Sustainability in Hotel Facilities : A Case Study: Original Sokos Hotel Villa
Järvensivu, Jenny (2014)
Järvensivu, Jenny
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014061112635
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014061112635
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia hotellitilojen ekologista kestävyyttä ja mitkä ovat parhaimpia käytäntöjä hotellin ollakseen ekologisesti kestävä. Opinnäytetyön toimeksiantaja oli Original Sokos Hotel Villa. Hotelli on keskisuuri keskustahotelli, joka sijaitsee Tampereella. Opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia Original Sokos Hotel Villan ympäristövaikutukset ja mitä käytäntöjä Original Sokos Hotel Villan pitäisi tehdä parantaakseen ekologista kestävyyttään ja vähentääkseen ympäristövaikutuksiaan.
Tietoperusta pohjautui kestävän kehityksen määritelmiin ja hotellien ympäristövaikutuksiin. Tutkittavat aihealueet määräytyivät yleisimpien ympäristömerkkien kriteereiden mukaisesti, joita käytetään yritysten ekologisuuden arviointiin. Joka aihealueessa käytiin läpi vähiten ympäristöä kuormittavat käytänteet. Tutkimuskysymysten vastaamiseen käytettiin kvalitatiivisia haastatteluita ja omaa havainnointia. Haastateltavat valittiin käyttämällä otannassa omaa harkintaa, jossa tekijä todensi sidosryhmien avainedustajat, jotka pystyivät parhaiten vastaamaan tutkimuskysymyksiin. Haastattelukysymykset olivat yhdistelmä strukturoituja ja puolistrukturoituja haastatteluja. Joissain kysymyksissä vastaukset olivat annettu etukäteen ja osassa heidän piti vastata käyttäen omia sanojaan.
Tuloksista ilmeni, että Original Sokos Hotel Villa toteuttaa jo valtaosaa ekologisen kestävyyden käytännöistä. Toiminnat ohjautuvat Joutsenmerkin suositusten mukaisesti. Kehitysideaksi tekijä ehdotti oman ympäristönhallintajärjestelmän kehittämistä, joka mahdollistaisi kulutuksen seurannan ja vertailukehittämisen. Jatkotutkimuksia voisi toteuttaa sosiaalisen kestävyyden näkökulmasta.
Tietoperusta pohjautui kestävän kehityksen määritelmiin ja hotellien ympäristövaikutuksiin. Tutkittavat aihealueet määräytyivät yleisimpien ympäristömerkkien kriteereiden mukaisesti, joita käytetään yritysten ekologisuuden arviointiin. Joka aihealueessa käytiin läpi vähiten ympäristöä kuormittavat käytänteet. Tutkimuskysymysten vastaamiseen käytettiin kvalitatiivisia haastatteluita ja omaa havainnointia. Haastateltavat valittiin käyttämällä otannassa omaa harkintaa, jossa tekijä todensi sidosryhmien avainedustajat, jotka pystyivät parhaiten vastaamaan tutkimuskysymyksiin. Haastattelukysymykset olivat yhdistelmä strukturoituja ja puolistrukturoituja haastatteluja. Joissain kysymyksissä vastaukset olivat annettu etukäteen ja osassa heidän piti vastata käyttäen omia sanojaan.
Tuloksista ilmeni, että Original Sokos Hotel Villa toteuttaa jo valtaosaa ekologisen kestävyyden käytännöistä. Toiminnat ohjautuvat Joutsenmerkin suositusten mukaisesti. Kehitysideaksi tekijä ehdotti oman ympäristönhallintajärjestelmän kehittämistä, joka mahdollistaisi kulutuksen seurannan ja vertailukehittämisen. Jatkotutkimuksia voisi toteuttaa sosiaalisen kestävyyden näkökulmasta.