Taloustieto liiketoiminnan ohjaamisen tukena ravintola-alalla
Nissinen, Juulia (2014)
Nissinen, Juulia
HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014121019311
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014121019311
Tiivistelmä
Liikkeenjohdon vastuulla on omalla toiminnallaan ohjata yritystä taloudellisesti kannattavaan suuntaan. Haastava toimintaympäristö asettaa lisää paineita yrityksille. Yritysten on sopeuduttava, kehityttävä ja mukautettava omaa toimintaansa vastaamaan eri sidosryhmien tarpeisiin ja vaatimuksiin.
Tässä työssä keskitytään voittoa tavoittelevien yritysten taloudenhallintaan ja esitellään erilaisia keinoja tuloksellisuuden mittaamiseen ja arviointiin. Pääpainona on ravintolayrittäjien toiminnan kannalta keskeisimpien taloudellisten tunnuslukujen esittely. Työ on tehty toimeksiantona YritysHelsingille, joka tarjoaa maksutonta yritysneuvontaa pääkaupunkiseudulla toimiville yrityksille.
Tietoperustassa käsitellään talouden eri teemoja, kuten kannattavuutta, maksuvalmiutta ja vakavaraisuutta. Muita aiheita ovat rahoitus aina alkupääoman hankinnasta kriisira-hoitukseen sekä laskentatoimi. Ravintola-alalla raskas kulurakenne ja riittämätön tulorahoitus suhteessa kuluihin vaikeuttavat toiminnan pitämisessä kannattavana.
Tutkimusmenetelmänä tässä työssä on käytetty kvalitatiivista tutkimusmenetelmää, jotta syy-seuraussuhteet saataisiin paremmin selville. Ravintola-alan yrittäjiä on haastateltu henkilökohtaisesti, uutta yrittäjää ja hänen toimintaansa on lisäksi havainnoitu. Sidosryhmistä rahoittajille (Yrityspankki sekä Finnvera) sekä taloushallinnon parissa työskenteleville on lähetetty omat kyselylomakkeet. Osa haastatteluista toteutettiin kesällä 2013, loput syksyllä 2014.
Tuloksista käy ilmi että ravintola-alan yrittäjät kokevat suurimmiksi haasteikseen rahoituksen saamisen sekä taloudenhallinnan. Rahoittajat puolestaan haluavat oman riskienhallintansa takia varmistua lainanhakijan maksukyvystä, asiakasvalintaa tehdään sekä pankin että Finnveran puolella. Tilitoimiston tärkeimpänä tehtävänä on helpottaa yrittäjän taloushallinnollista taakkaa.
Asiasanat
Rahoitus, laskentatoimi, kannattavuus, maksuvalmius, vakavaraisuus
Tässä työssä keskitytään voittoa tavoittelevien yritysten taloudenhallintaan ja esitellään erilaisia keinoja tuloksellisuuden mittaamiseen ja arviointiin. Pääpainona on ravintolayrittäjien toiminnan kannalta keskeisimpien taloudellisten tunnuslukujen esittely. Työ on tehty toimeksiantona YritysHelsingille, joka tarjoaa maksutonta yritysneuvontaa pääkaupunkiseudulla toimiville yrityksille.
Tietoperustassa käsitellään talouden eri teemoja, kuten kannattavuutta, maksuvalmiutta ja vakavaraisuutta. Muita aiheita ovat rahoitus aina alkupääoman hankinnasta kriisira-hoitukseen sekä laskentatoimi. Ravintola-alalla raskas kulurakenne ja riittämätön tulorahoitus suhteessa kuluihin vaikeuttavat toiminnan pitämisessä kannattavana.
Tutkimusmenetelmänä tässä työssä on käytetty kvalitatiivista tutkimusmenetelmää, jotta syy-seuraussuhteet saataisiin paremmin selville. Ravintola-alan yrittäjiä on haastateltu henkilökohtaisesti, uutta yrittäjää ja hänen toimintaansa on lisäksi havainnoitu. Sidosryhmistä rahoittajille (Yrityspankki sekä Finnvera) sekä taloushallinnon parissa työskenteleville on lähetetty omat kyselylomakkeet. Osa haastatteluista toteutettiin kesällä 2013, loput syksyllä 2014.
Tuloksista käy ilmi että ravintola-alan yrittäjät kokevat suurimmiksi haasteikseen rahoituksen saamisen sekä taloudenhallinnan. Rahoittajat puolestaan haluavat oman riskienhallintansa takia varmistua lainanhakijan maksukyvystä, asiakasvalintaa tehdään sekä pankin että Finnveran puolella. Tilitoimiston tärkeimpänä tehtävänä on helpottaa yrittäjän taloushallinnollista taakkaa.
Asiasanat
Rahoitus, laskentatoimi, kannattavuus, maksuvalmius, vakavaraisuus