Luomuelintarvikkeiden arvoketju hankinnan näkökulmasta
Laitila, Heidi (2014)
Laitila, Heidi
Turun ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014121519763
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014121519763
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia luomuelintarvikkeiden arvoketjua suomalaisen elintarviketeollisuuden hankintaorganisaation näkökulmasta. Opinnäytetyössä tuodaan esille millaisia käytäntöjä, säännöksiä ja lakeja luomutoimintaa Suomessa ja Euroopassa sisältyy. Lisäksi opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää mitä alan asiantuntijoiden keskuudessa kirjoitetaan luomusta. Luomutuotevalikoimaa esitellään opinnäytetyössä Nordic Sugarin teollisuus- ja vähittäiskauppatuotteiden kautta.
Opinnäytetyön teoriaosassa tarkasteltiin elintarvikkeiden arvon muodostumista, luomulainsäädäntöä ja luomualan kehittämis- ja tutkimussuunnitelmia. 150 tutkijan muodostama luomuinstituutti on määritellyt ruokaketjun kehittämisen yhdeksi tutkittavaksi aihekokonaisuudeksi vuosille 2014 – 2018. Luomuinstituutin päätehtäviä ovat luomun kehitystä tukeva tieteellinen tutkimus ja tutkimustuloksista tiedottaminen.
Työn tutkimusmenetelmänä käytettiin laadullista sisällön analyysia. Tutkimusaineistoksi valittiin Kehittyvä Elintarvike –lehden vuosien 2012 – 2013 luomuun liittyvät artikkelit. Artikkelit jaoteltiin aihekokonaisuuksien mukaan ja niitä analysoitiin elintarviketeollisuuden hankintaorganisaation näkökulmasta.
Opinnäytetyön tulosten perusteella luomua pitää tulevaisuudessa katsoa monesta eri näkökulmasta. Tekemieni johtopäätösten mukaan luomu on suuri mahdollisuus suomalaiselle elintarviketeollisuudelle, maataloudelle ja vähittäiskaupalle. Hankintaorganisaation näkökulmasta luomumarkkinan kokoa on saatava kasvatettua, jotta arvo- ja tuotantoketjut saadaan kustannustehokkaiksi. Hankintaorganisaatio usein unohdetaan, vaikka se luo toiminnallaan paljon lisäarvoa ja on tärkeä osa luomuelintarvikkeiden arvoketjua. Luomun tulevaisuutta pitää tukea poliittisilla päätöksillä, jotta suomalainen luomutuotanto saadaan kasvuun.
Opinnäytetyön teoriaosassa tarkasteltiin elintarvikkeiden arvon muodostumista, luomulainsäädäntöä ja luomualan kehittämis- ja tutkimussuunnitelmia. 150 tutkijan muodostama luomuinstituutti on määritellyt ruokaketjun kehittämisen yhdeksi tutkittavaksi aihekokonaisuudeksi vuosille 2014 – 2018. Luomuinstituutin päätehtäviä ovat luomun kehitystä tukeva tieteellinen tutkimus ja tutkimustuloksista tiedottaminen.
Työn tutkimusmenetelmänä käytettiin laadullista sisällön analyysia. Tutkimusaineistoksi valittiin Kehittyvä Elintarvike –lehden vuosien 2012 – 2013 luomuun liittyvät artikkelit. Artikkelit jaoteltiin aihekokonaisuuksien mukaan ja niitä analysoitiin elintarviketeollisuuden hankintaorganisaation näkökulmasta.
Opinnäytetyön tulosten perusteella luomua pitää tulevaisuudessa katsoa monesta eri näkökulmasta. Tekemieni johtopäätösten mukaan luomu on suuri mahdollisuus suomalaiselle elintarviketeollisuudelle, maataloudelle ja vähittäiskaupalle. Hankintaorganisaation näkökulmasta luomumarkkinan kokoa on saatava kasvatettua, jotta arvo- ja tuotantoketjut saadaan kustannustehokkaiksi. Hankintaorganisaatio usein unohdetaan, vaikka se luo toiminnallaan paljon lisäarvoa ja on tärkeä osa luomuelintarvikkeiden arvoketjua. Luomun tulevaisuutta pitää tukea poliittisilla päätöksillä, jotta suomalainen luomutuotanto saadaan kasvuun.