Dialyysipotilaan ravitsemus - Ruokakortit ruokavalintojen tueksi
Sihvonen, Juha; Vitikainen, Matias (2014)
Sihvonen, Juha
Vitikainen, Matias
Saimaan ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014121519888
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014121519888
Tiivistelmä
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa dialyysipotilaan ruokavaliota havainnollistavat ruokakokortit. Kortit on tarkoitettu oppimateriaaliksi Saimaan ammattikorkeakoulun hoitotyön opetukseen sekä opettajien että opiskelijoiden käyttöön. Opinnäytetyö tehtiin yhteistyössä dialyysi- ja A3-osaston yhteyshenkilöiden kanssa ja erikoisasiantuntija-apua saatiin Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin ravitsemusterapeutti Sirkku Kylliäiseltä.
Työn teoriaosuudessa käsiteltiin munuaisten rakennetta ja toimintaa sekä munuaisten vajaatoimintaa. Työssä kerrottiin myös munuaisten vajaatoiminnan aiheuttamista komplikaatioista, dialyysihoitomuodoista ja keskeisimmistä ravintoaineista. Teoriaosuuden lopussa tarkasteltiin dialyysipotilaan ravitsemuksen erityispiirteitä.
Lähdemateriaali haettiin alan painetusta kirjallisuudesta sekä luotettavista internetlähteistä. Lisäksi käytettiin ravitsemusterapeutti Sirkku Kylliäisen kirjoittamia oppaita, joissa käsitellään munuaisten vajaatoimintapotilaan ruokavaliota, ruokakansiota sekä dialyysiosastolla potilaille jaettavaa ruokakansiota. Lähdemateriaalia käyttäen kirjoitettiin aihepiiriä kattavasti käsittelevä taustateoriaosuus.
Opinnäytetyön tuotoksena valmistuneet ruokakortit annettiin PowerPoint -esityksenä Saimaan ammattikorkeakoulun käyttöön. PowerPoint –esitys sisältää ruoka-aineryhmittäin jaotellut kortit, joihin koottiin dialyysipotilaalle soveltuvia ruoka-aineita. Pelkkiä ruokakortteja ei voi käyttää dialyysipotilaan ruokavalion suunnittelun perustana, vaan aina tarvitaan lisäksi yksilöllinen ruokavaliosuunnitelma.
Työn teoriaosuudessa käsiteltiin munuaisten rakennetta ja toimintaa sekä munuaisten vajaatoimintaa. Työssä kerrottiin myös munuaisten vajaatoiminnan aiheuttamista komplikaatioista, dialyysihoitomuodoista ja keskeisimmistä ravintoaineista. Teoriaosuuden lopussa tarkasteltiin dialyysipotilaan ravitsemuksen erityispiirteitä.
Lähdemateriaali haettiin alan painetusta kirjallisuudesta sekä luotettavista internetlähteistä. Lisäksi käytettiin ravitsemusterapeutti Sirkku Kylliäisen kirjoittamia oppaita, joissa käsitellään munuaisten vajaatoimintapotilaan ruokavaliota, ruokakansiota sekä dialyysiosastolla potilaille jaettavaa ruokakansiota. Lähdemateriaalia käyttäen kirjoitettiin aihepiiriä kattavasti käsittelevä taustateoriaosuus.
Opinnäytetyön tuotoksena valmistuneet ruokakortit annettiin PowerPoint -esityksenä Saimaan ammattikorkeakoulun käyttöön. PowerPoint –esitys sisältää ruoka-aineryhmittäin jaotellut kortit, joihin koottiin dialyysipotilaalle soveltuvia ruoka-aineita. Pelkkiä ruokakortteja ei voi käyttää dialyysipotilaan ruokavalion suunnittelun perustana, vaan aina tarvitaan lisäksi yksilöllinen ruokavaliosuunnitelma.