Liiketoimintasuunnitelma konditoria-alan yrittäjälle
Koivisto, Sanna (2014)
Koivisto, Sanna
Tampereen ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014121419678
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014121419678
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli laatia toimiva ja kannattava liiketoimintasuunnitelma aloittelevalle konditoria-alan yrittäjälle. Tavoitteena oli saavuttaa kannattava liiketoiminta. Tutkimuskysymykseksi asetettiin: Miten rakennetaan kannattavaa liiketoimintaa leipomoalalla? Tutkimusongelman selvittämiseksi toteutettiin benchmarking-tutkimus. Opinnäytetyön luonne on kehittämishanke ja sen tutkimusmenetelmä on kvalitatiivinen tapaustutkimus.
Työn teoriaosuuden tekoon hyödynnettiin yrittäjyyttä, liiketoimintasuunnitelmaa sekä leipomo- ja elintarvikealaa käsittelevää kirjallisuutta ja internet-lähteitä. Teoriaosuus aloitettiin laatimalla osiot yrittäjyydestä Suomessa, yksityisestä elinkeinonharjoittajasta, leipomoalasta Suomessa sekä elintarvikealan viranomaisvaatimuksista. Tämän jälkeen siirryttiin käsittelemään liiketoimintasuunnitelman sisältöä. Teoriaosion jälkeen kuvattiin työn tutkimusmenetelmät. Seuraava vaihe oli benchmarking-tutkimuksen toteuttaminen, jossa vertailtiin alan yritysten toimintatapoja keskenään. Benchmarking toteutettiin tekemällä yritysvierailut neljään Tampereen alueella toimivaan konditoria-alan yritykseen. Samalla alueen kilpailukenttää saatiin kartoitettua. Benchmarkingin tulokset otettiin huomioon liiketoimintasuunnitelman laatimiseen.
Teoriaosuuden ja benchmarking-tutkimuksen pohjalta lähdettiin rakentamaan yrittäjälle kannattavaa liiketoimintasuunnitelmaa. Benchmarking auttoi löytämään ne tekijät joiden avulla konditoria-alalla voi erottautua kilpailijoista ja sitä kautta rakentaa kannattavaa liiketoimintaa. Liiketoimintasuunnitelmaan kuvattiin yrittäjän osaaminen, liikeidea, yritystoiminnan aloittaminen, tuotteet ja palvelut, asiakkaat ja markkinat, kilpailijat sekä talouden suunnittelu. Yrittäjä on tyytyväinen tuotokseen ja lähtee toteuttamaan liiketoimintaansa sen mukaisesti.
Työn teoriaosuuden tekoon hyödynnettiin yrittäjyyttä, liiketoimintasuunnitelmaa sekä leipomo- ja elintarvikealaa käsittelevää kirjallisuutta ja internet-lähteitä. Teoriaosuus aloitettiin laatimalla osiot yrittäjyydestä Suomessa, yksityisestä elinkeinonharjoittajasta, leipomoalasta Suomessa sekä elintarvikealan viranomaisvaatimuksista. Tämän jälkeen siirryttiin käsittelemään liiketoimintasuunnitelman sisältöä. Teoriaosion jälkeen kuvattiin työn tutkimusmenetelmät. Seuraava vaihe oli benchmarking-tutkimuksen toteuttaminen, jossa vertailtiin alan yritysten toimintatapoja keskenään. Benchmarking toteutettiin tekemällä yritysvierailut neljään Tampereen alueella toimivaan konditoria-alan yritykseen. Samalla alueen kilpailukenttää saatiin kartoitettua. Benchmarkingin tulokset otettiin huomioon liiketoimintasuunnitelman laatimiseen.
Teoriaosuuden ja benchmarking-tutkimuksen pohjalta lähdettiin rakentamaan yrittäjälle kannattavaa liiketoimintasuunnitelmaa. Benchmarking auttoi löytämään ne tekijät joiden avulla konditoria-alalla voi erottautua kilpailijoista ja sitä kautta rakentaa kannattavaa liiketoimintaa. Liiketoimintasuunnitelmaan kuvattiin yrittäjän osaaminen, liikeidea, yritystoiminnan aloittaminen, tuotteet ja palvelut, asiakkaat ja markkinat, kilpailijat sekä talouden suunnittelu. Yrittäjä on tyytyväinen tuotokseen ja lähtee toteuttamaan liiketoimintaansa sen mukaisesti.