Tila matkalla kohti 2020-lukua : Kannattavuutta, monialaisuutta, työhyvinvointia
Tamminen-Niemelä, Helena (2015)
Tamminen-Niemelä, Helena
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201504144337
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201504144337
Tiivistelmä
Maataloudessa on meneillään voimakas rakennemuutos: pienet tilat ovat lopettaneet, jatkavat tilat laajentavat, osa erikoistuu ja osa monialaistaa tuotantoaan.
Opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia kohdetilan strategisia suunnitelmia niin, että nuorelle yrittäjä-
perheelle löytyisi sellainen tuotantosuunta tai sellaiset tuotannonhaarojen yhdistelmät, joilla saadaan kohtuullinen toimeentulo huomioimalla olemassa olevat tuotanto-olosuhteet, pellot ja metsä.
Oleellinen osa tutkimusta oli työhön kuluva aika ja työhyvinvointi.
Ensimmäisenä tehtävänä oli tutkia naudanlihantuotannon kannattavuutta nykyisellä tuotannolla, eli maitorotuisten lihanautojen kasvattamisella. Toisena vaihtoehtona vertailussa oli risteytyslihanautojen kasvattaminen. Kolmantena tutkittavana vaihtoehtona oli tilan tuotantosuunnan muuttami-
nen kasvinviljely- ja klapituotantoon.
Työn tarkoituksena oli kohdetilalla olevien realististen tuotantomahdollisuuksien hyödyntäminen niin, että palkka tehdystä työstä on riittävä ja sillä tulee kohtuullisesti toimeen. Tutkimus toteutettiin kohdetilalla case- eli tapaustutkimuksena ja kannattavuutta vertailtiin katetuottomenetelmän mukaisella taloussuunnitelmalla. Työhön kuluva aika laskettiin TTS-managerilla eläintenhoidon ja peltoviljelyn osalta. Klapituotantoon kuluva aika laskettiin siten, että työhön käytettiin
kuusi tuntia päivässä viitenä päivänä viikossa lokakuun alusta huhtikuun loppuun.
Keskeisimmät tulokset katetuottomenetelmän mukaisen taloussuunnitelman pohjalta olivat: maataloustulo eli yrittäjätulo ennen veroja oli paras risteytyslihanautoja kasvatettaessa ja kannattavuuskerroin, jossa tavoitteena oli 1, saavutettiin risteytyslihanautoja kasvatettaessa sekä kasvinviljely- ja
klapituotannossa. Ajankäytöllisesti maitorotuisen lihakarjan ja risteytyslihakarjan työmenekki oli lähes samansuuruinen. Kasvinviljely- ja klapituotannon työmenekki oli pienin.
Tilanpidon alkuvaiheessa yrittäjien kannattaa jatkaa lihakarjan kasvattamista lisäämällä risteytysliha nautojen osuutta sekä ottamalla klapituotantoa siihen rinnalle pikku hiljaa.
Opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia kohdetilan strategisia suunnitelmia niin, että nuorelle yrittäjä-
perheelle löytyisi sellainen tuotantosuunta tai sellaiset tuotannonhaarojen yhdistelmät, joilla saadaan kohtuullinen toimeentulo huomioimalla olemassa olevat tuotanto-olosuhteet, pellot ja metsä.
Oleellinen osa tutkimusta oli työhön kuluva aika ja työhyvinvointi.
Ensimmäisenä tehtävänä oli tutkia naudanlihantuotannon kannattavuutta nykyisellä tuotannolla, eli maitorotuisten lihanautojen kasvattamisella. Toisena vaihtoehtona vertailussa oli risteytyslihanautojen kasvattaminen. Kolmantena tutkittavana vaihtoehtona oli tilan tuotantosuunnan muuttami-
nen kasvinviljely- ja klapituotantoon.
Työn tarkoituksena oli kohdetilalla olevien realististen tuotantomahdollisuuksien hyödyntäminen niin, että palkka tehdystä työstä on riittävä ja sillä tulee kohtuullisesti toimeen. Tutkimus toteutettiin kohdetilalla case- eli tapaustutkimuksena ja kannattavuutta vertailtiin katetuottomenetelmän mukaisella taloussuunnitelmalla. Työhön kuluva aika laskettiin TTS-managerilla eläintenhoidon ja peltoviljelyn osalta. Klapituotantoon kuluva aika laskettiin siten, että työhön käytettiin
kuusi tuntia päivässä viitenä päivänä viikossa lokakuun alusta huhtikuun loppuun.
Keskeisimmät tulokset katetuottomenetelmän mukaisen taloussuunnitelman pohjalta olivat: maataloustulo eli yrittäjätulo ennen veroja oli paras risteytyslihanautoja kasvatettaessa ja kannattavuuskerroin, jossa tavoitteena oli 1, saavutettiin risteytyslihanautoja kasvatettaessa sekä kasvinviljely- ja
klapituotannossa. Ajankäytöllisesti maitorotuisen lihakarjan ja risteytyslihakarjan työmenekki oli lähes samansuuruinen. Kasvinviljely- ja klapituotannon työmenekki oli pienin.
Tilanpidon alkuvaiheessa yrittäjien kannattaa jatkaa lihakarjan kasvattamista lisäämällä risteytysliha nautojen osuutta sekä ottamalla klapituotantoa siihen rinnalle pikku hiljaa.