Menukonseptin suunnittelu -Case Laurea Events
Varelius, Milla; Moisio, Riikka (2014)
Varelius, Milla
Moisio, Riikka
Laurea-ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014060211437
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014060211437
Tiivistelmä
Tämän toiminnallisen opinnäytetytön tavoitteena on suunnitella Laurea Eventsille asiakaslähtöinen menukonsepti, joka on toteutettavissa BarLaurea Living Labs ympäristössä. Tarkoituksena opinnäytetyössä on tuottaa menukonsepti. Opinnäytetyön toimeksiantajana toimii Laurea Events, joka on oma tulosyksikkö Laurea-ammattikorkeakoulussa. Laurea Events tuottaa organisointi- ja suunnittelupalveluja sisäisille ja ulkoisille asiakkaille.
Opinnäytetyö aloitetaan toimintaympäristön, toimeksiantajan ja sidosryhmien esittelyllä. Teoreettinen viitekehys muodostuu tapahtumien järjestämisen taustatekijöistä ja ruokalistan konseptinsuunnittelun teorioista. Keskeisinä alakäsitteinä tapahtumateoria osuudessa toimivat tapahtumien määrittely ja -prosessit, henkilöstöresurssit sekä catering –palveluiden käyttö tapahtumissa. Toinen teoriakokonaisuus käsittelee ruokalistan konseptisuunnittelua. Tarkas-teltavia alakäsitteitä ovat ruokalistasuunnittelu, resurssit sekä konseptin visualisointi.
Opinnäytetyön toiminnallinen osuus tehdään palvelumuotoiluprosessin avulla. Palvelumuotoiluprosessi on rajattu Stefan Moritzin palvelumallin kolmeen eri vaiheeseen: ymmärrä, kehitä ja toteuta. Ymmärrä –vaiheen tavoitteena on selvittää Laurea Eventsin lähtötilanne ja asiak-kaiden tarpeet. Ymmärrä –vaiheen menetelminä käytetään net scoutingia, trend scoutingia, teemahaastatteluja, asiakasprofiileja ja palvelupolkuja. Toinen vaihe on kehitä –vaihe, jonka tarkoituksena on tuottaa menun ensimmäinen prototyyppi. Ensimmäinen prototyyppi luodaan hyödyntämällä ideointiworkshopia ja prototypiointia eli koemallintamista. Viimeinen palvelumuotoiluprosessin vaihe on toteuta –vaihe, jossa ensimmäinen prototyyppi arvioidaan ja vii-meistellään syntyneillä kehitysideoilla. Toteuta –vaiheen menetelmiä ovat myös TOWS –matriisi ja blueprint, joiden avulla arvioitiin valmiin menukonseptin käytettävyyttä sekä tulevaisuuden uhkia ja mahdollisuuksia.
Valmis menukonsepti helpottaa Laurea Eventsin kommunikointia asiakkaiden ja BarLaurean kanssa. Menukonseptin valmiit ruokaohjeet helpottavat myös BarLaurean tuotantoprosesseja. Menukonseptin suurin hyöty Laurea Eventsille on tarkka tieto menun hintarakenteesta ja tuotteista. Valmiin menukonseptin avulla Laurea Events saa mahdollisuuden kehittää markkinointiaan ja tätä kautta hankkia uusia asiakkaita. Menukonsepti luo pohjan jatkokehitykseen, joka on välttämätöntä asiakastyytyväisyyden takaamiseksi.
Opinnäytetyö aloitetaan toimintaympäristön, toimeksiantajan ja sidosryhmien esittelyllä. Teoreettinen viitekehys muodostuu tapahtumien järjestämisen taustatekijöistä ja ruokalistan konseptinsuunnittelun teorioista. Keskeisinä alakäsitteinä tapahtumateoria osuudessa toimivat tapahtumien määrittely ja -prosessit, henkilöstöresurssit sekä catering –palveluiden käyttö tapahtumissa. Toinen teoriakokonaisuus käsittelee ruokalistan konseptisuunnittelua. Tarkas-teltavia alakäsitteitä ovat ruokalistasuunnittelu, resurssit sekä konseptin visualisointi.
Opinnäytetyön toiminnallinen osuus tehdään palvelumuotoiluprosessin avulla. Palvelumuotoiluprosessi on rajattu Stefan Moritzin palvelumallin kolmeen eri vaiheeseen: ymmärrä, kehitä ja toteuta. Ymmärrä –vaiheen tavoitteena on selvittää Laurea Eventsin lähtötilanne ja asiak-kaiden tarpeet. Ymmärrä –vaiheen menetelminä käytetään net scoutingia, trend scoutingia, teemahaastatteluja, asiakasprofiileja ja palvelupolkuja. Toinen vaihe on kehitä –vaihe, jonka tarkoituksena on tuottaa menun ensimmäinen prototyyppi. Ensimmäinen prototyyppi luodaan hyödyntämällä ideointiworkshopia ja prototypiointia eli koemallintamista. Viimeinen palvelumuotoiluprosessin vaihe on toteuta –vaihe, jossa ensimmäinen prototyyppi arvioidaan ja vii-meistellään syntyneillä kehitysideoilla. Toteuta –vaiheen menetelmiä ovat myös TOWS –matriisi ja blueprint, joiden avulla arvioitiin valmiin menukonseptin käytettävyyttä sekä tulevaisuuden uhkia ja mahdollisuuksia.
Valmis menukonsepti helpottaa Laurea Eventsin kommunikointia asiakkaiden ja BarLaurean kanssa. Menukonseptin valmiit ruokaohjeet helpottavat myös BarLaurean tuotantoprosesseja. Menukonseptin suurin hyöty Laurea Eventsille on tarkka tieto menun hintarakenteesta ja tuotteista. Valmiin menukonseptin avulla Laurea Events saa mahdollisuuden kehittää markkinointiaan ja tätä kautta hankkia uusia asiakkaita. Menukonsepti luo pohjan jatkokehitykseen, joka on välttämätöntä asiakastyytyväisyyden takaamiseksi.