Syöpää sairastavan ravitsemustila syöpähoitopolun eri vaiheissa
Kovaniemi, Niko; Moilanen, Suvi; Peuralahti-Somic, Niina (2014)
Kovaniemi, Niko
Moilanen, Suvi
Peuralahti-Somic, Niina
Turun ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014121519807
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014121519807
Tiivistelmä
Ravitsemus on tärkeässä osassa syöpäpotilaan hoidon onnistumista ja ravitsemustilan seuranta erilaisia arviointimenetelmiä käyttäen on tärkeä osa syöpäpotilaan hoitoa. Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kartoittaa tietoa syöpäpotilaan ravitsemustilasta ja ravitsemustilan seurantamenetelmistä syöpähoitopolun eri vaiheissa. Tavoitteena oli edistää syöpäpotilaiden ravitsemuksen arviointia sekä hoitoa.
Opinnäytetyö on osana Turun ammattikorkeakoulun terveysala-tulosalueen sekä Lounais-Suomen syöpäyhdistys ry:n (LSSY) yhteistä Syöpäpotilaan hyvä hoitopolku 2010–2015 tutkimus- ja kehittämishanketta. Opinnäytetyö toteutettiin soveltaen systemaattista kirjallisuuskatsausta hakemalla aineistoa viidestä eri tietokannasta: Medic, Medline, PubMed, Cinahl ja Cochrane. Tarkasteltavia tutkimuksia valittiin 28 (=n) kappaletta.
Hyvä ravitsemustila sekä monipuolisen ravinnon riittävä saanti ovat tärkeitä kulmakiviä syöpäpotilaan paranemisprosessille hoitojen aikana. Hyvä ravitsemus vaikuttaa potilaaseen kokonaisvaltaisesti. Ravitsemustilan arvioinnissa tärkeintä on löytää alkava aliravitsemustila ennen sen negatiivista vaikutusta paranemiselle.
Tulosten perusteella hyvällä ravitsemustilalla on havaittu olevan vaikutusta potilaiden elämänlaatuun sekä paranemisennusteeseen. Aliravittu potilas ei kestä syöpähoitoja yhtä tehokkaasti ja mahdollisten komplikaatioiden riski kasvaa. Ravitsemustilan arviointimenetelmiä on kehitetty runsaasti ja suurinta osaa voidaan käyttää kokonaisuudessaan tai soveltaen syöpäpotilaan hoidossa.
Opinnäytetyö on osana Turun ammattikorkeakoulun terveysala-tulosalueen sekä Lounais-Suomen syöpäyhdistys ry:n (LSSY) yhteistä Syöpäpotilaan hyvä hoitopolku 2010–2015 tutkimus- ja kehittämishanketta. Opinnäytetyö toteutettiin soveltaen systemaattista kirjallisuuskatsausta hakemalla aineistoa viidestä eri tietokannasta: Medic, Medline, PubMed, Cinahl ja Cochrane. Tarkasteltavia tutkimuksia valittiin 28 (=n) kappaletta.
Hyvä ravitsemustila sekä monipuolisen ravinnon riittävä saanti ovat tärkeitä kulmakiviä syöpäpotilaan paranemisprosessille hoitojen aikana. Hyvä ravitsemus vaikuttaa potilaaseen kokonaisvaltaisesti. Ravitsemustilan arvioinnissa tärkeintä on löytää alkava aliravitsemustila ennen sen negatiivista vaikutusta paranemiselle.
Tulosten perusteella hyvällä ravitsemustilalla on havaittu olevan vaikutusta potilaiden elämänlaatuun sekä paranemisennusteeseen. Aliravittu potilas ei kestä syöpähoitoja yhtä tehokkaasti ja mahdollisten komplikaatioiden riski kasvaa. Ravitsemustilan arviointimenetelmiä on kehitetty runsaasti ja suurinta osaa voidaan käyttää kokonaisuudessaan tai soveltaen syöpäpotilaan hoidossa.