Ravintola-alan työntekijöiden suhtautuminen elintarvikkeiden geenimuunteluun
Lehto, Olli (2014)
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014060311547
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014060311547
Tiivistelmä
Geenimuuntelu ja GMO-sana on tämän päivän mediakeskustelussa noussut entistä ajankohtaisemmaksi aiheeksi. Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on selvittää, mikä on geenimuuntelun nykytilanne ja miten Helsingin seudun ravintola-alan ammattilaiset siihen suhtautuvat. Suomessa ja Euroopassa GM-tuotteita on elintarvikekäyttöön vielä hyvin vähän verrattuna muuhun maailmaan. Suurimmat GMO-markkinat ovat Pohjois-Amerikassa ja GMO-liiketoiminta on keskittynyt kuudelle suurelle monikansalliselle maatalousyritykselle, joista suurin on Monsanto. Suomessa ei tällä hetkellä ole tarjolla yhtään täysin GM-elintarvikkeita eikä maataloudessa viljellä ravinnoksi GM-kasveja. Suomen lainsäädännön mukaan geenimuuntelusta tulee ilmoittaa elintarvikkeen pakkausmerkinnässä, jos GMO:ta on tuotteessa yli 0,9 prosenttia.
Opinnäytetyö keskittyy ensisijaisesti kertomaan geenimuunnelluista elintarvikkeista ja työn tavoite on saada vastaukset kolmeen tutkimusongelmaan; kuinka hyvin Helsingin seudun ravintola-alalla työskentelevät tietävät GM-elintarvikkeista, mikä on heidän suhtautumisensa niiden käyttöön ravintola ruoan raaka-aineena ja mikä on GM-elintarvikkeiden tulevaisuus ravintola-alalla? Opinnäytetyö on tutkimustyyppinen työ ja se on tehty ilman toimeksiantajaa. Tutkimusongelmiin etsittiin vastauksia kyselylomakkeen avulla. Kyselylomakkeeseen vastasi Helsingin seudun ravintoloiden työntekijöitä sekä omassa lähipiirissäni ravintola-alalla työskenteleviä henkilöitä. Tutkimukseen otti osaa yhteensä 79 vastaajaa.
Tutkimuksen perusteella Helsingin seudulla ravintola-alalla työskentelevät eivät tiedä kovinkaan paljon GMO-elintarvikkeista. Suurin osa vastanneista ei myöskään halua käyttää näitä tuotteita ravintolaruoassa nyt eikä tulevaisuudessa. Geenimuuntelua elintarvikkeissa ei myöskään pidetty enemmistön mielestä hyvänä asiana ja kaikesta geenimuuntelusta pitäisi ilmoittaa elintarvikkeiden pakkauksissa. Naispuoliset vastaajat olivat yleisesti enemmän GMO-elintarvikkeita vastaan kuin miehet. Opinnäytetyön tulokset ovat samoilla linjoilla Taloustutkimuksen (2011) ja MTK:n (2014) tutkimusten kanssa koskien suomalaisten mielipiteitä GMO:sta.
Opinnäytetyö keskittyy ensisijaisesti kertomaan geenimuunnelluista elintarvikkeista ja työn tavoite on saada vastaukset kolmeen tutkimusongelmaan; kuinka hyvin Helsingin seudun ravintola-alalla työskentelevät tietävät GM-elintarvikkeista, mikä on heidän suhtautumisensa niiden käyttöön ravintola ruoan raaka-aineena ja mikä on GM-elintarvikkeiden tulevaisuus ravintola-alalla? Opinnäytetyö on tutkimustyyppinen työ ja se on tehty ilman toimeksiantajaa. Tutkimusongelmiin etsittiin vastauksia kyselylomakkeen avulla. Kyselylomakkeeseen vastasi Helsingin seudun ravintoloiden työntekijöitä sekä omassa lähipiirissäni ravintola-alalla työskenteleviä henkilöitä. Tutkimukseen otti osaa yhteensä 79 vastaajaa.
Tutkimuksen perusteella Helsingin seudulla ravintola-alalla työskentelevät eivät tiedä kovinkaan paljon GMO-elintarvikkeista. Suurin osa vastanneista ei myöskään halua käyttää näitä tuotteita ravintolaruoassa nyt eikä tulevaisuudessa. Geenimuuntelua elintarvikkeissa ei myöskään pidetty enemmistön mielestä hyvänä asiana ja kaikesta geenimuuntelusta pitäisi ilmoittaa elintarvikkeiden pakkauksissa. Naispuoliset vastaajat olivat yleisesti enemmän GMO-elintarvikkeita vastaan kuin miehet. Opinnäytetyön tulokset ovat samoilla linjoilla Taloustutkimuksen (2011) ja MTK:n (2014) tutkimusten kanssa koskien suomalaisten mielipiteitä GMO:sta.