Vehnätärkkelysprosessi : hygienian huomioiminen suunnittelussa
Pitkänen, Tommi (2014)
Pitkänen, Tommi
Turun ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014091814075
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014091814075
Tiivistelmä
Elomatic-Statech vehnätärkkelysprosessi on Elomatic Oy:n omistama kansainvälisesti tunnettu vehnätärkkelyksen tuotantoteknologia, joka pystyy hyödyntämään lähes kaikenlaatuisen raaka-aineen ja tuottamaan siitä minimaalisella tuoreveden kulutuksella ja korkealla saannolla korkealaatuista natiivitärkkelystä ja gluteenia. Vehnän prosessoinnissa syntyy lisäksi sivutuotejae, josta voidaan valmistaa esimerkiksi eläinrehua ja B-tärkkelyssiirappia.
Vehnätärkkelysprosessin tuotteita käytetään elintarvikkeissa raaka-aineina, eläinrehuna ja rehun raaka-aineina. Tästä syystä prosessin tulee täyttää elintarvike- ja rehuntuotantoa koskevat hygieniamääräykset ja lait.
Opinnäytetyön tarkoituksena on toimia oppaana hygienian huomioimisesta Elomatic-Statech prosessin suunnittelussa. Se on tarkoitettu ennen kaikkea Elomatic Oy:n suunnittelijoille, joilla ei ole aiempaa kokemusta Elomatic-Statech prosessista. Tässä opinnäytetyössä esitellään Elomatic-Statech prosessi ja tuodaan esille hygienianäkökantoja jotka tulisi suunnittelussa huomioida. Opinnäytetyössä käsitellään lyhyesti vehnätärkkelysprosessia koskevia lakeja ja määräyksiä sekä esitellään joitakin laite- ja laitoshygienia-alan järjestöjä, jotka antavat neuvontaa ja ohjeita laitoksen ja laitteiden hygieeniseen suunnitteluun. Opinnäytetyössä käydään läpi tuotteiden hygieenisiä laatuvaatimuksia, keskeisimmät kontrolloitavat mikrobit ja hygieenisen riskin aiheuttavat kontaminaatioreitit. Lisäksi käsitellään Elomatic-Statech prosessin HACCP-periaatteella määritellyt hygienian kannalta kriittisimmät osaprosessit ja hygienian huomioiminen niissä sekä hygienian huomioiminen esimerkiksi layout- ja putkisto-suunnittelussa.
Vehnätärkkelysprosessin tuotteita käytetään elintarvikkeissa raaka-aineina, eläinrehuna ja rehun raaka-aineina. Tästä syystä prosessin tulee täyttää elintarvike- ja rehuntuotantoa koskevat hygieniamääräykset ja lait.
Opinnäytetyön tarkoituksena on toimia oppaana hygienian huomioimisesta Elomatic-Statech prosessin suunnittelussa. Se on tarkoitettu ennen kaikkea Elomatic Oy:n suunnittelijoille, joilla ei ole aiempaa kokemusta Elomatic-Statech prosessista. Tässä opinnäytetyössä esitellään Elomatic-Statech prosessi ja tuodaan esille hygienianäkökantoja jotka tulisi suunnittelussa huomioida. Opinnäytetyössä käsitellään lyhyesti vehnätärkkelysprosessia koskevia lakeja ja määräyksiä sekä esitellään joitakin laite- ja laitoshygienia-alan järjestöjä, jotka antavat neuvontaa ja ohjeita laitoksen ja laitteiden hygieeniseen suunnitteluun. Opinnäytetyössä käydään läpi tuotteiden hygieenisiä laatuvaatimuksia, keskeisimmät kontrolloitavat mikrobit ja hygieenisen riskin aiheuttavat kontaminaatioreitit. Lisäksi käsitellään Elomatic-Statech prosessin HACCP-periaatteella määritellyt hygienian kannalta kriittisimmät osaprosessit ja hygienian huomioiminen niissä sekä hygienian huomioiminen esimerkiksi layout- ja putkisto-suunnittelussa.