Elintavoilla elinvoimaa yötyöhön
Kilpinen, Miia (2014)
Kilpinen, Miia
Mikkelin ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014120318227
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014120318227
Tiivistelmä
Epätyypilliset ja monimuotoiset työajat ovat lisääntyneet jatkuvasti myös Suomessa. Jo joka kolmas palkansaaja tekee vuorotyötä; heistä kolmannes myös yötyötä. Epäsäännölliset työajat kuormittavat työntekijää normaalia päivätyötä enemmän aiheuttaen erilaisia terveydellisiä ongelmia. Tämän vuoksi epäsäännöllistä työaikaa tekevien tulisikin kiinnittää erityistä huomiota elintapoihinsa turvatakseen terveytensä ja jaksamisensa. Sen lisäksi, että työhyvinvointi ja työkyky ovat tärkeitä paitsi yksilölle, ne vaikuttavat merkittävästi myös koko työyhteisöön sekä sen tekemään työn laatuun ja tuottavuuteen.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää yksilön elintapojen merkitystä työhyvinvoinnin ja työkyvyn muodostumiseen ja niiden ylläpitämiseen. Lisäksi opinnäytetyöllä pyrittiin löytämään yöravintolassa yötyötä tekeville keinoja entistä parempaan ravitsemukseen, liikuntaan ja nukkumiseen, joilla pystytään tukemaan terveyttä ja helpottamaan työssä jaksamista. Opinnäytetyössä käsitelläänkin viitekehyksenä työhyvinvointia, työkykyä sekä ravitsemus-, liikunta- ja unisuosituksia.
Opinnäytetyössä tehtiin tutkimus yötyötä tekevien työntekijöiden ruokailu-, liikunta- ja nukkumistottumuksista kesällä 2014. Tutkimusmenetelminä käytettiin kahta laadullista menetelmää, jotka olivat kyselylomake ja päiväkirja, jolloin voidaan puhua triangulaatiosta eli monimetodisesta lähestymistavasta. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, kuinka ravitsemus-, liikunta- ja unisuositukset toteutuvat työntekijöiden elintavoissa, mutta myös yövuorojen vaikutusta elintapoihin. Työntekijälähtöisen tutkimuksen avulla pyrittiin saamaan työntekijät havainnoimaan itse paremmin elintapojaan.
Tuloksena opinnäytetyössä saatiin tietoa siitä, miten paljon työntekijöillä on tietoutta erilaisista suosituksista, ja kuinka suositukset toteutuvat heidän elintavoissaan.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää yksilön elintapojen merkitystä työhyvinvoinnin ja työkyvyn muodostumiseen ja niiden ylläpitämiseen. Lisäksi opinnäytetyöllä pyrittiin löytämään yöravintolassa yötyötä tekeville keinoja entistä parempaan ravitsemukseen, liikuntaan ja nukkumiseen, joilla pystytään tukemaan terveyttä ja helpottamaan työssä jaksamista. Opinnäytetyössä käsitelläänkin viitekehyksenä työhyvinvointia, työkykyä sekä ravitsemus-, liikunta- ja unisuosituksia.
Opinnäytetyössä tehtiin tutkimus yötyötä tekevien työntekijöiden ruokailu-, liikunta- ja nukkumistottumuksista kesällä 2014. Tutkimusmenetelminä käytettiin kahta laadullista menetelmää, jotka olivat kyselylomake ja päiväkirja, jolloin voidaan puhua triangulaatiosta eli monimetodisesta lähestymistavasta. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, kuinka ravitsemus-, liikunta- ja unisuositukset toteutuvat työntekijöiden elintavoissa, mutta myös yövuorojen vaikutusta elintapoihin. Työntekijälähtöisen tutkimuksen avulla pyrittiin saamaan työntekijät havainnoimaan itse paremmin elintapojaan.
Tuloksena opinnäytetyössä saatiin tietoa siitä, miten paljon työntekijöillä on tietoutta erilaisista suosituksista, ja kuinka suositukset toteutuvat heidän elintavoissaan.