Snadi-pillimehujen reseptien uudistus : Sokerin vähentäminen pillimehutuotteista
Heimonen, Sari (2014)
Heimonen, Sari
Hämeen ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014060912291
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014060912291
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli uudistaa VIP-Juicemaker Oy:n Snadi-pillimehutuotteiden reseptit. Työn lähtökohtana oli vähentää sokeria noin 10 % sekä vaihtaa keinotekoiset raaka-aineet luontaisiin, kuitenkin säilyttäen Snadien tunnusomainen makumaailma. Taustalla on juomateollisuudessa vallitseva trendi vähäsokerisemmasta ja luonnollisemmasta tuotteesta. Myös koko elintarvikealaa koskevan pakkausmerkintäuudistuksen takia reseptiuudistus oli ajankohtainen.
Reseptiuudistus päätettiin toteuttaa kompensoimalla sokerivähennyksen aiheuttamat muutokset makeutusaromeilla. Makeutusaromien erityisen luonteen vuoksi yritysyhteistyö makeutusaromivalmistajien kanssa tässä kohtaa oli tärkeää, jotta lopputuotteista saatiin mahdollisimman laadukkaita. Makeutusaromeja tutkittiin myös työn kirjallisuusosiossa.
Reseptiuudistus toteutettiin monessa osassa, ja sitä pohjustettiin erilaisilla alustavilla tutkimuksilla. Reseptiuudistuksessa tavoitteena oli löytää aistinvaraisilta ominaisuuksiltaan alkuperäisiä Snadeja vastaavat reseptit. Työssä suoritettiin useita aistinvaraisia arviointitilaisuuksia. Arviointeja pidettiin sekä VIP-Juicemaker Oy:n tiloissa että HAMK:n Visamäen toimipisteen elintarvikelaboratoriossa.
Kolmelle neljästä Snadi-mausta löydettiin uudet, tavoitteiden mukaiset reseptit. Päärynäjuoman osalta kehitystyö jatkui vielä tämän opinnäytetyön ulkopuolelle. Lisäksi tässä opinnäytetyössä tehtyjä huomioita makeutusaromien käytöstä voidaan käyttää tuotekehityksessä jatkossakin.
Reseptiuudistus päätettiin toteuttaa kompensoimalla sokerivähennyksen aiheuttamat muutokset makeutusaromeilla. Makeutusaromien erityisen luonteen vuoksi yritysyhteistyö makeutusaromivalmistajien kanssa tässä kohtaa oli tärkeää, jotta lopputuotteista saatiin mahdollisimman laadukkaita. Makeutusaromeja tutkittiin myös työn kirjallisuusosiossa.
Reseptiuudistus toteutettiin monessa osassa, ja sitä pohjustettiin erilaisilla alustavilla tutkimuksilla. Reseptiuudistuksessa tavoitteena oli löytää aistinvaraisilta ominaisuuksiltaan alkuperäisiä Snadeja vastaavat reseptit. Työssä suoritettiin useita aistinvaraisia arviointitilaisuuksia. Arviointeja pidettiin sekä VIP-Juicemaker Oy:n tiloissa että HAMK:n Visamäen toimipisteen elintarvikelaboratoriossa.
Kolmelle neljästä Snadi-mausta löydettiin uudet, tavoitteiden mukaiset reseptit. Päärynäjuoman osalta kehitystyö jatkui vielä tämän opinnäytetyön ulkopuolelle. Lisäksi tässä opinnäytetyössä tehtyjä huomioita makeutusaromien käytöstä voidaan käyttää tuotekehityksessä jatkossakin.