Ravitsemusohjausmateriaalin luominen : Case: SeAMK ravitsemusasiantuntijapalvelut
Roumio, Emmi (2014)
Roumio, Emmi
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014120518687
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014120518687
Tiivistelmä
Opinnäytetyönä luotiin ravitsemusohjausmateriaaleja Seinäjoen ammattikorkeakoulun tarjoamiin ravitsemusasiantuntijapalveluihin. Työssä perehdyttiin kansalli-siin suomalaisten työikäisten terveyttä ja ravitsemusta koskeviin tutkimuksiin sekä suosituksiin. Tutkimuksessa selvisi, että keskeiset ravitsemushaasteet ravintoainetasolla olivat kovan rasvan ja liiallisen suolan saanti sekä vähäinen kuidun ja folaatin saanti (Finravinto 2012, 125- 126). Näiden ja kentältä tulleiden havaintojen perusteella valittiin aiheet, jotka tukivat teoriaa sekä vastasivat havaittuihin ravitsemushaasteisiin.
Ravitsemushaasteet, joihin tässä työssä pureuduttiin, olivat kasvisten vähäinen käyttö, liiallisen energian saanti, lisääntynyt kovan rasvan saanti, suosituksiin nähden runsas suolan saanti ja vähäinen kuidun saanti. Näihin haasteisiin vastasivat viisi opasta. Kasvisten vähäiseen käyttöön luotiin opas, joka sisältää erilaisia ohjeita tehdä marinoituja salaatteja. Liiallisen energiansaantiin luotiin opas, johon on listattu valmisruokia, jotka sisältävät 350 kcal/annos ja ovat käteviä aterioita nautittavaksi esimerkiksi töihin mukaan otettavana lounaana. Viisaat valinnat kaupassa ja Paremmat valinnat ovat oppaita, joissa painotetaan arkivalintojen merkitystä terveyteen ja kovan rasvan saantiin. Liiallinen suolan saanti ja vähäinen kuidun saanti huomioitiin, kun valittiin leipäoppaan tuotteita.
Opinnäytetyön tuloksena saatiin viidestä eri aiheesta tehdyt ravitsemusohjausmateriaalit. Oppaat ovat informatiivisia, selkeitä ja helppolukuisia. Oppaissa on paljon esimerkkejä ja ohjeita, jotka vastaavat haasteisiin. Oppaisiin suunniteltiin yhtäläinen ulkoasu, joka tuki jokaista opasta ja sen tarkoitusperää.
Ravitsemushaasteet, joihin tässä työssä pureuduttiin, olivat kasvisten vähäinen käyttö, liiallisen energian saanti, lisääntynyt kovan rasvan saanti, suosituksiin nähden runsas suolan saanti ja vähäinen kuidun saanti. Näihin haasteisiin vastasivat viisi opasta. Kasvisten vähäiseen käyttöön luotiin opas, joka sisältää erilaisia ohjeita tehdä marinoituja salaatteja. Liiallisen energiansaantiin luotiin opas, johon on listattu valmisruokia, jotka sisältävät 350 kcal/annos ja ovat käteviä aterioita nautittavaksi esimerkiksi töihin mukaan otettavana lounaana. Viisaat valinnat kaupassa ja Paremmat valinnat ovat oppaita, joissa painotetaan arkivalintojen merkitystä terveyteen ja kovan rasvan saantiin. Liiallinen suolan saanti ja vähäinen kuidun saanti huomioitiin, kun valittiin leipäoppaan tuotteita.
Opinnäytetyön tuloksena saatiin viidestä eri aiheesta tehdyt ravitsemusohjausmateriaalit. Oppaat ovat informatiivisia, selkeitä ja helppolukuisia. Oppaissa on paljon esimerkkejä ja ohjeita, jotka vastaavat haasteisiin. Oppaisiin suunniteltiin yhtäläinen ulkoasu, joka tuki jokaista opasta ja sen tarkoitusperää.