Potilaiden kokemuksia sairaalaruokailusta kirurgisella vuodeosastolla
Trogen, Jasmin; Ripatti, Jenni (2014)
Trogen, Jasmin
Ripatti, Jenni
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014120919136
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014120919136
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena on kuvailla kirurgisten potilaiden kokemuksia sairaalaruokailusta vuodeosastolla. Työn tavoitteena on kirurgisten potilaiden sairaalaruokailun kehittäminen. Opinnäytetyö on osa Metropolia Ammattikorkeakoulun ja Hus Hyks Operatiivisen tulosyksikön opinnäyteyhteistyötä. Opinnäytetyö toteutettiin hyödyntäen laadullista tutkimusmenetelmää. Aineisto kerättiin teemahaastatteluilla kymmeneltä kirurgisen vuodeosaston potilaalta. Haastattelut suoritettiin keväällä 2014. Saatu aineisto litteroitiin ja analysoitiin hyödyntäen sekä induktiivista että deduktiivista sisällönanalyysia. Tulokset kuvataan viiden teeman mukaisesti; sairaalaruoan maku ja lämpötila, ruokailuajat, ympäristö, annoksen koko ja ulkonäkö sekä hoitajien rooli ruokailussa. Teemat on nostettu esiin teoriatiedon pohjalta.
Tuloksista selvisi, että potilaat kokivat sairaalaruoan mauttomaksi ja kaipasivat siihen lisää suolaa. Ruokien lämpötila koettiin hyväksi, vaikka kokemuksien mukaan ruoan lämpötila vaihteli sen mukaan, monentenako ruokaa sai. Ruokailuajat koettiin sopiviksi, joskin ruokaa tarjoiltiin liian usein. Ympäristön viihtyisyys koettiin käytännöllisyyttä huonommaksi. Annosten ulkonäköä kehuttiin, mutta annoskoko koettiin usein liian suureksi. Hoitajien rooli ruokailussa koettiin erinomaisena.
Tuloksista selvisi, että potilaat kokivat sairaalaruoan mauttomaksi ja kaipasivat siihen lisää suolaa. Ruokien lämpötila koettiin hyväksi, vaikka kokemuksien mukaan ruoan lämpötila vaihteli sen mukaan, monentenako ruokaa sai. Ruokailuajat koettiin sopiviksi, joskin ruokaa tarjoiltiin liian usein. Ympäristön viihtyisyys koettiin käytännöllisyyttä huonommaksi. Annosten ulkonäköä kehuttiin, mutta annoskoko koettiin usein liian suureksi. Hoitajien rooli ruokailussa koettiin erinomaisena.