Ruokamuistoja Oulujokilaaksosta
Vimpari, Anne (2014)
Vimpari, Anne
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201501071061
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201501071061
Tiivistelmä
Palvelujen tuottajat etsivät uusia tapoja tuottaa asiakaspalvelua. Elämyksellisen palvelun tuottaminen voi tapahtua vetoamalla ihmisten muistoihin tai luomalla heille uusia muistoja. Opinnäytetyössä selvitettiin ruokamuistojen syntyä ja ruokamuistoihin liittyviä teemoja.
Tutkimus oli kvalitatiivinen muistitietotutkimus. Tutkimuksessa selvitettiin millaisia ruokamuisto-ja ihmisillä on. Tutkimuksen aineisto kerättiin haastatteluiden avulla kesällä 2014. Haastattelut toteutettiin neljässä eri tapahtumassa Muhoksella ja Utajärvellä.
Opinnäytetyössä selvisi, että ihmisten ruokamuistoissa toistuvat tietyt teemat. Ruokamuistoon liittyy usein joku henkilö ja tunne. Tulosten mukaan ihmiselle muodostuu ruokamuistoja koko elämän ajan. Tutkimuksessa selvisi, että muistoja voidaan jaotella positiivisiin ja negatiivisiin.
Opinnäytetyöstä saatavaa tietoa voidaan hyödyntää ravitsemispalvelujen ja elämyksellisten ruokapalvelujen kehittämisessä. Tutkimuksen avulla löydettyjä teemoja voidaan hyödyntää palveluyritysten kehittämistyössä. Tuloksia voidaan käyttää elämyksellisen palvelun kehittämi-sen lähtökohtana. Tuloksia tullaan hyödyntämään uuden palvelukonseptin suunnittelussa.
Tutkimus oli kvalitatiivinen muistitietotutkimus. Tutkimuksessa selvitettiin millaisia ruokamuisto-ja ihmisillä on. Tutkimuksen aineisto kerättiin haastatteluiden avulla kesällä 2014. Haastattelut toteutettiin neljässä eri tapahtumassa Muhoksella ja Utajärvellä.
Opinnäytetyössä selvisi, että ihmisten ruokamuistoissa toistuvat tietyt teemat. Ruokamuistoon liittyy usein joku henkilö ja tunne. Tulosten mukaan ihmiselle muodostuu ruokamuistoja koko elämän ajan. Tutkimuksessa selvisi, että muistoja voidaan jaotella positiivisiin ja negatiivisiin.
Opinnäytetyöstä saatavaa tietoa voidaan hyödyntää ravitsemispalvelujen ja elämyksellisten ruokapalvelujen kehittämisessä. Tutkimuksen avulla löydettyjä teemoja voidaan hyödyntää palveluyritysten kehittämistyössä. Tuloksia voidaan käyttää elämyksellisen palvelun kehittämi-sen lähtökohtana. Tuloksia tullaan hyödyntämään uuden palvelukonseptin suunnittelussa.