästä.
Projektin tuloksena saatiin hyödyllisiä kehitysideoita tuleviin projekteihin sekä työkalupakin suunniteltujen käyttökohteiden määrä lisääntyi. Pakin muoto hioutui tavoittamaan myös liikuntarajoitteiset henkilöt. Kokeilusta saatiin myös suuntaviivoja tulevalle kehitystyölle ja uusia ideoita työkalupakin ympärille tuotteistettaville palveluille.
Työkalupakin todettiin olevan yksinkertainen ja selkeä. Käytännön kokeilun ollessa lyhyt ja kokeilun kohderyhmän pieni kuitenkaan varsinaisia johtopäätöksiä on vaikea tehdä tämän mini-intervention vaikuttavuudesta ihmisten terveystottumuksiin.
Kehittämistyön tekeminen lähti liikkeelle henkilöstön toiveesta. Työn tekeminen aloitettiin keväällä 2014. Työ saatettiin loppuun keväällä 2015. Kokonaisuudessaan työn tekemiseen kului aikaa noin vuosi. Työ on tehty yhteistyössä työfysioterapeutin, työhyvinvoinnin kehityspäällikön ja viestinnän asiantuntijan kanssa.
Tuotoksena syntyi työkalupakki, jossa työkaluina ovat fyysisen aktiivisuuden lisääminen ja ruokailutottumuksien parantaminen työpäivän aikana. Pakki tulee olemaan koko Helsingin yliopiston henkilöstön saatavilla Helsingin yliopiston intranetissä Flammassa.
Työkalupakkia kokeiltiin käytännössä yhdellä työntekijäryhmällä kahden viikon ajan. Koko tuon ajan ryhmä piti päiväkirjaa työpäivän aikaisista ruokailutottumuksistaan ja fyysisen aktiivisuuden määrästä.
Projektin tuloksena saatiin hyödyllisiä kehitysideoita tuleviin projekteihin sekä työkalupakin suunniteltujen käyttökohteiden määrä lisääntyi. Pakin muoto hioutui tavoittamaan myös liikuntarajoitteiset henkilöt. Kokeilusta saatiin myös suuntaviivoja tulevalle kehitystyölle ja uusia ideoita työkalupakin ympärille tuotteistettaville palveluille.
Työkalupakin todettiin olevan yksinkertainen ja selkeä. Käytännön kokeilun ollessa lyhyt ja kokeilun kohderyhmän pieni kuitenkaan varsinaisia johtopäätöksiä on vaikea tehdä tämän mini-intervention vaikuttavuudesta ihmisten terveystottumuksiin.