Ikäihmisten kokemuksia ruokailutilanteista asumisyksiköissä
Sillanpää, Suvi (2014)
Sillanpää, Suvi
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014112516617
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014112516617
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää ikäihmisten kokemuksia asumisyksiköiden arkiruokailusta Etelä-Pohjanmaan alueella. Tutkimusongelmat olivat: Miten ikäihmiset kokevat ruokailun ja mikä merkitys sillä on heidän arjelleen? Miten ruokailutilanteita voitaisiin parantaa? Mitkä ovat ruokailutilanteisiin vaikuttavat muut tekijät?
Opinnäytetyön tavoitteena oli lisätä ikäihmisten asemaa asumisyksiköissä ja tuoda heidän näkemyksiään esille ruokailuun liittyen, sekä samalla tuoda ruokailun tärkeyttä esille. Opinnäytetyöstä hyötyvät ruokailutilanteiden kehittämisen kannalta sekä ikäihmiset että ikäihmisille tarkoitettujen asumisyksiköiden henkilökunta.
Opinnäytetyön menetelmänä käytettiin kvalitatiivista eli laadullista menetelmää ja teemahaastattelua aineiston keräämiseen. Aineisto kerättiin yhdessä Nautinnollista ruokailua (NauRu) –hankkeen kanssa, Etelä-Pohjanmaan alueella syksyllä 2013. Hankkeeseen osallistui yhteensä seitsemän erilaista ikäihmisille tarkoitettuja asumisyksiköitä. Osallistuneet olivat pääsääntöisesti yli 70–vuotiaita. Aineisto analysoitiin käyttäen kvalitatiiviselle menetelmälle tyypillistä aineistolähtöistä analyysiä
Haastattelulomakkeen avulla saaduista tuloksista ilmeni, että haastateltavat olivat pääosin tyytyväisiä asumisyksiköissä järjestettävään ruokailuun. Henkilökunnalla oli suuri rooli ruokailutilanteissa. Haastatteluiden mukaan oli ikäihmisten mielipiteiden kuunteleminen ja huomioiminen ruokailutilanteissa. Myös omaisten vierailut koettiin erittäin tärkeinä. Omaisista ikäihmiset saivat voimaa ja energiaa arkeensa. Jatkossa olisi hyödyllistä tutkia, miten ikäihmisten omia toiveita saataisiin esiin rohkeammin ruokailutilanteissa ja muissa ikäihmistä koskevissa tilanteissa.
Opinnäytetyön tavoitteena oli lisätä ikäihmisten asemaa asumisyksiköissä ja tuoda heidän näkemyksiään esille ruokailuun liittyen, sekä samalla tuoda ruokailun tärkeyttä esille. Opinnäytetyöstä hyötyvät ruokailutilanteiden kehittämisen kannalta sekä ikäihmiset että ikäihmisille tarkoitettujen asumisyksiköiden henkilökunta.
Opinnäytetyön menetelmänä käytettiin kvalitatiivista eli laadullista menetelmää ja teemahaastattelua aineiston keräämiseen. Aineisto kerättiin yhdessä Nautinnollista ruokailua (NauRu) –hankkeen kanssa, Etelä-Pohjanmaan alueella syksyllä 2013. Hankkeeseen osallistui yhteensä seitsemän erilaista ikäihmisille tarkoitettuja asumisyksiköitä. Osallistuneet olivat pääsääntöisesti yli 70–vuotiaita. Aineisto analysoitiin käyttäen kvalitatiiviselle menetelmälle tyypillistä aineistolähtöistä analyysiä
Haastattelulomakkeen avulla saaduista tuloksista ilmeni, että haastateltavat olivat pääosin tyytyväisiä asumisyksiköissä järjestettävään ruokailuun. Henkilökunnalla oli suuri rooli ruokailutilanteissa. Haastatteluiden mukaan oli ikäihmisten mielipiteiden kuunteleminen ja huomioiminen ruokailutilanteissa. Myös omaisten vierailut koettiin erittäin tärkeinä. Omaisista ikäihmiset saivat voimaa ja energiaa arkeensa. Jatkossa olisi hyödyllistä tutkia, miten ikäihmisten omia toiveita saataisiin esiin rohkeammin ruokailutilanteissa ja muissa ikäihmistä koskevissa tilanteissa.