Elintarvikeketjun vertikaalinen yhteistyö
Mäntymaa, Soila (2014)
Mäntymaa, Soila
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014112917504
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014112917504
Tiivistelmä
Kotimainen ruuantuotanto pellolta pöytään kulkee niin sanotussa elintarvikeketjussa. Siihen kuuluvat alkutuotanto, elintarviketeollisuus sekä kaupat ja ravintolat. Ketjuun voidaan lukea myös tuotantopanosteollisuus, asiantuntijaorganisaatiot, kuljetus ja kuluttajat. Koko elintarvikeketjun on toimittava yhteistyössä, jotta kotimainen ruuantuotanto pysyy kilpailukykyisenä ja kuluttajille saadaan laadukkaita ja kysyntään vastaavia tuotteita vastuullisesti. Yritysten välisellä yhteistyöllä tavoitellaan tuottavuuden parantamista, kilpailukykyä ja hyötyä kaikille osapuolille.
Tutkimuksessa kartoitettiin eteläpohjalaisten elintarvikealan yritysten ja organisaatioiden kokemuksia yhteistyöstä elintarvikeketjun eri vaiheiden toimijoiden välillä eli vertikaalisesta yhteistyöstä elintarvikeketjussa. Lisäksi selvitettiin yritysten ja organisaatioiden ajatuksia elintarvikeketjun yhteistyön kehitystarpeista ja pohdittiin ratkaisumahdollisuuksia. Tutkimus toteutettiin teemahaastatteluna 20 paikalliselle elintarvikeketjun yritykselle ja organisaatiolle.
Tutkimuksessa todettiin, että yhteistyö elintarvikeketjussa koettiin tärkeäksi. Leimallista oli valmiiden verkostojen hyödyntäminen ja yhteistyön alun sattumanvaraisuus, kertaalleen aloitettujen yhteistyökumppanuuksien jatkaminen ja matala organisointi. Tavoitteena oli pääosin taloudellinen tulos joko suoraan tai esimerkiksi markkinoinnin kautta, ja win/win -tilanteen tärkeyttä korostettiin. Jatkon suhteen toimijat olivat avoimin mielin mutteivät erityisen aktiivisia. Yhteistyössä toimimisen kehityskohteiksi koettiin aktiivisuuden, resursoinnin ja yhteisymmärryksen lisääminen sekä viestinnän tärkeys. Konkreettisena tarpeena nousi esiin koordinointi pienten paikallisten tuottajien ja kauppojen sekä ravintoloiden välillä. Koko elintarvikeketjun kehitystarpeita olivat ketjun läpinäkyvyys, avoimuus toimijoiden välillä, pitkäjänteisyys ja ketjun yhteisiin tavoitteisiin tähtääminen kilpailemisen sijaan. Keskinäisestä luottamuksesta ja vastavuoroisuudesta koostuvan sosiaalisen pääoman lisääminen olisi tärkeä tekijä elintarvikeketjua kehitettäessä.
Tutkimuksessa kartoitettiin eteläpohjalaisten elintarvikealan yritysten ja organisaatioiden kokemuksia yhteistyöstä elintarvikeketjun eri vaiheiden toimijoiden välillä eli vertikaalisesta yhteistyöstä elintarvikeketjussa. Lisäksi selvitettiin yritysten ja organisaatioiden ajatuksia elintarvikeketjun yhteistyön kehitystarpeista ja pohdittiin ratkaisumahdollisuuksia. Tutkimus toteutettiin teemahaastatteluna 20 paikalliselle elintarvikeketjun yritykselle ja organisaatiolle.
Tutkimuksessa todettiin, että yhteistyö elintarvikeketjussa koettiin tärkeäksi. Leimallista oli valmiiden verkostojen hyödyntäminen ja yhteistyön alun sattumanvaraisuus, kertaalleen aloitettujen yhteistyökumppanuuksien jatkaminen ja matala organisointi. Tavoitteena oli pääosin taloudellinen tulos joko suoraan tai esimerkiksi markkinoinnin kautta, ja win/win -tilanteen tärkeyttä korostettiin. Jatkon suhteen toimijat olivat avoimin mielin mutteivät erityisen aktiivisia. Yhteistyössä toimimisen kehityskohteiksi koettiin aktiivisuuden, resursoinnin ja yhteisymmärryksen lisääminen sekä viestinnän tärkeys. Konkreettisena tarpeena nousi esiin koordinointi pienten paikallisten tuottajien ja kauppojen sekä ravintoloiden välillä. Koko elintarvikeketjun kehitystarpeita olivat ketjun läpinäkyvyys, avoimuus toimijoiden välillä, pitkäjänteisyys ja ketjun yhteisiin tavoitteisiin tähtääminen kilpailemisen sijaan. Keskinäisestä luottamuksesta ja vastavuoroisuudesta koostuvan sosiaalisen pääoman lisääminen olisi tärkeä tekijä elintarvikeketjua kehitettäessä.