Neulosten tuntuominaisuuksien määrittäminen kaupallisissa tarkoituksissa
Karjalainen, Aarni (2014)
Karjalainen, Aarni
Tampereen ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014121019259
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014121019259
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää neulosten tuntuominaisuuksien määrittämismahdollisuuksia Ruokakeskon tuotetutkimusyksikössä. Sisällön tavoitteena on tukea käyttötavarapuolen analyysien kehittämistä sekä selvittää mahdollisia toteutustapoja tuntuominaisuuksien tunnistamiseen liittyen.
Neulosten käytettävyyteen liittyy käsite tunnusta eli siitä, miten ihminen kokee tuotteen esimerkiksi ihoaan vasten. Tuntuominaisuuksiin vaikuttavat useat eri tekijät, niin ihmisen fysiologiset ominaisuudet kuin neuloksen tuotannossa vaikuttavat muuttujat. K-Citymarketin ja Anttilan ostotoiminnassa ostajat ostavat neulostuotteita ulkomailta, jolloin heillä ei ole mahdollisuutta seurata tuotantoprosesseja valmistusmaissa. Neulosten fysikaalisten ja mekaanisten ominaisuuksien lisäksi olisi hyvä selvittää, voidaanko tuntuominaisuuksiin liittyviä ominaisuuksia luotettavasti testata Ruokakeskon tekstiililaboratorion olosuhteissa. Tuntuominaisuuksia on tutkittu vakavasti vasta 1970-luvulta lähtien. Niiden mittaamiseen on kehitetty useita eri järjestelmiä, jotka ovat kuitenkin hyvin monimutkaisia ja suunniteltu lähinnä suuren tekstiiliteollisuuden käyttöön. Tuntuominaisuuksia mittaavien järjestelmien yleiskatsauksen pohjalta tutkittiin kahden neulosten ominaisuuksia mittaavan testausstandardin hyödyntämistä ja soveltamismahdollisuuksia Ruokakeskon tekstiililaboratoriossa.
Suoritetun testauksen pohjalta voidaan todeta, että neulosten tuntuominaisuuksien määrittämistä varten on aluksi jatkokehitettävä työssä esitettyjä sovellettuja testausmenetelmiä. Tämän lisäksi on tärkeää kehittää yhteistyötä neulosten ostajien kanssa, jotka noudattavat neulosten hankinnassa Keskon laatukäsikirjaa. Opinnäytetyö toimii selvityksenä laatukäsikirjaa kehitettäessä.
Osa työstä on luottamuksellista tietoa, joka on poistettu julkisesta raportista.
Neulosten käytettävyyteen liittyy käsite tunnusta eli siitä, miten ihminen kokee tuotteen esimerkiksi ihoaan vasten. Tuntuominaisuuksiin vaikuttavat useat eri tekijät, niin ihmisen fysiologiset ominaisuudet kuin neuloksen tuotannossa vaikuttavat muuttujat. K-Citymarketin ja Anttilan ostotoiminnassa ostajat ostavat neulostuotteita ulkomailta, jolloin heillä ei ole mahdollisuutta seurata tuotantoprosesseja valmistusmaissa. Neulosten fysikaalisten ja mekaanisten ominaisuuksien lisäksi olisi hyvä selvittää, voidaanko tuntuominaisuuksiin liittyviä ominaisuuksia luotettavasti testata Ruokakeskon tekstiililaboratorion olosuhteissa. Tuntuominaisuuksia on tutkittu vakavasti vasta 1970-luvulta lähtien. Niiden mittaamiseen on kehitetty useita eri järjestelmiä, jotka ovat kuitenkin hyvin monimutkaisia ja suunniteltu lähinnä suuren tekstiiliteollisuuden käyttöön. Tuntuominaisuuksia mittaavien järjestelmien yleiskatsauksen pohjalta tutkittiin kahden neulosten ominaisuuksia mittaavan testausstandardin hyödyntämistä ja soveltamismahdollisuuksia Ruokakeskon tekstiililaboratoriossa.
Suoritetun testauksen pohjalta voidaan todeta, että neulosten tuntuominaisuuksien määrittämistä varten on aluksi jatkokehitettävä työssä esitettyjä sovellettuja testausmenetelmiä. Tämän lisäksi on tärkeää kehittää yhteistyötä neulosten ostajien kanssa, jotka noudattavat neulosten hankinnassa Keskon laatukäsikirjaa. Opinnäytetyö toimii selvityksenä laatukäsikirjaa kehitettäessä.
Osa työstä on luottamuksellista tietoa, joka on poistettu julkisesta raportista.