"Makuja arkikeittiöstä" -ruoanlaittokurssi tukea tarvitseville nuorille
Peltomaa, Outi (2014)
Peltomaa, Outi
Satakunnan ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014120117609
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014120117609
Tiivistelmä
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tavoitteena oli edistää lievästi kehitysvammaisten nuorten omatoimisuutta keittiössä. Tarkoituksena oli suunnitella ja toteuttaa ”Makuja arkikeittiöstä” – ruoanlaittokurssi tukea tarvitseville nuorille, jossa he oppisivat valmistamaan turvallisesti helppoa ja terveellistä ruokaa. Opinnäytetyö tehtiin yhteistyössä Satakunnan ammattikorkeakoulun, kansalaisopisto Otsolan ja ammattiopisto Luovin kanssa. Kurssi toteutettiin viisi kertaa ja osallistujia oli kuusi. Opinnäytetyön ensimmäisessä osassa käsitellään terveellistä ravitsemusta sekä ruoanlaiton merkitystä ihmisen hyvinvoinnille, ja toisessa osassa käsitellään kehitysvammaisuutta, omatoimisuutta ja ruoanlaiton tukemista.
Opinnäytetyössä käytettiin neljää eri tutkimusmenetelmää, joita olivat kurssin pilotointi, osallistuva havainnointi, opinnäytetyöpäiväkirjan pitäminen sekä palautteenanto kyselylomakkeen avulla. Ruoanlaittokurssia varten tehtiin kuvitetut selkokieliset ruokaohjeet, joiden avulla kurssilaiset työskentelisivät itsenäisemmin. Opinnäytetyön tuloksena kuvitetut selkokieliset ruokaohjeet laitettiin SAMKin kaikille.fi – sivuille ”Koti”-osioon.
Kurssin myötä tärkeimmiksi asioiksi nousivat ajankäyttö, avustajien riittävä määrä, kurssilaisten kognitiivisen tason ja erityisruokavalioiden huomioiminen sekä kuvien käyttö ja struktuuri. Haastavinta kurssilaisille oli mittaaminen ja eri ruokien tunnistaminen. Opinnäytetyön tuloksena voidaan todeta, että kurssin nuorista yksi sai kurssista tarkoituksenmukaisen hyödyn. Muut kurssilaiset saivat hyvää kokemusta ruoanlaitosta sekä mahdollisuuden työskennellä itsenäisesti. Heille tärkeiksi asioiksi muodostuivat ruokaohjeiden kokeileminen yhdessä avustajien kanssa, onnistumisen kokemukset, itsevarmuuden kasvu, mukava vapaa-ajan vietto sekä ruokailu yhdessä.
Tästä opinnäytetyöstä kansalaisopisto Otsola sai valmiin kurssipohjan ja materiaalit, joita voidaan käyttää jatkossa vastaavan kurssin toteuttamiseen. Ammattiopisto Luovin oppilaat saivat hyvää kokemusta kurssista. Kurssi antoi mahdollisuuden oppia ja perehtyä ruoanlaittoon tutussa ja turvallisessa oppimisympäristössä heidän erityistarpeensa huomioiden. Palkitsevinta oli kurssilaisten into ja halu oppia. Tämä näkyi joka kurssikerralla nuorten aktiivisuutena. Tulevana sosiaalialan ammattilaisena sain varmuutta ohjaajana ja koen, että ammattitaitoni kokkina kehittyi. Opinnäytetyötä voidaan käyttää jatkossa esimerkiksi muuttovalmennukseen tai kehitysvammaisten asuntoloihin.
Opinnäytetyössä käytettiin neljää eri tutkimusmenetelmää, joita olivat kurssin pilotointi, osallistuva havainnointi, opinnäytetyöpäiväkirjan pitäminen sekä palautteenanto kyselylomakkeen avulla. Ruoanlaittokurssia varten tehtiin kuvitetut selkokieliset ruokaohjeet, joiden avulla kurssilaiset työskentelisivät itsenäisemmin. Opinnäytetyön tuloksena kuvitetut selkokieliset ruokaohjeet laitettiin SAMKin kaikille.fi – sivuille ”Koti”-osioon.
Kurssin myötä tärkeimmiksi asioiksi nousivat ajankäyttö, avustajien riittävä määrä, kurssilaisten kognitiivisen tason ja erityisruokavalioiden huomioiminen sekä kuvien käyttö ja struktuuri. Haastavinta kurssilaisille oli mittaaminen ja eri ruokien tunnistaminen. Opinnäytetyön tuloksena voidaan todeta, että kurssin nuorista yksi sai kurssista tarkoituksenmukaisen hyödyn. Muut kurssilaiset saivat hyvää kokemusta ruoanlaitosta sekä mahdollisuuden työskennellä itsenäisesti. Heille tärkeiksi asioiksi muodostuivat ruokaohjeiden kokeileminen yhdessä avustajien kanssa, onnistumisen kokemukset, itsevarmuuden kasvu, mukava vapaa-ajan vietto sekä ruokailu yhdessä.
Tästä opinnäytetyöstä kansalaisopisto Otsola sai valmiin kurssipohjan ja materiaalit, joita voidaan käyttää jatkossa vastaavan kurssin toteuttamiseen. Ammattiopisto Luovin oppilaat saivat hyvää kokemusta kurssista. Kurssi antoi mahdollisuuden oppia ja perehtyä ruoanlaittoon tutussa ja turvallisessa oppimisympäristössä heidän erityistarpeensa huomioiden. Palkitsevinta oli kurssilaisten into ja halu oppia. Tämä näkyi joka kurssikerralla nuorten aktiivisuutena. Tulevana sosiaalialan ammattilaisena sain varmuutta ohjaajana ja koen, että ammattitaitoni kokkina kehittyi. Opinnäytetyötä voidaan käyttää jatkossa esimerkiksi muuttovalmennukseen tai kehitysvammaisten asuntoloihin.