Perehdyttäminen keittiömestarin näkökulmasta
Tuuna, Satu (2014)
Tuuna, Satu
Tampereen ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014121019346
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014121019346
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää millainen olisi hyvä perehdytys Pirkanmaan Osuuskaupan keittiömestareille. Tarkoituksena oli haastatella keittiömestareina toimivia henkilöitä ja selvittää heidän kokemuksensa sekä mielipiteensä hyvästä perehdytyksestä. Vastausten perusteella oli tarkoitus tehdä kehittämisehdotuksia perehdyttämisopasta varten. Opinnäytetyössä haastateltiin neljää keittiömestaria, jotka työskentelevät Pirkanmaan Osuuskaupan katuravintoloissa. Tampereen keskustan alueella sijaitsevat katuruokaravintolat ovat Rosso, New York, Tillikka ja Kustaa III.
Pirkanmaan Osuuskaupalla ei ole keittiömestareille suunnattua perehdytysopasta. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää keittiömestarin näkökulma perehdytyksestä. Haastattelut toteutettiin teemahaastatteluina ja ne nauhoitettiin. Kaikkia keittiömestareita haastateltiin erikseen. Opinnäytetyöraportissa käydään läpi keittiömestareiden toimenkuvaa Pirkanmaan Osuuskaupalla sekä perehdyttämisen määritelmiä. Tutkimusmenetelmänä käytettiin kvalitatiivista eli laadullista tutkimustapaa ja tutkimusaineisto kerättiin loka-marraskuussa 2014.
Haastatteluissa tuli hyvin esille keittiömestarien näkökulma perehdytykseen. Keittiömestarit kokivat perehdytyksen olevan tärkeä asia ja siihen kannattaa heidän mielestään käyttää aikaa ja resursseja. Perehdytysopas koettiin tarpeelliseksi apuvälineeksi perehdytykseen, mutta se ei saisi olla liian yksityiskohtainen. Tutkimuksessa saatiin selville paljon hyödyllistä tietoa jota voidaan käyttää perehdytysopasta luodessa. Tällaisia asioita olivat esimerkiksi perehdyttäjän nimeäminen sekä tukiverkoston tärkeys koko perehdytysprosessin aikana.
Pirkanmaan Osuuskaupalla ei ole keittiömestareille suunnattua perehdytysopasta. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää keittiömestarin näkökulma perehdytyksestä. Haastattelut toteutettiin teemahaastatteluina ja ne nauhoitettiin. Kaikkia keittiömestareita haastateltiin erikseen. Opinnäytetyöraportissa käydään läpi keittiömestareiden toimenkuvaa Pirkanmaan Osuuskaupalla sekä perehdyttämisen määritelmiä. Tutkimusmenetelmänä käytettiin kvalitatiivista eli laadullista tutkimustapaa ja tutkimusaineisto kerättiin loka-marraskuussa 2014.
Haastatteluissa tuli hyvin esille keittiömestarien näkökulma perehdytykseen. Keittiömestarit kokivat perehdytyksen olevan tärkeä asia ja siihen kannattaa heidän mielestään käyttää aikaa ja resursseja. Perehdytysopas koettiin tarpeelliseksi apuvälineeksi perehdytykseen, mutta se ei saisi olla liian yksityiskohtainen. Tutkimuksessa saatiin selville paljon hyödyllistä tietoa jota voidaan käyttää perehdytysopasta luodessa. Tällaisia asioita olivat esimerkiksi perehdyttäjän nimeäminen sekä tukiverkoston tärkeys koko perehdytysprosessin aikana.