Ravitsemuksen merkitys painehaavojen ehkäisyssä ja hoidossa
Eklund, Nina (2015)
Eklund, Nina
Satakunnan ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201503092911
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201503092911
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää ravitsemuksen merkitys painehaavojen hoidossa ja ennaltaehkäisyssä. Tavoitteena oli löytää tutkimustietoa ravitsemuksen yhteydestä painehaavojen syntyyn ja paranemiseen, jotta laadukasta hoitotyötä voitaisiin kehittää.
Opinnäytetyö toteutettiin kirjallisuuskatsauksena. Tietoa lähdettiin hakemaan toukokuussa 2014, Medicin, Ebscon, Melindan, PubMedin Cochrane Libraryn tietokannoista. Kirjallisuuskatsaukseen valikoitui kaiken kaikkiaan 11 julkaisua, jotka koostuivat suosituksesta, artikkeleista, tutkimuksista sekä kirjallisuuskatsauksesta. Aineisto käsiteltiin sisällön analyysiä käyttäen.
Ravitsemus on yksi osatekijä painehaavojen ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. Suomalaista tutkimustietoa sen merkityksestä ei ole yhtä paljon kuin muista painehaavojen syntyyn vaikuttavista riskitekijöistä. Suurin osa ulkomaalaisista tutkimuksista korosti riittävän energiamäärän ja tärkeiden ravinto- ja hivenaineiden osuutta painehaavojen ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. Mikään ravintoaine yksinään ei pysty nopeuttamaan tai ehkäisemään haavojen syntyä mutta yksikin puute ravintoaineista saattoi vaikuttaa painehaavan syntyyn.
Tuloksista selvisi ravitsemuksen olevan yksi tärkeimmistä tekijöistä painehaavapotilaita hoidettaessa. Huono ravitsemustila huonontaa haavan paranemista ja altistaa infektioille. Tutkimuksista nousi esille tärkeiden vitamiinien ja hivenaineiden merkitys, proteiinin, hiilihydraattien ja rasvojen rinnalla. Yksi tärkeimmistä tuloksista oli vajaaravitsemuksen merkitys painehaavojen synnyssä ja ehkäisyssä. Ravitsemustilan arviointi tulisi kuulua osana painehaavariskipotilaiden kartoitusta.
Opinnäytetyö toteutettiin kirjallisuuskatsauksena. Tietoa lähdettiin hakemaan toukokuussa 2014, Medicin, Ebscon, Melindan, PubMedin Cochrane Libraryn tietokannoista. Kirjallisuuskatsaukseen valikoitui kaiken kaikkiaan 11 julkaisua, jotka koostuivat suosituksesta, artikkeleista, tutkimuksista sekä kirjallisuuskatsauksesta. Aineisto käsiteltiin sisällön analyysiä käyttäen.
Ravitsemus on yksi osatekijä painehaavojen ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. Suomalaista tutkimustietoa sen merkityksestä ei ole yhtä paljon kuin muista painehaavojen syntyyn vaikuttavista riskitekijöistä. Suurin osa ulkomaalaisista tutkimuksista korosti riittävän energiamäärän ja tärkeiden ravinto- ja hivenaineiden osuutta painehaavojen ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. Mikään ravintoaine yksinään ei pysty nopeuttamaan tai ehkäisemään haavojen syntyä mutta yksikin puute ravintoaineista saattoi vaikuttaa painehaavan syntyyn.
Tuloksista selvisi ravitsemuksen olevan yksi tärkeimmistä tekijöistä painehaavapotilaita hoidettaessa. Huono ravitsemustila huonontaa haavan paranemista ja altistaa infektioille. Tutkimuksista nousi esille tärkeiden vitamiinien ja hivenaineiden merkitys, proteiinin, hiilihydraattien ja rasvojen rinnalla. Yksi tärkeimmistä tuloksista oli vajaaravitsemuksen merkitys painehaavojen synnyssä ja ehkäisyssä. Ravitsemustilan arviointi tulisi kuulua osana painehaavariskipotilaiden kartoitusta.