Satakuntalaisen rannikkoalueen ruokakulttuuri - alueina Pori ja Merikarvia
Saarelma, Anna (2015)
Saarelma, Anna
Satakunnan ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201502242522
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201502242522
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena oli kartoittaa satakuntalaisen rannikkoalueen ruokakulttuuria, rajaten alue Poriin ja Merikarviaan. Opinnäytetyö tehtiin osana Satakunnan ammattikorkeakoulussa suunnitteilla olevaa ruokamatkahanketta.
Tutkimuksen tavoitteena oli pyrkiä tuomaan satakuntalaisen rannikkoalueen ruokakulttuuria ja paikallista ruokaa tunnetuksi matkailijoille, sekä maakunnan asukkaille. Tutkimustehtävänä puolestaan oli selvittää, minkälaista ruokakulttuuria Porissa ja Merikarvialla on ollut ja millaista se on nykyään.
Opinnäytetyön teoriaosuuden muodostivat Satakunnan maakunta, ruokamatkailu, perinneruuat ja kulttuurimatkailu. Tutkimuksessa esiteltiin myös lähiruuan käsite. Opinnäytetyö toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena ja tutkimusmenetelmänä käytettiin teemahaastattelua. Opinnäytetyössä haastateltiin kuutta satakuntalaisen rannikkoalueen ruokakulttuurin asiantuntijaa.
Teemahaastatteluaineisto purettiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin avulla. Jokainen haastattelu nauhoitettiin, mikä lisäsi tutkimustulosten luotettavuutta. Haastattelujen tulokset olivat yhteneviä. Teemahaastattelun tulosten perusteella saatiin kattavasti tietoa satakuntalaisen ruokaperinteen historiasta nykypäivään.
Tulokset kertoivat, että satakuntalaisessa ruokakulttuurissa on tapahtunut muutoksia siirryttäessä historiasta nykypäivään. Kuitenkin hyvin samat pääraakaaineet ja valmistustavat ovat edelleen käytössä. Rannikkoalue sijantina vaikutti ruokakulttuuriin lähinnä kalan laajan käytön ja arvostuksen muodossa. Tutkimustuloksia pidettiin hyödyllisinä ruokamatkahankkeen tutkimusryhmälle.
Tutkimuksen tavoitteena oli pyrkiä tuomaan satakuntalaisen rannikkoalueen ruokakulttuuria ja paikallista ruokaa tunnetuksi matkailijoille, sekä maakunnan asukkaille. Tutkimustehtävänä puolestaan oli selvittää, minkälaista ruokakulttuuria Porissa ja Merikarvialla on ollut ja millaista se on nykyään.
Opinnäytetyön teoriaosuuden muodostivat Satakunnan maakunta, ruokamatkailu, perinneruuat ja kulttuurimatkailu. Tutkimuksessa esiteltiin myös lähiruuan käsite. Opinnäytetyö toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena ja tutkimusmenetelmänä käytettiin teemahaastattelua. Opinnäytetyössä haastateltiin kuutta satakuntalaisen rannikkoalueen ruokakulttuurin asiantuntijaa.
Teemahaastatteluaineisto purettiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin avulla. Jokainen haastattelu nauhoitettiin, mikä lisäsi tutkimustulosten luotettavuutta. Haastattelujen tulokset olivat yhteneviä. Teemahaastattelun tulosten perusteella saatiin kattavasti tietoa satakuntalaisen ruokaperinteen historiasta nykypäivään.
Tulokset kertoivat, että satakuntalaisessa ruokakulttuurissa on tapahtunut muutoksia siirryttäessä historiasta nykypäivään. Kuitenkin hyvin samat pääraakaaineet ja valmistustavat ovat edelleen käytössä. Rannikkoalue sijantina vaikutti ruokakulttuuriin lähinnä kalan laajan käytön ja arvostuksen muodossa. Tutkimustuloksia pidettiin hyödyllisinä ruokamatkahankkeen tutkimusryhmälle.