"Osasinko minä oikeasti leipoa itse?" : Lapsilähtöisen toiminnan ohjaaminen ja kehittäminen kuvallisia leivontaohjeita apuna käyttäen
Koistinen, Susanna; Laho, Miia (2014)
Koistinen, Susanna
Laho, Miia
Savonia-ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014112717199
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014112717199
Tiivistelmä
Toiminnallisen opinnäytetyömme aiheena oli kehittää lapsilähtöisiä leivontatuokioita päivähoidossa oleville lapsille. Leivontatuokioiden lisäksi kehitimme kuvallisen reseptivihkon, minkä avulla reseptien lukeminen oli helppoa myös lapsille leivontatuokiolla. Reseptivihkon toteutuksessa on huomioitu myös erityisruokavaliota käyttävät lapset. Valmiiksi testattuja reseptejä apuna käyttäen leipominen onnistuu myös erityisruokavaliota käyttäviltä lapsilta.
Toiminnallinen opinnäytetyö tehtiin yhteistyössä PikkuKengurun Koti Oy:n sekä Ylä-Savon ammattiopiston elintarvikealan kanssa. Leivontatuokioihin osallistuneet lapset olivat 5–6-vuotiaita lapsia PikkuKengurun päiväkodista. Tuokioita pidettiin lapsille seitsemän kertaa ja sen lisäksi pidettiin huoltajille kahvittelutilaisuus, missä huoltajat saivat enemmän tietoa opinnäytetyöstämme, etenkin sen toiminnallisesta osasta.
Tavoitteena oli tuoda päiväkodille erilaista toimintaa, josta lapset saisivat uusia kokemuksia sekä mahdollisuuksia oppia toiminnan kautta. Kehittämällämme reseptivihkolla haluaisimme myös olla innostamassa perheitä leipomaan yhdessä ja olla tuomassa helposti luettavia reseptejä käyttöön kenelle tahansa. Toimintana leivonta sopii kaikenikäisille. Kuvallisista ohjeista on apua myös muillekin kuin lapsille, kuten henkilöille joilla on lukemis- ja kirjoittamisvaikeuksia tai heikon suomenkielentaidon omaavan ryhmän ohjaamisessa, jolloin kuvalliset ohjeet tukevat reseptien ohjeiden ymmärtämistä. Arjentaitojen hiipuminen on nykyään paljon esillä oleva aihe, johon työllämme halusimme vastata. Lapsilähtöisesti toteutettuna leivonta antoi lapselle onnistumisen kokemuksia ja mahdollisuuden oppia asioita tekemällä.
Toiminnallinen opinnäytetyö tehtiin yhteistyössä PikkuKengurun Koti Oy:n sekä Ylä-Savon ammattiopiston elintarvikealan kanssa. Leivontatuokioihin osallistuneet lapset olivat 5–6-vuotiaita lapsia PikkuKengurun päiväkodista. Tuokioita pidettiin lapsille seitsemän kertaa ja sen lisäksi pidettiin huoltajille kahvittelutilaisuus, missä huoltajat saivat enemmän tietoa opinnäytetyöstämme, etenkin sen toiminnallisesta osasta.
Tavoitteena oli tuoda päiväkodille erilaista toimintaa, josta lapset saisivat uusia kokemuksia sekä mahdollisuuksia oppia toiminnan kautta. Kehittämällämme reseptivihkolla haluaisimme myös olla innostamassa perheitä leipomaan yhdessä ja olla tuomassa helposti luettavia reseptejä käyttöön kenelle tahansa. Toimintana leivonta sopii kaikenikäisille. Kuvallisista ohjeista on apua myös muillekin kuin lapsille, kuten henkilöille joilla on lukemis- ja kirjoittamisvaikeuksia tai heikon suomenkielentaidon omaavan ryhmän ohjaamisessa, jolloin kuvalliset ohjeet tukevat reseptien ohjeiden ymmärtämistä. Arjentaitojen hiipuminen on nykyään paljon esillä oleva aihe, johon työllämme halusimme vastata. Lapsilähtöisesti toteutettuna leivonta antoi lapselle onnistumisen kokemuksia ja mahdollisuuden oppia asioita tekemällä.