Ravintolakokin työn haasteet ja riskit työympäristössä
Lohman, Terhi (2014)
Lohman, Terhi
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014121720208
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014121720208
Tiivistelmä
Tutkimus sai alkunsa omakohtaisista kokemuksistani ravintolakeittiöissä sekä yleisistä keskusteluista ravintola-alan haasteellisista työoloista. Ongelmaa tarkasteltiin ammattikeittiöiden työoloihin vaikuttavien fyysisten ja psykososiaalisten riskien kartoituksen avulla, jonka pohjalta tutkimusongelmaksi nousi työturvallisuuden noudattamisen puutteellisuus. Tutkimuksen teoriapohja muodostui tutkimusympäristön perustiedoista sekä katsauksesta ravintola-alan lainsäädäntöön, joista tarkemmin paneuduttiin työturvallisuuslakiin.
Tutkimus toteutettiin laadullisella tutkimusotteella, joka on etnografinen. Tutkimuksessa oli aineistonkeruuseen kuuluvalla kenttätyöllä pääosa, jossa kartoitettiin ravintolakeittiön työympäristön ongelmakohtia. Muina menetelminä käytettiin avointa haastattelua, sekä aiheesta jo tehtyjä tutkimuksia. Tutkimuskysymystä lähestyttiin monien aineistojen yhtäaikaisella tarkastelulla, ja tulokset analysoitiin menetelmätriangulaatiolla kattavuuden ja luotettavuuden muodostamista varten.
Tutkimusmenetelmien avulla saadut tulokset kertoivat, että psykososiaaliset tekijät ovat huomattavasti isompi riski ravintolakokkien työympäristössä, kuin fyysiset tekijät. Tuloksista selvisi, että työsuojelutoiminta ja – valvonta ovat edelleen haasteena ravintola-alalla. Tutkimuksen johtopäätöksiä oli, että työturvallisuuslakia tulisi hie-nosäätää tarkemmaksi sekä velvoitteiden rajaus työpaikan kokoon mukaan tulisi poistaa. Tutkimuksen tulosten ja työturvallisuuslain pohjalta laadittiin työolojen tarkistuslista, jonka tavoite on parantaa työturvallisuuslain noudattamista ravintolakeittiöissä.
Tutkimus toteutettiin laadullisella tutkimusotteella, joka on etnografinen. Tutkimuksessa oli aineistonkeruuseen kuuluvalla kenttätyöllä pääosa, jossa kartoitettiin ravintolakeittiön työympäristön ongelmakohtia. Muina menetelminä käytettiin avointa haastattelua, sekä aiheesta jo tehtyjä tutkimuksia. Tutkimuskysymystä lähestyttiin monien aineistojen yhtäaikaisella tarkastelulla, ja tulokset analysoitiin menetelmätriangulaatiolla kattavuuden ja luotettavuuden muodostamista varten.
Tutkimusmenetelmien avulla saadut tulokset kertoivat, että psykososiaaliset tekijät ovat huomattavasti isompi riski ravintolakokkien työympäristössä, kuin fyysiset tekijät. Tuloksista selvisi, että työsuojelutoiminta ja – valvonta ovat edelleen haasteena ravintola-alalla. Tutkimuksen johtopäätöksiä oli, että työturvallisuuslakia tulisi hie-nosäätää tarkemmaksi sekä velvoitteiden rajaus työpaikan kokoon mukaan tulisi poistaa. Tutkimuksen tulosten ja työturvallisuuslain pohjalta laadittiin työolojen tarkistuslista, jonka tavoite on parantaa työturvallisuuslain noudattamista ravintolakeittiöissä.